Christine Koht:

- Yes … Jeg vil leve!

Christine Koht forteller fansen hvordan det står til med henne i nytt Facebook-innlegg.

KREFTSYK: Christine Koht har delt en oppdatering med fansen på Facebook. Foto: NTB Scanpix
KREFTSYK: Christine Koht har delt en oppdatering med fansen på Facebook. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I januar ble det kjent at komiker og tv-profil Christine Koht (52) er alvorlig kreftsyk. Sykdomsbildet har siden den gang hatt både akutte og mindre akutte faser, der det aller meste er blitt fortalt gjennom Aftenposten-podkasten «Koht vil leve».

- Hjelper meg så mye

Podkasten har vært et samarbeidsprosjekt mellom Koht, journalist Joachim Førsund og A-magasinet, og i begynnelsen av juni ble den siste episoden sluppet.

Siden den gang har Koht relativt jevnlig kommet med oppdateringer på sin egen helsetilstand, og torsdag kveld delte hun et nytt innlegg på Facebook.

«Jeg merker at det er mange som lurer på hvordan det går med meg nå. Tusen takk for de utrolig mange gode hilsener og den enorme støtten jeg har fått gjennom min åpenhet. Det er ikke til å tro. Dere hjelper meg så mye. Mer enn dere aner», åpner Koht innlegget med.

TV-profilen skriver videre at hun er på Rikshospitalet, der hun har fått fjernet tre små svulster som ikke var kreft.

«Så ble jeg dessverre dårligere i pusten grunnet flere infeksjoner og kom på intensiven for å få hjelp til å puste. Etter to dager våknet jeg … og tenkte JEG ER BJØRNESTERK. Yes … jeg vil leve!», skriver Koht.

Sjelden infeksjon

Koht ble så sendt videre til infeksjonsavdelingen, der det bare er fem sengeplasser, fordi den bare er for dem med veldig sjeldne infeksjoner.

«Så som dere skjønner er jeg syk. For jeg har en veldig sjelden og tøff infeksjon som kommer til å ta lang tid å kurere», skriver Koht.

Likevel, tv-profilen, kjent for sin sprudlende personlighet og smittende humør, avslutter innlegget sitt på en positiv måte, ved å skrive at hun «sparer på gleder».

«En av de store gledene jeg har nå er å få PANNEKAKER til kvelds … og ofte til frokost også … og noen ganger etter middag», skriver Koht.

«Måneansikt»

Etter at «Koht vil leve»-podkastens siste intervju ble sluppet publiserte Aftenposten et større intervju med Koht. I intervjuet fortalte hun blant annet om kreftbehandlingens synlige bivirkninger.

Tre kurer med immunterapi tidligere i år ført til at immunforsvaret hennes angrep leveren. Derfor måtte Koht behandles med store mengder kortison, noe som har ført til ytre forandringer.

I Kohts tilfelle var forandringene at hun har fått det som kalles «måneansikt».

- Det er jo et rart ansikt. Jeg vil ikke si det er stygt, men det er rart. Det er liksom ikke meg. Men når jeg først har fått dette fjeset, så må jeg jo bruke det til noe. Jeg vil vise det fram. Hei, her er jeg, liksom, sa Koht, som ønsket å bidra til at skammen rundt det å være syk eller å ha fått en skade blir mindre.

Koht pekte på at mange mennesker ikke går utendørs, fordi de skammer seg, og at hun derfor går ut.

- Jeg skal gå ut! Så rakrygget jeg kan. Om jeg så må gå med rullator, så skal jeg ut. Det er mitt samfunnsoppdrag, sa Koht.

Vis mer

Har hatt lyst til å dø

Hun har ikke lagt skjul på at sykdommen har vært en svært tøff påkjenning både fysisk og psykisk. Ved tre anledninger på sitt dårligste har hun hatt lyst til å dø, innrømmet hun i podkasten. Men det var aldri en tanke hun hadde lenge.

- Jeg er så lyst til å leve, og derfor er jeg også så redd for døden, fortalte Koht.

Planen den siste tida har vært å operere bort det som er igjen av kreftsvulsten, før hun skal opp på beina, bli i bedre form og til jevnlige kontroller.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Slik blir kjendisenes sommerferie

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer