Kieran og Macaulay Culkin:

Vokste opp i brorens skygge:
- Berømmelse er ikke en bra ting

Kieran Culkin er en av «Hjemme Alene»-stjernens seks søsken.

VIDT FORSKJELLIGE LIV: Kieran (t.v) er broen til barnestjernen Macaulay Culkin (t.h). De vokste opp sammen, men i 1990 ble sistnevnte brått en av verdens største stjerner. Det har ikke alltid vært like enkelt. Her er de fotografert på rød løper sammen i 1998, sammen med skuespiller Rachel Miner. Hun var tidligere gift med Macaulay. Foto: NTB scanpix
VIDT FORSKJELLIGE LIV: Kieran (t.v) er broen til barnestjernen Macaulay Culkin (t.h). De vokste opp sammen, men i 1990 ble sistnevnte brått en av verdens største stjerner. Det har ikke alltid vært like enkelt. Her er de fotografert på rød løper sammen i 1998, sammen med skuespiller Rachel Miner. Hun var tidligere gift med Macaulay. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er snart jul, som for mange er synonymt med «Hjemme Alene»-filmene. Den første utkom i 1990, og ble en umiddelbar suksess.

Den første og oppfølgeren, «Hjemme Alene 2», hadde barnestjernen Macaulay Culkin (38) i hovedrollen som Kevin.

Han var ikke gamle gutten da filmene ble spilt inn, og nærmest over natten endret både livet hans og livene til familien hans seg for alltid. Macaulay Culkin har de siste årene trukket seg betraktelig tilbake fra rampelyset, og har forlatt skuespillerkarrieren han en gang var verdenskjent for.

Han ble lei av fremmede som ville ha en bit av ham, og ønsket å være et normalt barn. Hele veien hadde han heldigvis sine seks søsken rundt seg.

Vanity Fair har skrevet en større reportasje om Culkin-familien, med et spesielt fokus på barnestjernens bror - Kieran Culkin (36). Han vokste opp i brorens skygge, men jobber nå hardt for å selv nå toppen.

- Ikke en bra kar

Søsknene Christian, Dakota, Macaulay, Kieran, Rory, Shane og Quinn vokste alle opp midt i New York, like ved Central Park.

Leiligheten var derimot knøttliten, og blir beskrevet som akkurat stor nok til et ektepar. Å oppdra syv barn der har derfor satt sine spor på Culkin-barna.

STJERNEMØTE: i 2010 møtte de to brødrene stjerna Hayden Panettiere på en fest i New York. Det er et av få bilder som eksisterer av de to. Foto: NTB scanpix
STJERNEMØTE: i 2010 møtte de to brødrene stjerna Hayden Panettiere på en fest i New York. Det er et av få bilder som eksisterer av de to. Foto: NTB scanpix Vis mer

Faren deres Kit var skuespiller, og alle barna havnet derfor på en eller annen måte enten foran et kamera eller på en scene. Flere av søsknene har uttalt at dette var et liv de ikke ønsket, men at det var slik det ble.

- Han var ikke en bra kar, men han har egentlig ikke vært en del av livet mitt siden jeg var 15. Noen ganger på 1990-tallet forsvant han i to-tre uker av gangen, og barnevakten sa da til mamma: «Det er så merkelig, fordi faren deres har vært borte i tre uker, men ingen av dem har spurt hvor han er». Ingen brydde seg, egentlig. Mamma var forelderen, så det var egentlig bedre at han ikke var der, sier Culkin-broren til Vanity Fair.

VAR VERDENSKJENT: Macaulay Culkin slo flere rekorder før han hadde fylt 15 år. Han var blant annet det første barnet som hadde fått en million dollar betalt for en filmrolle i sin tid. Foto: NTB scanpix
VAR VERDENSKJENT: Macaulay Culkin slo flere rekorder før han hadde fylt 15 år. Han var blant annet det første barnet som hadde fått en million dollar betalt for en filmrolle i sin tid. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tross et dårlig forhold, var flere av barna eksponert for bransjen. På den måten fikk Kieran Culkin sin første rolle sammen med broren. Han spilte nemlig en av Kevins mange søsken i begge «Hjemme Alene»-filmene, men fikk ikke i nærheten av like mye oppmerksomhet som broren.

- Velger lykke over suksess

Imellom de to filmene spilte han i «Father of the Bride» i 1991, som han faktisk ble nominert til pris for. Det skulle imidlertid heller ikke bli noe stort gjennombrudd for 36-åringen - som fortsatt sto i brorens skygge.

Det var ikke like enkelt å være Culkin-familien på 1990-tallet. De kunne ikke bevege seg rundt om i New York uten trøbbel fra gale fans og fotografer.

- Berømmelse er ikke en bra ting. Jeg tror at veltilpassede, smarte mennesker som har opplevd det, enten direkte eller på avstand, ikke ønsker å oppsøke det. Jeg velger personlig lykke over suksess, absolutt. Om jeg har det miserabelt, hva er det jævla poenget da?, sier han i intervjuet.

VELGER LYKKE: Skuespilleren, her fotografert i 2016, vil gjerne drive med sitt - uten å bli berømt. Foto: NTB scanpix
VELGER LYKKE: Skuespilleren, her fotografert i 2016, vil gjerne drive med sitt - uten å bli berømt. Foto: NTB scanpix Vis mer

I dag er Culkin en anerkjent skuespiller i USA, selv om muligens ikke alle i Norge vet hvem han er. Han har spilt i en rekke profilerte serier som «Fargo» og «Succession». Han har vært nominert til Golden Globe, og har vært å se i diverse Broadway-stykker. Det var først i 2002 at han virkelig slo gjennom, med rollen som Jason Slocumb i «Igby Goes Down». Han vant en Critics' Choice Award for rollen.

12 år etter at broren ble en av verdens største stjerner, visste han godt hva utfallet av et liv som superstjerne kunne innebære. Familiens mangeårige manager, Emily Gerson Saines, sier til magasinet at klienten hennes aller helst ønsket å holde seg i bakgrunnen.

- Han pleide å si til meg: «Kan jeg ikke gjøre alt dette uten å bli en kjendis?». Det er vanskelig å ikke være en stjerne når du er nominert til priser og er blitt kritikerrost, forteller hun.

AKTUELL: Culkin gjør i disse dager god figur i HBO-serien «Succession». Her fotografert på rød løper med Biran Cox i mai i år. Foto: NTB scanpix
AKTUELL: Culkin gjør i disse dager god figur i HBO-serien «Succession». Her fotografert på rød løper med Biran Cox i mai i år. Foto: NTB scanpix Vis mer

I dag er Kieran Culkin godt gift med Jazz Charton, som han giftet seg med i 2013. Overfor britiske News har han uttalt at han sjekket henne opp på en bar i New York, og at de har vært sammen helt siden da. Noe familieforøkelse er han imidlertid usikker på om framtiden bringer.

- Barn virker som veldig mye å ta vare på. Om hun blir gravid går det jo fint, men det er egentlig ikke på horisonten vår, har han uttalt.

- Ingen av søsknene mine har startet sin egen familie. Mamma er en av elleve barn, og hun har selv syv barn, men ingen barnebarn. Tenk litt på det, sa han.

Påstand om vold

Mens livet til Kieran Culkin har gått relativt fint for seg, har ikke broren hans vært like heldig. Macaulay Culkin har slitt med rusproblemer, kjærlighetstrøbbel og et brutalt imageproblem, men har de siste årene forsøkt å komme seg på bena igjen.

I et intervju i den verdenskjente podkasten «WTF» tidligere i år, snakket 38-åringen blant annet ut om barndommen og trøbbelet det å være barnestjerne medførte. Privat var det også vanskelig. Culkin hevder nemlig at faren var voldelig.

SØTNOS: Macaulay Culkin var ikke store gutten da han ble verdenskjent for sin rolle i «Hjemme Alene»-filmene. Bak fasaden foregikk det derimot et trøblete forhold med familien, hevder skuespilleren i dag. Foto: NTB scanpix
SØTNOS: Macaulay Culkin var ikke store gutten da han ble verdenskjent for sin rolle i «Hjemme Alene»-filmene. Bak fasaden foregikk det derimot et trøblete forhold med familien, hevder skuespilleren i dag. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Han sa: «Vær snill, ellers slår jeg deg», hevdet Culkin i podkasten, ifølge The Blast.

Foreldrene til skuespilleren er tidligere teaterskuespiller Christopher «Kit» Culkin og Patricia Brentrup. Foreldrene giftet seg aldri, og gikk fra hverandre i 1995.

Som 15-åring tok barnestjernen som kjent foreldrene sine til retten, for å sørge for at ingen av dem kunne kontrollere hans enorme formue. Dette etter at innspillingen av filmen «Richie Rich» var over. En av grunnene skal også ha vært farens voldelige temperament.

Kit skal ifølge Macaulay ha mishandlet sønnen både fysisk og psykisk, og det skal ha skjedd ofte. Macaulay tror at faren var sjalu på ham, som allerede som tiåring hadde fått til flere store bragder i livet. Dette ledet opp til bruddet med foreldrene.

- Jeg ville ta en pause i en stund, og til slutt ble jeg helt sånn: «Jeg er ferdig, dere. Jeg håper alle har penger, for dere får ikke mer fra meg», hevdet skuespilleren i podkasten.

Den 15 år gamle barnestjernen hadde en formue på hele 133 millioner kroner, så det er ikke rart at han ønsket å beskytte den. Ifølge Celebrity Net Worth er formuen hans fortsatt høy den dag i dag, på nærmere 118 millioner kroner.

- JEG HAR FORTSATT MARERITT OM HAN SKALLA FYREN: I den første episoden av en ny web-TV-serie, produsert av Jack Dishel, er Culkin tilbake i rollen som Kevin Mc Callister fra «Hjemme alene»-filmene. Video: Jack Dishel Vis mer Vis mer Vis mer

Dette var ikke første gang det anstrengte forholdet mellom far og sønn skapte overskrifter.

Kit har tidligere uttalt at han var bekymret for sønnen han ikke har hatt kontakt med på over 15 år. Barnestjernefarens nye kone Jeanette uttalte følgende i 2012:

- Han ser bare Mack når han er på TV. Men jeg vet at han fortsatt er stolt av Mack og de andre barna. Jeg håper det finnes en lykkelig slutt på dette, fortalte hun til The Sun.

LES OGSÅ: Barnestjernen hevder at faren var voldelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer