Yvonne Fondenes:

Vold i hjemmet: - Skulle være hemmelig

Bare noen dager har gått siden TV 2-profilen delte ærlig om vold i barndomshjemmet. Støtten hun har fått i ettertid, har vært helt enorm.

ÅPEN: TV 2-profil Yvonne Fondenes åpnet seg søndag om vold i hjemmet da hun var barn. Reaksjonene hun har fått har vært helt overveldende. Foto: Marit Hommedal / NTB
ÅPEN: TV 2-profil Yvonne Fondenes åpnet seg søndag om vold i hjemmet da hun var barn. Reaksjonene hun har fått har vært helt overveldende. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

At pandemien har vært krevende for mange, er ingen hemmelighet. Spesielt vanskelig har det vært for alle barn som ikke får en pause fra det som foregår bak husets fire vegger.

Vold i hjemmet har nemlig økt gjennom pandemien, ifølge en rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress , og det er vanskeligere å oppdage nå, når barn og ungdom befinner seg på hjemmeskole, framfor i klasserommet eller på trening.

Søndag fortalte TV 2-nyhetsanker Yvonne Fondenes (40) at hun er en av dem som i oppveksten var vitne til vold i hjemmet. Åpent og ærlig fortalte hun nemlig at hun som niåring så faren hennes være voldelig mot moren.

«Skambanket av pappa. Igjen»

«Midt på natten før en skoledag våkner jeg. Mamma står ustø og beruset på stuegulvet. Hun forsøker å si noe, men hun klarer ikke. Leppen er sprukken og hoven etter et slag. Øyet væsker og er så hovent at hun ikke klarer å åpne det. Huden rundt øynene har mørkeblå flekker, størknet og dryppende blod fra åpne kutt. Håret på hodet er revet rett ut av hodebunnen. Der det lyse håret hennes skulle vært, er en skallet flekk. Hun er blitt skambanket av pappa. Igjen».

Slik beskriver den i dag 40 år gamle TV 2-profilen det hun opplevde hjemme som liten, i en kronikk for TV 2. Som niåring måtte hun nemlig holde kontroll på kaoset, og dekke over hemmeligheten om det som utspilte seg hjemme.

VOLDI HJEMMET: Yvonne Fondenes opplevde vold i hjemmet som liten, men dekket over hemmeligheten. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2
VOLDI HJEMMET: Yvonne Fondenes opplevde vold i hjemmet som liten, men dekket over hemmeligheten. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2 Vis mer

I dag er 40-åringen omsider klar for å dele historien sin, og siden søndag morgen har telefonen knapt fått ligge i fred. Til Se og Hør forteller Fondenes at reaksjonene ikke lot vente på seg.

- Det er helt overveldende. Jeg skjønte at jeg ville få reaksjoner, men det har vært helt enormt. Telefonen har ikke ligget stille et sekund siden søndag morgen.

MASSIV STØTTE: Flere har valgt å sende Yvonne blomster etter at hun valgte å åpne seg om sin historie. Foto: Privat
MASSIV STØTTE: Flere har valgt å sende Yvonne blomster etter at hun valgte å åpne seg om sin historie. Foto: Privat Vis mer

- Det rører meg

Da hun mandag gjestet Dagsrevyen tikket det inn nærmere 120 meldinger på mobilen. Fondenes forteller at tilbakemeldingene og reaksjonene har vært utelukkende positive.

- Det har vært alt fra folk som har opplevd liknende historier, som åpner seg og forteller sine historier til meg, til folk som takker for åpenheten og sier at jeg er sterk som gjør dette - som kan gjøre en stor forskjell.

Kronprinsesse Mette-Marit taler om hvorfor litteraturen er viktig i sammenhenger i livet hvor man har det vanskelig. Hun snakker også om egne erfaringer i forhold til dette. Vis mer

Hun påpeker imidlertid at noe av det som gjør sterkest inntrykk på henne, er alle de som sier at de går rundt med en magefølelse, eller som tror de vet om barn som ikke har det helt bra, men som nå tør å gjøre noe.

- Det rører meg ordentlig. Det er jo derfor jeg gjør dette. Det koster meg noe å skrive dette, men med det kan jeg bidra til at ett barn får det bedre, og da er det verdt det.

40-åringen har i tillegg blitt kontaktet av gamle venninner, lærere og trenere, som unnskylder og sier at de er lei seg for at de ikke så det.

- Men jeg var en mester i å holde det hemmelig. Det er utrolig rørende og fint. Det var ei venninne fra barneskolen, som jeg var utrolig glad i, som skrev til meg i går. Da ble jeg veldig rørt.

OVERVELDET: Yvonne Fondenes har blitt rent ned av støttemeldinger det siste døgnet. Dette er slik man er vant til å se henne på TV 2. Foto: Marit Hommedal / NTB
OVERVELDET: Yvonne Fondenes har blitt rent ned av støttemeldinger det siste døgnet. Dette er slik man er vant til å se henne på TV 2. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

Morens støtte

«Det tøffeste ved å skrive og dele denne historien var å la mamma lese den først», skriver Fondenes i kronikken.

- Hun synes det er vanskelig, men bestemte seg for å stå i det sammen med meg. Heldigvis har hun bare fått gode tilbakemeldinger. Folk ser henne som det offeret hun faktisk er, og det er jeg veldig glad for, forteller hun til Se og Hør.

Fondenes har ingen barn selv, men har en «hel haug» med tantebarn. De har hun svært god kontakt med, og hun er opptatt av å vise at hun bryr seg om dem. Nyhetsankeret har imidlertid ikke fortalt dem noe om historien sin.

- Det skulle jeg ønske jeg hadde gjort, men det har jeg ikke. Det er jo første gang jeg snakker om disse tingene nå, så de har ikke visst om det heller, sier hun, og legger til:

- Det har vært en normalitet for meg å bare holde på det.

I kronikken skriver Fondenes at hun hadde passert 30 år før hun klarte å snakke, og at det først skjedde etter at hennes far var død.

VOLD: Vi har tidligere sett at realitydeltakere har blitt kastet ut av programmet etter å ha utført vold mot andre. I denne ukens «Ex on the beach» havner Vivian Sætre i trøbbel etter å ha slått Cristian Brennhovd. Vis mer

- Skulle være hemmelig

Nettopp fordi nyhetsankeret har holdt på denne hemmeligheten i alle år, har det gjort et ekstra sterkt inntrykk på familie og venner nå.

- Som en av mine beste venner sa: hun har jo visst noe, for jeg har snakket litt om det, men jeg har likevel pakket inn historien ganske godt. Da de leste teksten slo den mye hardere.

Bekymringen for at barn i pandemien ikke får møte trygge, voksne mennesker, er grunnen til at hun nå deler sin personlige historie. Som voksen er hun nemlig opptatt av at alle barn skal føle seg trygge nok til å fortelle om traumatiske ting hjemme.

Til Se og Hør forteller 40-åringen at det handler om å stille spørsmål som «Hvordan har du det?» og «Hvordan går det hjemme?», og å gjøre det tydelig at man er der hvis det skulle være noe - når som helst på døgnet.

STOLT: Pål «Onkl P» Tøyen ville ikke ha barn før «ting var på stell». Nå har han en datter på tre år. Video: «Hver gang vi møtes - jubileum», TV 2 Vis mer

- Å skape den trygge basen tror jeg kan hjelpe mange barn, så de vet at det er mange trygge mennesker der. Jeg hadde jo det selv - disse voksenpersonene jeg kunne være med - men det var bare at ingen tok steget og spurte, selv om de kanskje hadde en magefølelse.

- Ville du fortalt det hvis noen spurte rett ut?

- Nei. Jeg var så opptatt av at dette skulle være hemmelig. Men jeg hadde kanskje fortalt det etter litt tid. Tillit tar jo litt tid å bygge. Og hadde jeg fortalt det til noen, så hadde jeg fortalt det til noen av de voksenpersonene som jeg var litt ekstra glad i og trygg på.

Se og Hør har fått opplyst via Yvonne Fondenes at moren ikke ønsker å uttale seg i saken.

LES OGSÅ: Instagram-stjerne funnet død i koffert

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer