Wenche Foss er død 93 år gammel

Skuespiller Wenche Foss døde like etter klokken 12 mandag. Se bilder og video fra hennes liv.

BLE 93 ÅR: Wenche Foss døde på Diakonhjemmet i Oslo etter lang tids sykeleie. Foto: Stella Pictures
BLE 93 ÅR: Wenche Foss døde på Diakonhjemmet i Oslo etter lang tids sykeleie. Foto: Stella Pictures Vis mer
SEHER.NO: Nå har rampelyset slokket for aller siste gang for Norges største teaterdiva Wenche Foss. Mandag klokka 12 sovnet hun stille inn 93 år gammel, melder VG.

Mandag sovnet hun inn på Diakonhjemmet i Oslo etter lang tids sykeleie. Ifølge NTB hadde hun familien rundt seg

- Et langt liv med evne til å gledes og glede er ved veis ende. Takk til alle som var der for henne. Mors siste ønske var at hilsener til hennes minne gis til noen som sjelden får en blomst, sier hennes sønn Fabian Stang, via sin pressekontakt Rune Dahl, til NTB.

Kari Simonsen (73) var en av Wenche Foss' aller beste venner. Og til Seher.no legger den anerkjente norske skuespilleren ikke skjul på at bortgangen er tøff å bære.

- Jeg fikk beskjeden for cirka en halvtime siden. Jeg var veldig forberedt, men går allikevel rundt med tårer i øynene. Jeg visste det kom til å skje en av disse dagene, men det kom likevel som et sjokk på meg. Hun var en nær venninne, og jeg trodde på en utsettelse, sier Simonsen til Seher.no.


Les hele saken med Simonsen her.

Les enda flere reaksjoner fra kjendisvenne her

Foss overrasket alle før jul da hun delte ut «Wenche Foss' Ærespris 2010» til komiker og skuespillerkollega Hege Schøyen og idrettslaget Freestyle IL på Hotel Continental i Oslo.
 
- Jeg har akseptert at døden er rett rundt hjørnet: Søndag fyller jeg 93 år, og jeg har levd et rikt og spennende liv. Men jeg kommer nok ikke til å oppleve nyttårsaften dette året. Legen har fortalt meg om prognosene, og jeg er innforstått med at jeg har tre til fire uker igjen å leve. Det kan jeg ikke se bort ifra. Men det oppleves ikke som dramatisk lengre. Jeg klarer til og med å se det humoristiske i det, sa Foss til VG den gangen.

Lille julaften fikk hun imidlertid en gledelig beskjed om at hun nok ville leve lenger.

- Jeg var hos legen i går. Før det var det ikke til å holde ut, men han sa "nå skal vi se - først julaften, så nyttårsaften og så syns jeg vi skal se på våren også". Jeg var nokså nedfor og lei meg. I går ble jeg nokså glad. Nå blir det nyttår og vår, og vi får 17. mai, sa en blid Foss til Dagbladet.

Og det gikk som hun ville. Hun fikk oppleve våren, før hun døde mandag. 
 
- Jeg har aldri hatt et kjedelig sekund. Grusomt, men ikke kjedelig.

Denne uttalelsen var svært typisk for en kvinne som sørget for å leve livet til fulle, på tross av motgang og sykdom. Og det var kanskje nøkkelen til hennes lange liv – å fylle det med humor og glede.

Og Wenche Foss har gledet generasjoner av nordmenn med sine mer en 75 år i rampelyset. Hun etterlater seg sønnen Fabian Stang.

Kondolanseprotokoll: Hvordan husker du henne? (Del dine minner på Sol.no)

- Wenche Foss har betydd enormt mye for norsk kulturliv fordi hun. Som den store skuespillereinnen hun er har hun også vært et sosialt sterkt engasjert menneske som har våget å si klart fra hva hun mener. Hun har tatt særlig de svakes parti og målført det enkelte grupper i vårt samfunn ikke selv har kunnet gjøre. Det har vært en stolthet for oss andre i faget at vi har hatt en sånn talsmann som Wenche, har Lise Fjeldstad tidligere uttalt om Wenche Foss til Seher.no.
 
- Hun har betydd alt. Hun har vært en stor skuespillerinne. Hun tar del i samfunnslivet og er en inspirasjon for de unge og de eldre. Sånn skal et liv leves, har Liv Ullmann tidligere uttalt.

Den allsidige scenekunstneren ble født 5, desember 1917 i Oslo. Hun debuterte i 1935 i operetten ”Teaterblod” på Søilen Teater. Senere var hun ansatt ved Carl Johan Teatret (1936-39), Den Nationale Scene (1939), Centralteatret (1940-49), Det Nye Teater (1949-51), Nationaltheatret (1952-67), Oslo Nye teater (1967-78) og Nationaltheatret (1978-89).

Hennes rolle som Hanna Glawari i ”Den glade enke” i 1948 ble Centralteatrets største suksess.
Som skuespiller var hun utrolig allsidig, og hun kunne gjøre roller fra komiske lystspill, til klassisk dramatikk som Hedda Gabler og Mor Åse og videre til moderne dramatikk som moren i Glassmenasjeriet og Maggie i Etter syndefallet.

I tillegg til sin mangesidige karriere på scenen gjorde hun også suksess på film og TV. Hun filmdebuterte i 1940 i Tørres Snørtevold, og var stjerne i 40-tallsfilmer som Den farlige leken (1942) og En herre med bart (1942). På 80-tallet spilte hun i en rekke Wam- og Vennerød-filmer.
På 90-tallet hadde hun rollen som bestemoren i Tv-serien Vestavind, og i 2002 var hun på det store lerretet igjen som mor Karen i ”Jeg er Dina”.

Wenche Foss mottok mange utmerkelser gjennom sitt lange liv og virke: Wenche Foss får St. Olavs orden i 1972.

I 1989 ble hun utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden. Og i 1991 mottok hun Amandas ærespris.

Men livet var ikke bare premierer, kritikerros og ærespriser for Norges største diva. Hennes førstefødte sønn, som hun kalte Tommeliten (1953) led av Downs syndrom og døde fem år gammel.

På 70-tallet ble hun rammet av brystkreft. Hun valgte å være åpen om sykdommen, noe som var uvanlig på den tiden. Selv ikke kreftsykdommen la en demper på livskvaliteten mente hun:

- Det var berikende, jeg døde jo ikke. Og jeg kunne være til hjelp for så mange mennesker, sa hun i et portrettprogram med Morten Krogvold.

Wenche Foss hadde et meget varmt hjerte og hun var en pioner i å kjempe for de handicappedes rettigheter og åpenhet rundt kreftsykdom. Hun sto på de svakes side, kjempet for toleranse og likhet og ble dypt rystet av urettferdighet.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
[obj:media:9267]

Wenche Foss fyller 80 år på fredag 5.desember. Her ser vi henne som "Champangepiken" i 1937.Scan-Foto Foto: Scanpix
Oslo 19420930Wenche Foss.Foto: NTB / Scanpix Foto: SCANPIX
1954; Fra innspillingene av filmen ''Portrettet'' med Per Aabel og Wenche Foss. Dette var Aabels regidebut. De to sammenFOTO; AKTUELL / SCANPIX Foto: SCANPIX
Oslo 1954Skuespilleren Wenche Foss, portrett / halvfigur med hatt. Foto: AKTUELL ARKIV / Scanpix Foto: SCANPIX
PARHESTER: Wenche og Toralv Maurstad har delt scene mange ganger. Her fra lystspillet "Min kvinne" på Nationaltheatret i 1956. Foto: SCANPIX
OSLO 19850929Wenche Foss sammen med sønnen Fabian Stang og sønnesønnen Fabian Emil etter TV-programmet "Dette er ditt liv".Foto: Henrik Laurvik / NTB / Scanpix Foto: SCANPIX
OSLO 19720619Wenche Foss får St. Olavs orden. Smilende portrett med ordenen. Foto: NTB / Scanpix Foto: SCANPIX
Oslo 19871116Chat Noirs 75 års jubileum. WENCHE FOSS på scenen. Her i flosshatt og snippkjole.Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB / SCANPIX / NTB / Scanpix Foto: SCANPIX
OSLO 19890219 Wenche Foss ble etter hennes egen avskjedsforestillingen på Nationaltheateret utnevnt til Kommandør med Stjerne av St. Olavs Orden. Her mottar Wenche Foss gratulasjoner fra Per Aabel på scenen. Hun bærer laurbærkrans og blomster.Morten Foto: SCANPIX
OSLO, 19970312Wenche Foss fyller 80 år, og hedres med byste av Per Ung i Nationaltheateret. Her Foss sammen med skulpturen.Foto: Helge Hansen / NTB / Scanpix Foto: SCANPIX
OSLO 19941010 Wenche Foss (tv) og Aud Schønemann spiller pensjonistene Svima og Netty i "Kunsten å overleve" på Oslo Nye Teater.Foto: Jon Eeg / NTB / Scanpix Foto: SCANPIX
OSLO 19951230 Skuespilleren Wenche Foss feirer 60 års jubileum som scenekunstner med en festforestilling av stykket "Kjære Løgnhals" på Nationaltheateret. Wenche Foss tar imot applausen fra publikum. Alene, på mørk scene, i kostyme og sminke fra for Foto: SCANPIX
TV3 2410 KL2000.KOMPLOTTET.WENCHE FOSS LURES I KOMPLOTTET. Foto: Scanpix
KJERRINGØY 20010318: Maria Bonnevie (th) spiller Dina under innspillingen av "Dinas bok" på Kjerringøy. Her sammen med (Mor Karen) Wenche Foss. ( " I am Dina " / " Jeg er Dina " ) Foto: Gorm Kallestad, SCANPIX Foto: SCANPIX
OSLO 19580413 Den første uken med regulære prøvesendinger i fjernsyn fra NRK tar til. Her skuespillerinnen Wenche Foss i kåseri og opplesningsprogrammet "Prins Paris og eplet" (Avfotografert fjernsynsskjerm).Foto: Børretzen / Aktuell / Scanpix Foto: SCANPIX
OSLO 19991202: Nationaltheatret setter opp "En deilig tid", basert på noveller av Kjell Askildsen. Wenche Foss spiller en gammel jomfru som dør i teaterstykket. Portrett.Foto: Morten Holm, SCANPIX Foto: SCANPIX
OSLO 20060607: F.v. dronning Sofia og dronning Sonja hilser på Wenche Foss før det spanske kongeparets middag på Grand Hotel i Oslo. Det spanske kongeparet er på et tre-dagers statsbesøk i landet. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Foto: SCANPIX
Wenche Foss i Frankrike juli 1993 Foto: Se og Hør
GODE VENNER: Wenche Foss har gjort et imponerende arbeid for utviklingshemmede i Norge. ET STORT ØYEBLIKK: Ann Kristin Ore fra Bærum hadde Wenche Foss til bords under jubileumsmiddagen. martha louise på vi vil lekene Foto: Se og Hør
Wenche Foss Foto: SOH/Tor Kvello TV-Folk nr. 9 Foto: Se og Hør