BLE 93 ÅR: Wenche Foss døde på Diakonhjemmet i Oslo etter lang tids sykeleie. Foto: Stella Pictures
BLE 93 ÅR: Wenche Foss døde på Diakonhjemmet i Oslo etter lang tids sykeleie. Foto: Stella Pictures Vis mer

Wenche Foss er død 93 år gammel

Skuespiller Wenche Foss døde like etter klokken 12 mandag. Se bilder og video fra hennes liv.

Publisert
SEHER.NO: Nå har rampelyset slokket for aller siste gang for Norges største teaterdiva Wenche Foss. Mandag klokka 12 sovnet hun stille inn 93 år gammel, melder VG.

Mandag sovnet hun inn på Diakonhjemmet i Oslo etter lang tids sykeleie. Ifølge NTB hadde hun familien rundt seg

- Et langt liv med evne til å gledes og glede er ved veis ende. Takk til alle som var der for henne. Mors siste ønske var at hilsener til hennes minne gis til noen som sjelden får en blomst, sier hennes sønn Fabian Stang, via sin pressekontakt Rune Dahl, til NTB.

Kari Simonsen (73) var en av Wenche Foss' aller beste venner. Og til Seher.no legger den anerkjente norske skuespilleren ikke skjul på at bortgangen er tøff å bære.

- Jeg fikk beskjeden for cirka en halvtime siden. Jeg var veldig forberedt, men går allikevel rundt med tårer i øynene. Jeg visste det kom til å skje en av disse dagene, men det kom likevel som et sjokk på meg. Hun var en nær venninne, og jeg trodde på en utsettelse, sier Simonsen til Seher.no.


Les hele saken med Simonsen her.

Les enda flere reaksjoner fra kjendisvenne her

Foss overrasket alle før jul da hun delte ut «Wenche Foss' Ærespris 2010» til komiker og skuespillerkollega Hege Schøyen og idrettslaget Freestyle IL på Hotel Continental i Oslo.
 
- Jeg har akseptert at døden er rett rundt hjørnet: Søndag fyller jeg 93 år, og jeg har levd et rikt og spennende liv. Men jeg kommer nok ikke til å oppleve nyttårsaften dette året. Legen har fortalt meg om prognosene, og jeg er innforstått med at jeg har tre til fire uker igjen å leve. Det kan jeg ikke se bort ifra. Men det oppleves ikke som dramatisk lengre. Jeg klarer til og med å se det humoristiske i det, sa Foss til VG den gangen.

Lille julaften fikk hun imidlertid en gledelig beskjed om at hun nok ville leve lenger.

- Jeg var hos legen i går. Før det var det ikke til å holde ut, men han sa "nå skal vi se - først julaften, så nyttårsaften og så syns jeg vi skal se på våren også". Jeg var nokså nedfor og lei meg. I går ble jeg nokså glad. Nå blir det nyttår og vår, og vi får 17. mai, sa en blid Foss til Dagbladet.

Og det gikk som hun ville. Hun fikk oppleve våren, før hun døde mandag. 
 
- Jeg har aldri hatt et kjedelig sekund. Grusomt, men ikke kjedelig.

Denne uttalelsen var svært typisk for en kvinne som sørget for å leve livet til fulle, på tross av motgang og sykdom. Og det var kanskje nøkkelen til hennes lange liv – å fylle det med humor og glede.

Og Wenche Foss har gledet generasjoner av nordmenn med sine mer en 75 år i rampelyset. Hun etterlater seg sønnen Fabian Stang.

Kondolanseprotokoll: Hvordan husker du henne? (Del dine minner på Sol.no)

- Wenche Foss har betydd enormt mye for norsk kulturliv fordi hun. Som den store skuespillereinnen hun er har hun også vært et sosialt sterkt engasjert menneske som har våget å si klart fra hva hun mener. Hun har tatt særlig de svakes parti og målført det enkelte grupper i vårt samfunn ikke selv har kunnet gjøre. Det har vært en stolthet for oss andre i faget at vi har hatt en sånn talsmann som Wenche, har Lise Fjeldstad tidligere uttalt om Wenche Foss til Seher.no.
 
- Hun har betydd alt. Hun har vært en stor skuespillerinne. Hun tar del i samfunnslivet og er en inspirasjon for de unge og de eldre. Sånn skal et liv leves, har Liv Ullmann tidligere uttalt.

Den allsidige scenekunstneren ble født 5, desember 1917 i Oslo. Hun debuterte i 1935 i operetten ”Teaterblod” på Søilen Teater. Senere var hun ansatt ved Carl Johan Teatret (1936-39), Den Nationale Scene (1939), Centralteatret (1940-49), Det Nye Teater (1949-51), Nationaltheatret (1952-67), Oslo Nye teater (1967-78) og Nationaltheatret (1978-89).

Hennes rolle som Hanna Glawari i ”Den glade enke” i 1948 ble Centralteatrets største suksess.
Som skuespiller var hun utrolig allsidig, og hun kunne gjøre roller fra komiske lystspill, til klassisk dramatikk som Hedda Gabler og Mor Åse og videre til moderne dramatikk som moren i Glassmenasjeriet og Maggie i Etter syndefallet.

I tillegg til sin mangesidige karriere på scenen gjorde hun også suksess på film og TV. Hun filmdebuterte i 1940 i Tørres Snørtevold, og var stjerne i 40-tallsfilmer som Den farlige leken (1942) og En herre med bart (1942). På 80-tallet spilte hun i en rekke Wam- og Vennerød-filmer.
På 90-tallet hadde hun rollen som bestemoren i Tv-serien Vestavind, og i 2002 var hun på det store lerretet igjen som mor Karen i ”Jeg er Dina”.

Wenche Foss mottok mange utmerkelser gjennom sitt lange liv og virke: Wenche Foss får St. Olavs orden i 1972.

I 1989 ble hun utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden. Og i 1991 mottok hun Amandas ærespris.

Men livet var ikke bare premierer, kritikerros og ærespriser for Norges største diva. Hennes førstefødte sønn, som hun kalte Tommeliten (1953) led av Downs syndrom og døde fem år gammel.

På 70-tallet ble hun rammet av brystkreft. Hun valgte å være åpen om sykdommen, noe som var uvanlig på den tiden. Selv ikke kreftsykdommen la en demper på livskvaliteten mente hun:

- Det var berikende, jeg døde jo ikke. Og jeg kunne være til hjelp for så mange mennesker, sa hun i et portrettprogram med Morten Krogvold.

Wenche Foss hadde et meget varmt hjerte og hun var en pioner i å kjempe for de handicappedes rettigheter og åpenhet rundt kreftsykdom. Hun sto på de svakes side, kjempet for toleranse og likhet og ble dypt rystet av urettferdighet.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
[obj:media:9267]

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer