Gillian Anderson:

«X-Files»-stjernen avslørte egne psykiske problemer

- I perioder av livet mitt har jeg ikke hatt lyst til å forlate huset.

LANGT NEDE: Skuespiller Gillian Anderson forteller i et ferskt intervju med The Guardian at livet ikke alltid har vært lite enkelt. Hun har gått i terapi siden hun var tenåring, og har tidvis vært så langt nede at hun ikke klarte å forlate huset sitt. Foto: Shutterstock, NTB scanpix
LANGT NEDE: Skuespiller Gillian Anderson forteller i et ferskt intervju med The Guardian at livet ikke alltid har vært lite enkelt. Hun har gått i terapi siden hun var tenåring, og har tidvis vært så langt nede at hun ikke klarte å forlate huset sitt. Foto: Shutterstock, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skuespiller Gillian Anderson (48) er blitt kjent for å spille seriøse og suksessrike rollefigurer som Dana Scully («The X-Files»), Stella Gibson («The Fall») og Dr. Bedelia Du Maurier («Hannibal»).

Som ung var hun derimot en helt annen type, skriver The Guardian.

Avisen henviser til Andersons nye bok, «We: A Manifesto For Women Everywhere», som hun har skrevet sammen med Jennifer Nadel. Der kommer det fram at tv-stjernen har slitt med psykiske problemer.

Anderson begynte å gå i terapi som 14-åring, og har siden den gang gjennomlevd mange år med terapeutbesøk. Overfor The Guardian røper 48-åringen at hun har slitt tungt psykisk.

GODT KJENT: Selv om Gillian Anderson har vært å se flere steder de siste åra, husker de fleste henne kanskje aller best som agent Dana Scully i «X-Files». Foto: Merrick Morton/20th Century Fox, NTB scanpix.
GODT KJENT: Selv om Gillian Anderson har vært å se flere steder de siste åra, husker de fleste henne kanskje aller best som agent Dana Scully i «X-Files». Foto: Merrick Morton/20th Century Fox, NTB scanpix. Vis mer

- Det var perioder der det var virkelig ille. I perioder av livet mitt har jeg ikke hatt lyst til å forlate huset, sier hun åpenhjertig.

Siktet for overtredelse

Gillian Anderson var også svært utagerende i ungdomstiden, heter det i boka.

Amerikanske Anderson bodde i London fra hun var fem til 11 år, før familien flyttet tilbake til USA. Fra starten av tenårene var punkrock, rus og en mye eldre kjæreste sentrale elementer i livet hennes.

Klassekameratene stemte på henne da det skulle avgjøres hvem som «mest sannsynlig kom til å bli arrestert», og den antagelsen viste seg å skulle stemme: Kvelden før uteksaminering, brøt hun seg nemlig inn på skolen hvor hun forsøkte å lime igjen skoleporten. Skuespilleren ble dermed siktet for overtredelse.

AKTUELL: Anderson er for tida aktuell med filmen «Viceroy's House», en britisk-indisk dramafilm. Dette bildet ble tatt på premieren under filmfestivalen i Berlin. Foto: NTB scanpix
AKTUELL: Anderson er for tida aktuell med filmen «Viceroy's House», en britisk-indisk dramafilm. Dette bildet ble tatt på premieren under filmfestivalen i Berlin. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dette var bare det første steget mot det som senere skulle bli en sterk depresjon for stjernen.

I boken avslører og analyserer 48-åringen flere av hendelsene som sørget for at det gikk galt. For henne har meditasjon fungert som medisin i etterkant.

- Alt jeg vet er at når jeg mediterer, går jeg forbi det fysiske og inn i noe som føles som fullstendig tilfredshet og glede akkurat der og da. Om det er der du starter, betyr ingenting av dette noe som helst, hevder hun overfor den britiske avisa.

Hemmelig romanse

Trebarnsmoren, som har datteren Piper (22) og sønnene Felix (8) og Oscar (10) fra tidligere forhold, har gjennom store deler av livet følt at hun har hatt flere kort å spille på. Hun er blant annet involvert i flere veldedige formål, og har hatt en aktiv skuespillerkarriere siden midten av 80-tallet.

TILBAKE: Kultserien «The X-files» er tilbake, få et gjensyn med FBI-agentene Fox Mulder og Dana Scully her. Video: Century Fox Television Vis mer

Som skuespiller er hun vant til å projisere seg selv inni andres liv, men spørsmål om identitet farget også livet til den 48 år gamle skuespilleren.

I 2012 sto hun fram med å ha hatt forhold til flere kvinner. Hun identifiserer seg likevel som heterofil, men har flere ganger kommet med sitater om det å være sammen med en av samme kjønn.

PÅ FEST: Gillian Anderson har gjennom flere store serier og filmer markert seg som stor stjerne. I januar var hun til stede på Golden Globe-utdelinga i Hollywood. Her skal hun inn på Netflix sin etterfest. Foto: Shutterstock, NTB scanpix
.
PÅ FEST: Gillian Anderson har gjennom flere store serier og filmer markert seg som stor stjerne. I januar var hun til stede på Golden Globe-utdelinga i Hollywood. Her skal hun inn på Netflix sin etterfest. Foto: Shutterstock, NTB scanpix . Vis mer

- For meg handler et forhold om å elske et annet menneske. Kjønnet deres er irrelevant, sa hun til Telegraph i 2015.

En av hennes tidligere kjærester døde av en hjernesvulst. I et intervju med Even Magazine, gjenfortalt av Pink News, fortalte hun at hun valgte å stå fram for å hedre henne.

- Noen år etter at vi gikk fra hverandre ringte hun meg for å fortelle at noen hadde tilbudt henne mye penger for å selge et bilde av oss to sammen. Hun valgte å ikke gjøre det. Det var en stor avgjørelse, for hun kunne ha trengt pengene, fortalte hun og fortsatte:

- Jeg følte det var viktig å ta brodden av denne type forhold. Å si at det skjedde og at jeg ikke skammer meg, forklarte hun åpenhjertig.

Anderson har vært gift to ganger før. Etter tre års ekteskap skilte hun seg fra sin første ektemann, Clyde Klotz, som hun har datteren Piper med, i 1997. Deretter giftet hun seg med Julian Ozanne i 2004, men to år senere var også dette ekteskapet over.

LES OGSÅ: Gillian Anderson har fått ny kjæreste

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer