Wenche Myhre:

Wenche fyller 70: - Jeg har ingen planer om å gi meg

Wenche Myhre hviler ikke på laurbærene selv om hun i dag fyller 70 år.

JUBILANT: Wenche Myhre holder fortsatt høyt tempo. Lørdag står hun på scenen i Oslo Spektrum. Her er hun sammen med samboeren Anders Eljas. Foto: Geir Egil Skog, Se og Hør
JUBILANT: Wenche Myhre holder fortsatt høyt tempo. Lørdag står hun på scenen i Oslo Spektrum. Her er hun sammen med samboeren Anders Eljas. Foto: Geir Egil Skog, Se og Hør Vis mer
Publisert

(Se og Hør): I dag feirer hele Norges Wenche Myhre 70 år, men den evigunge artisten hviler ikke på laurbærene.

Lørdag står hun på scenen i Oslo Spektrum under sin egen jubileumskonsert.

I et stort intervju med Se og Hør i 2016 avslørte Wenche at hun var svært ung da hun fikk musikken i blodet.

Kravlet opp på scenen

Allerede som 16-åring var hun superstjerne i flere land, men det begynte enda tidligere. Hun forsøkte å kravle opp på scenen da pappa Kjell spilte helt fra hun var fire, og slapp endelig til da hun var syv.

WENCHE OG WENCHE: Wenche Myhre sammen med Wenche Foss i 1964. Foto: NTB Scanpix
WENCHE OG WENCHE: Wenche Myhre sammen med Wenche Foss i 1964. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Jeg skjønte at det var nytteløst å lure seg opp scenekanten fra salen. Da bare skjøv faren min meg ned igjen. Da jeg endelig fikk klarsignal, kom jeg inn fra baksiden, det er den rette veien.

- Så jeg har fortsatt med det siden, jeg skjønte jo at det var på scenen jeg hørte hjemme, forteller den folkekjære artisten, som lød navnet Trulte – helt til hun ble fem år.

Da så foreldrene «En herre med bart» – og kalte henne opp etter Wenche Foss (1917-2011).

Vant plateinnspilling

I 1960 – da Wenche var 13 år – var det hennes tur til å gå til topps. Premien var en plateinnspilling, og dermed begynte snøballen å rulle.

– Om jeg skulle bli artist var egentlig aldri noe jeg tenkte over. Det ble liksom bare sånn. Jeg hadde for så vidt en drøm om å bli barnelege, men da jeg strøk i nynorsk var det uansett uaktuelt, humrer slagerdronningen.

MELODI GRAND PRIX: Wenche Myhre (t.v.) i Melodi Grand Prix i 1983 sammen med blant andre Jahn Teigen. Foto: NTB Scanpix
MELODI GRAND PRIX: Wenche Myhre (t.v.) i Melodi Grand Prix i 1983 sammen med blant andre Jahn Teigen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Jeg sang inn «Å, det er søndag». Det var en oversettelse av «Oh, Lonesome Me» med norsk tekst av pappa.

Gjennombrudd i Tyskland

Det ble selvsagt en hit, og så fulgte de på rekke og rad – både i Norge, Sverige og Danmark. Det tyske markedet var på den tiden også svært opptatte av nordiske kvinnelige artister, og den blide og dyktige ungjenta passet helt perfekt.

Før fylte 20 var hun allerede en etablert artist i Vest-Tyskland, med nummer én-hits og Grand Prix-deltagelse. I tillegg hadde hun rukket å bli stor både i Sverige og Danmark i tillegg til Norge.

– Det gikk veldig fort, men var utrolig moro. Jeg spilte både i filmer og store show og fikk oppleve mye. Det som gjorde mest inntrykk var nok likevel å få være med sammen med fanklubben min å bygge et barnesykehus i Gaza, forteller Wenche.

LANG KARRIERE: Wenche Myhre har gjort stor suksess både i Norge og utlandet. Her opptrer hun under «Sommer'n på Aker Brygge» i 1990. Foto: NTB Scanpix
LANG KARRIERE: Wenche Myhre har gjort stor suksess både i Norge og utlandet. Her opptrer hun under «Sommer'n på Aker Brygge» i 1990. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kombinerte karrieren og familielivet

Wenche Myhre var gift med danske Torben Friis mellom 1969 og 1979. De to har tre barn sammen.

Å kombinere familieliv med artistkarriere gikk helt strålende.

– Jeg hadde min mor og flotte barnepiker til å hjelpe meg, men styrte likevel unna lange turneer. Det var toppen to-tre dager. Ble det snakk om lengre opphold, kontaktet jeg skolen og tok med meg barna. Det ordnet seg den gangen, så jeg må takke Nesøya skole for et flott samarbeid. Jeg skjønner jo at det er annerledes i dag, forteller hun.

Wenche Myhre hedres med utstillingen "66 og i 100!" Intervjues Vis mer

I 1981 giftet hun seg meg med den tyske filmregissøren og TV-produsenten Michael Pfleghar. I årene som fulgte var de to et par både profesjonelt og noe som resulterte i flere store TV-show både på norsk og tysk fjernsyn. Etter hvert gikk de to hver til sitt. Michael tok sitt eget liv i 1991, noe som skapte voldsomme oppslag i tysk presse.

GIFT: I 1981 giftet Wenche seg med Michael Pfleghar. Her er de sammen med sin sønn Michael Plfeghar jr. i 1984. Foto: NTB Scanpix
GIFT: I 1981 giftet Wenche seg med Michael Pfleghar. Her er de sammen med sin sønn Michael Plfeghar jr. i 1984. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Michel, det er det navnet jeg alltid har brukt på ham, var utrolig dyktig. Da vi laget store TV-show, var det som regel samproduksjoner. Først spilte vi inn showet på tysk, og deretter på norsk. Veldig effektivt, erindrer Wenche.

Senere møtte hun forretningsmannen Arthur Buchardt, som hun giftet seg meg i 1995. Forholdet tok slutt i 1998.

– Jeg har bare vært gift med flotte menn, kommenterer Wenche.

- Anders har et stort hjerte

Mannen hun nå lever sammen med, har hun ikke giftet seg med – i alle fall foreløpig. Wenche møtte sin nåværende samboer Anders Eljas i Sverige 1991, da han var orkesterleder og hun sto på scenen i showet «Knäpp igjen». Men først ni år senere ble de et par. Nå har de vært kjærester i 15 år.

– Han veldig snill, veldig blid, har et stort hjerte og masse humor. Full pakke, skryter Wenche.

Kjempet mot kreften

Måneder med cellegift og strålebehandling fulgte. Alle planene hennes måtte endres. Sommeren 2010 fikk Wenche sjokkbeskjeden. Diagnosen var brystkreft med spredning til en lymfekjertel.

Etter å ha brukt mye krefter på å bli frisk, sier Wenche at hun nå ikke har noen planer om å gi seg på scenen.

– Så lenge jeg føler at jeg fortsatt har noe å gi, og publikum vil ha meg, kommer jeg til å stå på scenen, lover Wenche.

Wenche Myhre vinner hedersprisen 2013 på Kjendisgallaen. Prisen deles ut av Sven Nordin, Knut Haavik, Ellen Arnstad og Thorild Widvey. Takketale fra Wenche Myhre. Vis mer

LES OGSÅ: - Kjæresten fikk ikke overnatte

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer