«The Jeremy Kyle Show»:

Vrakes etter tragisk dødsfall

Det kontroversielle talkshowet «The Jeremy Kyle Show» fjernet fra TV og strømmetjenester.

OMSTRIDT: Programmet «The Jeremy Kyle Show» er kjent for opprivende konfrontasjoner. Nå er det tatt av lufta etter tragisk dødsfall. Her er Jeremy Kyle (t.h.) avbildet sammen med Piers Morgan og Susanna Reid. Foto: ITV/ Rex/ NTB Scanpix
OMSTRIDT: Programmet «The Jeremy Kyle Show» er kjent for opprivende konfrontasjoner. Nå er det tatt av lufta etter tragisk dødsfall. Her er Jeremy Kyle (t.h.) avbildet sammen med Piers Morgan og Susanna Reid. Foto: ITV/ Rex/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den britiske TV-kanalen ITV har tatt programmet «The Jeremy Kyle Show» av lufta etter dødsfallet til en deltaker. Dette meldte blant annet The Guardian mandag.

Den aktuelle episoden vil ikke bli vist, og kanalen har fjernet samtlige 3320 episoder av programmet fra sin strømmetjeneste.

Alle planlagte innspillinger, sendinger og repriser ble avlyst på ubestemt tid, mens et utvalg gransker omstendighetene rundt den siste episoden.

Vrakes

I dag, onsdag, kom meldingen om at programmet tas av lufta for godt. Det melder en rekke britiske medier, deriblant The Telegraph.

Kunngjøringen fra ITV kommer etter at både medlemmer av parlamentet og publikum har gitt sterkt uttrykk for at talkshowet burde kanselleres etter dødsfallet.

- «The Jeremy Kyle Show» har hatt et lojalt publikum og er blitt laget av et dedikert produksjonsteam i 14 år, men nå er tiden inne for at showet avsluttes, sier Carolyn McCall, daglig leder i ITV i en uttalelse, og henviser til det tragiske dødsfallet.

TV-PROFIL: Jeremy Kyle avbildet sammen med Katie Price i programmet «Loose Women» i 2017. Foto: Ken McKay/ITV/REX/ NTB scanpix
TV-PROFIL: Jeremy Kyle avbildet sammen med Katie Price i programmet «Loose Women» i 2017. Foto: Ken McKay/ITV/REX/ NTB scanpix Vis mer

Selv om talkshowet til Jeremy Kyle kanselleres, vil ITV fortsatt jobbe med ham i forbindelse med andre prosjekter.

Den nevnte deltakeren døde en uke etter innspillingen, ifølge CNN. Dødsårsaken er foreløpig uklar. Det er det første dødsfallet tilknyttet programmet.

- Alle her i ITV og «The Jeremy Kyle Show» er sjokkerte og triste etter nyhetene om deltakerens bortgang. Våre tanker er med familien, sier en talsperson for kanalen til flere britiske medier.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Bes ta kontakt

Programmet, som beskrives som et «tabloid talkshow», har gått på ITV siden 2005. Det er kanalens mest populære program, med opptil en million seere per episode.

Episodene dreier seg rundt deltakernes personlige problemer, som programlederen forsøker å løse, ofte gjennom opprivende konfrontasjoner.

Ifølge BBC bes potensielle deltakere ta kontakt om problemer knyttet til uavklart farskap, barnefordeling, samlivsbrudd, samlivsproblemer, konflikt med foreldre, rusavhengighet, alkoholisme og familiegjenforening.

Farskapstester og løgndetektorer er også gjentakende elementer i programmet, og brukes for å avgjøre konflikter med titler som «Vennen min stjal kjæresten min, men jeg er gravid med barnet hans?», «Moren til kjæresten min har valgt en pedofil over ham!» og «Hadde faren min sex på mammas grav?»

- Menneskelige hundekamper

Kyle har tidligere fått kritikk fra fagmiljøer, blant annet gjennom The British Association for Counselling and Psychotherapy (BACP). Dommer Alan Berg har også omtalt programmets metode som «menneskelige hundekamper» etter en hendelse hvor en deltaker skallet ned en annen i 2007, ifølge The Guardian.

- Det virker som om hele hensikten med programmet er å vise dysfunksjonelle mennesker i opprør på morbide og nedslående måter, sa han videre.

Programmet har også fått kritikk av det britiske medietilsynet Ofcom etter anklager om at de ikke ivaretok en 17 år gammel jente som ble omtalt i svært nedsettende ordelag av søsteren sin.

Ofcom er også på banen denne gangen.

- Dette er helt klarte en foruroligende sak. Selv om vi bare kan vurdere innhold som har blitt sendt på TV, diskuterer vi programmet med ITV for å forstå hva som har hendt. Det har høy prioritet, uttaler de ifølge BBC.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

To tidligere dødsfall

Hendelsen nører oppunder en pågående debatt om hvordan reality-TV påvirker deltakere. ITV var allerede i medienes søkelys etter to dødsfall knyttet til programmet «Love Island». De har tidligere uttalt at de vil øke innsatsen for å følge opp deltakere i lys av dødsfallene.

TV-psykolog Honey Langcaster-James, som har samarbeidet med ITV under produksjonen av blant annet «Love Island», sier til BBCs «Radio 5 Live» at hele TV-industrien nå må granske hvordan de skal legge til rette for tilstrekkelig oppfølging for realitydeltakere.

Hun mener TV-selskaper og produsenter må orientere seg bedre i landskapet, og at informasjon må gjøres lettere tilgjengelig for dem.

- Alle produsenter jeg har jobbet med ønsket å behandle deltakere riktig. Men de er ikke psykiatrisk helsepersonell. De forstår ikke nødvendigvis forskjellen mellom en psykolog, en psykoterapeut og en rådgiver, sier hun.

Deler av denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Det er vanskelig å være i et forhold med meg

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer