TØFF FEMINIST: I forbindelse med promoteringen av sitt 12. album, benytter sangstjernen Jewel anledningen til å belyse problemet med seksuell trakassering av kvinner. Her er den suksessrike artisten på «We Own The Night»-premieren i New York i 2007. Foto: Demotix
TØFF FEMINIST: I forbindelse med promoteringen av sitt 12. album, benytter sangstjernen Jewel anledningen til å belyse problemet med seksuell trakassering av kvinner. Her er den suksessrike artisten på «We Own The Night»-premieren i New York i 2007. Foto: DemotixVis mer

- Voksne menn prøvde seg på meg da jeg var åtte

Jewel har gjort eventyrlig suksess som artist, men veien mot stjernehimmelen har langt ifra vært rosenrød.

SEOGHØR.NO: I år er det 20 år siden Jewel Kilcher (41) slapp debutalbumet «Pieces of You», et av de mestselgende debutalbumene gjennom tidene.

Denne høsten er hun aktuell med sitt 12. album, «Picking Up the Pieces», og gjennom karrieren har hun solgt over 27 millioner plater verden over.

I et nytt intervju med The Hollywood Reporter forteller Jewel at veien mot toppen ikke har vært enkel. Musikeren, skuespilleren og forfatteren røper at hun fra barnsben av har fått erfare seksuell trakassering fra menn.

- Det er trist, men siden jeg var veldig ung har menn lagt an på meg. Som åtteåring var det menn som la småpenger i hånden min og sa «ring meg. Det hadde vært fantastisk å ligge med deg når du er blitt eldre». Bare forferdelige greier, sier Jewel til The Hollywood Reporter.

Saken fortsetter under bildet.

GREPA DAME: Jewel bedyrer at hun aldri har latt seg unytte på veien mot suksessen. I dag er hun en profilert artist, produsent, skuespiller og forfatter. Her er hun avbildet i Los Angeles i mai 2015.  Foto: Splash News
GREPA DAME: Jewel bedyrer at hun aldri har latt seg unytte på veien mot suksessen. I dag er hun en profilert artist, produsent, skuespiller og forfatter. Her er hun avbildet i Los Angeles i mai 2015. Foto: Splash News Vis mer

Brukte kløkt mot beilerne

«Foolish Games»-sangeren forteller at de traumatiske opplevelsene i barndommen hjalp henne med å takle den mannsdominerte musikkbransjen, som hun for alvor ble kjent med som 18-åring. Da fikk hun platekontrakt med Atlantic Records.

- Etter hvert som menn begynte å prøve seg på meg, ble jeg veldig flink til å takle menn på en måte som ikke gjorde dem sinte.

- Jeg brukte kløkt, vidd og vanligvis humor til å avvæpne situasjonen og informere dem sånn «P.S. jeg er ikke tilgjengelig på den måten», forteller hun i dag.

Saken fortsetter under bildene.

KLART SEG UTEN «HJELP»: Jewel, som har sønnen Kase (midten) med eksamnnen Ty Murray (t.v), har solgt millioner av plater uten å gå på akkord med sine egne verdier.  Foto: NTB Scanpix
KLART SEG UTEN «HJELP»: Jewel, som har sønnen Kase (midten) med eksamnnen Ty Murray (t.v), har solgt millioner av plater uten å gå på akkord med sine egne verdier. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jewel, som i fjor brøt med ektemannen Ty Murray (45), har opplevd at mange menn har vært villige til å utnytte kvinner i sårbare posisjoner. Ettbarnsmoren har imidlertid ikke latt seg pille på nesen.

- Jeg har aldri ligget meg til toppen, ikke i det hele tatt. Det har ikke skjedd at jeg har inngått kompromisser, jeg var alltid villig til heller å snu ryggen til, understreker sangstjernen overfor The Hollywood Reporter.

SUKSESS: Musikken til Jewel Kilcher er blitt brukt i en rekek filmer og TV-produksjoner. Her er hun på Emmy Awards i Los Angeles i september 2013.   Foto: CapitalPictures
SUKSESS: Musikken til Jewel Kilcher er blitt brukt i en rekek filmer og TV-produksjoner. Her er hun på Emmy Awards i Los Angeles i september 2013. Foto: CapitalPictures Vis mer

- De var som haier

Rundt den tiden hun fikk sin første platekontrakt, mistet hun jobben og måtte bo i bilen fordi hun ikke lenger kunne betale husleien sin. Ifølge Jewel ble hun hjemløs fordi hun nektet å ha sex med sjefen sin.

- Jeg har aldri fått flere tilbud fra forretningsmenn i hele mitt liv. Det var nesten som om de var haier som kunne lukte sårbarhet i stedet for blod.

- Jeg pleide å dra tilbake til bilen min for å skrive sanger, og menn kom bokstavelig talt opp til meg og gav meg tilbud. De var sånn «hei, trenger du penger til husleie?», minnes Jewel i det åpenhjertige intervjuet. 

I 2012 snakket hun for øvrig varmt om feminisme i et intervju med Out Front, i forbindelse med opptredenen sin på USAs største sportsarrangement for kvinner.

Se musikkvideoen til «Foolish Game» nedenfor:

Den seksuelle trakasseringen hun er blitt utsatt for er blant temaene i Jewels nye selvbiografi, «Never Broken: Songs Are Only Half the Story», som slippes i USA 15. september.

LES OGSÅ: - Det var magisk