Weinstein kjent skyldig

Harvey Weinstein ble mandag funnet skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt. Nå risikerer han opptil 25 års fengselsstraff, ifølge Reuters.

KJENT SKYLDIG: Hollywood-produsenten Harvey Weinstein risikerer opptil 25 års fengselstraff, ifølge Reuters. Her er han sammen med Taylor Swift, Este Haim, Jaime King og Lorde på Golden Globe-etterfest i 2015. Foto: AFP/ NTB Scanpix
KJENT SKYLDIG: Hollywood-produsenten Harvey Weinstein risikerer opptil 25 års fengselstraff, ifølge Reuters. Her er han sammen med Taylor Swift, Este Haim, Jaime King og Lorde på Golden Globe-etterfest i 2015. Foto: AFP/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ettermiddag ble Harvey Weinstein kjent skyldig for to av fem tiltalepunker. Filmmogulen ble kjent skyldig i seksuelt overgrep og voldtekt, men ble frikjent for de mest alvorlige punktene, ifølge AP.

Forholdene han ble dømt for omhandler seksuelle overgrep mot en produksjonsassistent i 2006, og voldtekt av en skuespiller i 2013.

Ifølge Reuters risikerer Weinstein opptil 25 års fengselstraff.

Nyhetsbyrået AP melder at Weinstein framsto skuffet etter å ha blitt forelagt avgjørelsen. Deretter ble Weinstein påsatt håndhjern og ledet ut av rettslokalet.

Dommeren i saken har gitt ordre om at Weinstein skal sendes til varetektsfengsling umiddelbart, til tross for at straffeutmålingen ikke blir offentliggjort før 11. mars. Fram til nå har 67-åringen vært løslatt mot kausjon.

Weinsteins forsvarere har varslet at de vil anke dommen, ifølge AFP.

RULLATOR: Denne videoen av Harvey Weinstein skaper sterke spekulasjoner. Video: NTB Scanpix og Dagbladet TV Vis mer

Metoo

Harvey Weinstein har blitt anklaget for en rekke tilfeller av seksuell trakassering og overgrep. Anklagene skulle bli starten på den globale metoo-bevegelsen i 2017.

Harvey Weinstein risikerte å bli dømt til livslang fengselsstraff, dersom han ble dømt på alle punktene han sto tiltalt for.

Tirsdag i forrige uke forlot juryen rettssalen for å diskutere seg fram til en slutning. Den besto av sju menn og fem kvinner. Rettssaken mot filmmogulen har pågått i New York de siste ukene.

Advarte mot utspill i mediene

Før juryen trakk seg tilbake tirsdag, advarte dommer James Burke forsvarerne til Weinstein om å komme med flere utspill i mediene, ifølge NTB.

Bakgrunnen er at Weinsteins forsvarer Donna Rotunno publiserte et innlegg på lørdag, der hun oppfordrer juryen til å se forbi overskriftene og «gjøre det de vet er rett».

Til sitt forsvar sa Rotunno til Burke at hun ikke hadde ment å henvende seg direkte til juryen, ifølge BBC.

Aktorene ba Burke om å få juryen til å ignorere innlegget, som de mente var «100 prosent upassende».

Burke avviste forespørselen, men la igjen ned et forbud om å uttale seg media for både aktorer og forsvarere. Dette hadde han også gjort på begynnelsen av rettssaken.

Nektet straffskyld hele veien

I sin sluttprosedyre i saken sa aktor Joan Illuzzi at filmprodusenten misbrukte sin makt som filmmogul til å utnytte kvinner på det groveste, at han var «universets hersker, og vitnene var ikke annet enn maur han kunne tråkke på uten at det fikk følger for ham».

Weinstein har hele veien nektet straffskyld.

Da anklagene mot 67-åringen sprakk i offentligheten høsten 2017, var han en av filmindustriens mektigste menn, som eier av filmselskapet Miramax.

OVERGIR SEG: Harvey Weinstein har overgitt seg til politiet i New York, melder nyhetsbyrået AP. Tidlig fredag morgen New York-tid ankom han politistasjonen. Video: CNN Vis mer

Har inngått forlik

I midten av desember ble det kjent at Weinstein og filmselskapet hans er enige om et forlik med kvinnene som har anklaget ham.

Totalt skal kvinnene få 227 millioner dollar.

Forliket innebærer at Weinstein ikke trenger å innrømme å ha gjort noe galt eller selv må betale noe til kvinnene som har anklaget ham, opplyser advokater som var involvert i forhandlingene, til New York Times.

Det er forsikringsselskaper tilknyttet Weinsteins nå nedlagte filmselskap som betaler beløpet. Avtalen skal ifølge avisa være godkjente av alle involverte parter.

Flere enn 30 skuespillere - deriblant Gwyneth Paltrow - og tidligere ansatte som har anklaget ham, skal dele utbetalingen.

Forliket er ventet å bety slutten på alle søksmålene mot Weinstein og hans tidligere filmselskap.

LES OGSÅ: - De er bekymret for sønnen sin

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer