«Familiens ære»:

Visste ikke hvor kjent moren var

Susann og Julius Goksør Bjerkrheim er blant deltakerne i NRK-serien «Familiens ære».

TV-AKTUELLE: Susann Goksør Bjerkrheim og Julius Bjerkrheim er klare for å gi alt i TV-konkurranse. Foto: Tore Skaar/Se og Hør
TV-AKTUELLE: Susann Goksør Bjerkrheim og Julius Bjerkrheim er klare for å gi alt i TV-konkurranse. Foto: Tore Skaar/Se og Hør Vis mer
Publisert

Susann Goksør Bjerkrheim (51) var og vil alltid bli husket som en av landets fremste håndballspillere. Hun kan se tilbake på 296 kamper med flagget på brystet, og har vunnet både EM, VM og OL - i tillegg var hun kaptein på landslaget fra 1993 til 2000.

Det er kanskje derfor ikke så rart at mange har et forhold til henne - og på sett og vis føler at man kjenner henne litt.

At hun var såpass stor idrettshelt for mange, visste imidlertid ikke sønnen Julius (17) før han ble eldre.

Sammen med ektemannen Svein Erik Bjerkrheim (50), som også har gjort det svært godt på banen, har hun sønnene Julius og Jonatan.

MOR OG SØNN: Susann og Julius i forkant av premieren. Foto: Tore Skaar/Se og Hør
MOR OG SØNN: Susann og Julius i forkant av premieren. Foto: Tore Skaar/Se og Hør Vis mer

- Tente litt på pluggene

Susann og 17-åringen er blant duoene i den nye sesongen av NRK-programmet «Familiens ære». Da Se og Hør møtte mor og sønn i forkant av premieren, la de ikke skjul på at det gikk en kule varmt mellom dem.

- Det har vært veldig gøy. Vi har blitt kjent med mange fine folk, forteller Julius, før mor skyter spøkefullt inn:

- Supermorsomt. Det har vært gøy å gjøre noe sammen som mor og sønn. Hjemme har jeg tre gutter, og det er alltid dem mot meg, så det å ha en på lag var jo hyggelig for en gangs skyld. Veldig ålreit det altså.

«MASKORAMA»: I «Maskorama» fikk vi svaret på hvem som gjemte seg inni «Gaupa». Video: NRK Vis mer

- Hvordan har det fungert mellom dere, har det gått en kule varmt?

- Vi kan si såpass at det har gått mest den ene veien, at jeg har blitt litt frustrert på mamma. Det har ikke gått så mye den andre veien så det har vært litt enveiskjøring om vi kan si det sånn, innrømmer Julius.

Susann på sin side mener de stort sett har samarbeidet godt gjennom programmet, riktignok uten å avsløre hvordan de gjør det i konkurransen.

- Jeg har tent litt på pluggene, mamma har vært litt roligere, mener 17-åringen.

AKTUELL: Datteren til Pia Tjelta - Sofia Tjelta - figurerte i Viaplay-serie, Delete Me. Video: Viaplay / Rød Løper Vis mer

- Hva har gjort at du har tent på pluggene?

- Det er jo øvelser hvor det ikke har gått så bra, sier han.

- Det har skjedd på øvelser det har gått bra på og. Det går ikke fort nok eller det går ikke bra nok. Jeg skulle ønske jeg var 25 år og hadde noe å respondere med, men denne gamle kroppen er jo litt skrøpelig, da. En yngre utgave av meg hadde du fortjent Julius, legger håndballstjernen til.

- Mest opptatt av å være mamma

Da Susann var aktiv på håndballbanen, var det svært mange som så opp til henne. Julius derimot har aldri tenkt på moren som håndballspiller.

- Jeg skjønte det ikke før jeg begynte på barneskolen, men jeg husker turneringer hvor folk spurte om autograf, da spurte jeg alltid: «Hvorfor tegner du på ballen, hvorfor tegner du på T-skjorten?» forteller han.

DEN GANG DA: Susann var en av landets beste håndballspillere. Her under OL i Sydney i 2000. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB
DEN GANG DA: Susann var en av landets beste håndballspillere. Her under OL i Sydney i 2000. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB Vis mer

På hjemmebane var 51-åringen «bare» mamma for sønnene.

- Prøvde du å skjerme de litt fra det på en måte, fra populariteten rundt deg?

- Nei, egentlig var jeg mest opptatt av å være mamma. Og så var vi inkludert i håndball ettersom Svein Erik (Svein Erik Bjerkrheim journ.anm.) var knyttet til håndball. De visste godt at han hadde vært håndballspiller og veldig god. Det var jo en del av hverdagen, forteller Susann, som legger til at først da Julius begynte å spille selv, ble det presentert utenfra at moren også hadde spilt.

- JEG TROR JEG TRAFF ET ØMT PUNKT DER: EM 2018 var i gang, men hvem er mest jålete? Reporter: Julie Solberg, Henriette Eilertsen og Martine Johansen, Foto: Henrik Vinje, Julie Solberg og Henriette Eilertsen, Klipp: Frida Andersen Vis mer

- Det var en gang før et mesterskap da hun kom på en sånn intro på tv. Ingen av gutta på laget visste heller hvor god hun var. Han ene sa: «Jeg visste Susann var god, men ikke at hun var tv-god?». Da gikk det opp for meg at hun hadde vært på landslaget, og ikke bare det, men vunnet vanvittig mye, sier Julius.

Råd til sønnen

Julius har fulgt i foreldrenes fotspor, men det betyr ikke at han har blitt presset inn på håndballbanen av den grunn.

- Jeg var trener for laget hans de første tre årene, og det viktigste har vært å ha det gøy. Det ble raskt spørsmål om han skulle bli like god som mamma og pappa, og da han var åtte trodde han at han måtte være feilfri, forteller Susann åpenhjertig.

UFLAKS: Da kjendisdatter og artist Tomine Harket skulle ta trikken, lukket den døra med armen hennes på utsiden av trikken. Det fikk henne til å reagere sterkt. Video: Tomine Harket @Instagram. Klipp: Ingebjørg Iversen / Se og Hør Vis mer

- Det viktigste var at han ikke måtte spille håndball, bare hvis han synes det er gøy.

- Har du gitt han noen råd på veien?

- Etter hvert som han ble eldre har vi prøvd å hjelpe til så godt vi kan, og kjent etter om vi skal pushe eller la vær. Men det er nok mer på den mentale biten vi har bidratt. Han er ikke 18 år en gang, han har god tid, svarer hun, og kommer med et råd til sønnen:

- Tren godt, ha det moro og gjør de riktige tingene, det er der vi har hatt og har fokus.

VOKST OPP: Sylvester Stallones 22 år gamle datter, Sistine, har blitt voksen. Video: Rød Løper Vis mer

På spørsmål om hvor god Julius har tenkt til å bli på banen, svarer han «så god som mulig».

- Det hadde vært kult om noen andre kunne sitte rundt middagsbordet og ha VM og OL-medalje. Men jeg tar det som det kommer. Jeg jobber så hardt jeg kan, og tar det derfra.

LES OGSÅ: Derfor ga de datteren «guttenavn»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer