Kronprinsesse Mette-Marits sjokksykdom:

- Visste om kronprinsessens alvorlige sykdom

Den svenske kongefamilien skal ha blitt informert om lungesykdommen til Mette-Marit for lenge siden.

GODE VENNER: Den svenske kongefamilien, som er svært gode venner med den norske kongefamilien, skal ha blitt informert om kronprinsesse Mette-Marits alvorlige lungesykdom. Foto: NTB Scanpix
GODE VENNER: Den svenske kongefamilien, som er svært gode venner med den norske kongefamilien, skal ha blitt informert om kronprinsesse Mette-Marits alvorlige lungesykdom. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at kronprinsesse Mette-Marit (45) har fått påvist den alvorlige sykdommen kronisk lungefibrose. Det meldte NRK i en lengre nyhetssending.

Der kom det blant annet frem at kronprinsessen har slitt med helseutfordringer i noen år nå, og at «plagene de siste årene har vært mer uttalte». Hun har den siste tiden vært gjennom en lang prosess for å finne ut mer av hva det er.

Nyheten kom som et sjokk på det norske folk, som ikke hadde en anelse om kronprinsessens tilstand.

Ifølge Svensk Damtidning skal derimot den svenske kongefamilien ha blitt informert om Mette-Marits alvorlige sykdomsplager.

- Visst om dette lenge

Den norske og svenske kongefamilien står som kjent svært nære hverandre. Ifølge den svenske avisen skal kronprinsesse Victoria (41) ha visst om tilstanden lenge, og vært en stor støtte for Mette-Marit.

- Den svenske kongefamilien er informert om dette. Utover det har vi ingen kommentar, bekreftet det svenske hoffets informasjonssjef, Margareta Thorgren, til avisen.

GODE VENNER: Her koser kronprinsesse Mette-Marit, kronprinsesse Victoria, kronprins Haakon og kronprins Daniel seg sammen under Ski-VM i Holmekolen i 2011. Foto: NTB scanpix
GODE VENNER: Her koser kronprinsesse Mette-Marit, kronprinsesse Victoria, kronprins Haakon og kronprins Daniel seg sammen under Ski-VM i Holmekolen i 2011. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mette-Marit har vært fast gjest på de fleste store feiringer i Sverige de siste årene. Hun har vært selvskreven bryllupsgjest og er også fadder til prins Oscar (2), som er kronprinsesse Victorias sønn.

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, er det ikke overraskende at den svenske kongefamilien allerede visste om kronprinsessens kroniske lungesykdom.

- Fint å ha noen å snakke med

- Kronprinsesse Victoria og prins Daniel har kjent til Mette-Marits helseproblemer i lang tid. Mette-Marit er jo kjent for å være en åpen person, og ettersom Victoria og Mette-Marit står hverandre så nære er dette et tema som garantert har vært oppe når de to har møttes, sier Stavseng.

- Det har nok vært fint for Mette-Marit å ha noen å snakke med når det har buttet imot, legger han til.

At det svenske kongehuset nå går ut og forteller til svensk presse at den svenske kongefamilien, inkludert kong Carl Gustaf (72) og dronning Silvia (74), er informert om Mette-Marits sykdommen, viser hvor alvorlig dette er, mener Se og hørs kongehusekspert.

- Victoria har garantert vært en viktig støtte for Mette-Marit, og hun kommer helt sikkert til å være der for Mette-Marit for fremtiden, sier han.

Gode venner

Det har utviklet seg et helt spesielt vennskapsbånd mellom kronprinsfamilien og kronprinsessefamilien. Haakon og Victoria er omtrent like gamle, og de har begge stiftet familie funnet seg en av folket.

Mange tror at de kongelige bare møter hverandre i offisielle sammenhenger og kongelige brylluper, men Haakon og Victorias familie sees rett som det er.

Ifølge kongehuseksperten besøker kongefamiliene hverandre støtt og stadig, men det er få som legger merke til det.

- Bare en sjelden gang blir besøkene kjent, som da Mette-Marit og Haakon inviterte Victoria og Daniel med på sushirestaurant på Tjuvholmen i Oslo. De kongelige satt blant folk flest, og hygget seg med god mat og vin. Haakon og Mette-Marit har også invitert sine svenske venner til Nord-Norge på skiferie. Også da oppførte de seg som folk flest, forteller Stavseng.

Avisen Nordlys kunne fortelle om da de fire kom ruslende inn på en bensinstasjon i Tromsø den gang.

- Prinsen kjøpte seg en burger. De andre kjøpte vel noe brus. Det var jo et uvanlig syn, ikke noe man forventer når man går på butikken, fortalte svenske Christoffer Larsson, som befant seg på Statoil-stasjonen samtidig, til Nordlys den gang.

Skaper overskrifter i utlandet

Sjokkbeskjeden om kronprinsesse Mette-Marits kroniske lungesykdom har ikke bare vakt oppmerksomhet her til lands og i vårt kjære naboland.

Det siste døgnet har Mette-Marit skapt overskrifter i land over hele Europa, inkludert USA.

STORE OVERSKRIFTER: Kronprinsesse Mette-Marit skaper store overskrifter også i utenlandske medier. Foto: Skjermdump
STORE OVERSKRIFTER: Kronprinsesse Mette-Marit skaper store overskrifter også i utenlandske medier. Foto: Skjermdump Vis mer

Både i spanske, finske, danske og amerikanske aviser, har nyheten spredt seg som ild i tørt gress, der blant andre amerikanske People, som tidligere har omtalt den norske kongefamilien, har gitt sykdommen til kronprinsessen spalteplass.

LES OGSÅ: Hertuginnens kjolevalg imponerer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer