«Jul i Blåfjell»:

Visste du dette om «Jul i Blåfejll»?

For 22 år siden rullet «Jul i Blåfjell» for første gang over norske TV-skjermer.

JULEKALENDER: I år er det hele 22 år siden Suzanne Paalgard spilte rollen som blånisssen Turte i «Jul i Blåfjell». Foto: Aftenposten
JULEKALENDER: I år er det hele 22 år siden Suzanne Paalgard spilte rollen som blånisssen Turte i «Jul i Blåfjell». Foto: Aftenposten Vis mer
Publisert

I år er det hele 22 år siden en av de mest populære adventskalenderne gjennom tidene gikk på TV for aller første gang. Det er selvfølgelig seerfavoritten «Jul i Blåfjell» på NRK det er snakk om.

I adventskalenderen følger man blånissene som lever i Blåfjell, samt bygdefolkene fra bygda nedenfor Blåfjell, og deres juleforberedelser.

I Blåfjell bor blant annet vi tvillingparet Turte og Tvilling, deres foreldre Blåmor og Blåfar Blåværshule, og deres lillebror Krekling.

BLÅNISSER: Her er blånissene fra Blåfjell. Foto: Lars Eivind Bones
BLÅNISSER: Her er blånissene fra Blåfjell. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Nede i bygda blir seerne kjent med søppelkjørerne Mamsen og Lillegutt, postmann og kordirigent Kåre, fetter og kusine Mikkel og Marta, og elektriker Selma.

Mens alt bygdefolket vil er å reise opp til Blåfjell, høre fjellet spille og oppleve «Den blå timen», kan ikke blånissene bli sett av mennesker - og de må være inne i fjellet før den blå timen er over. Hvis ikke fryser de nemlig til fjell.

Når to bygdefolk begynner å kaste søppel i Blåfjell, skaper det utfordringer for Blåmor og Blåfar - som ikke får laget blåtime på grunn av alt søppelet som ligger spredt.

Suzanne Paalgaard i rollen som blånissen Turte. Foto: Aftenposten
Suzanne Paalgaard i rollen som blånissen Turte. Foto: Aftenposten Vis mer

Men det haster, fordi på julaften skal de lage blå julenatthimmel, så den store stjerna kan skinne for nisser og folk i bygd og by. Rett før den store dagen kommer blånissene imidlertid opp med en løsning som redder julen.

«TANGERUDBAKKEN»: Det nærmer seg jul og vi har snakket med Cecilie P. Nilsen, Hege-Anette Havik og Olav Grimdalen Jr. om hva de gleder seg aller mest til. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Celina Morken Vis mer

Populære turiststeder

Selv om de aller fleste over 20 år har sett den populære adventskalenderen, er det nok mye vi ikke vet eller har glemt fra «Blåfjells»-storhetstid.

Visste du for eksempel at alle utescener ble spilt inn på Røros? Handlingen som utspiller seg i bygda er nemlig filmet i de ikoniske smågatene i bergstaden . Røros er oppført på UNESCOs verdensarvliste, og tiltrekker seg årlig rundt en million turister.

BYGDA: Her er postmann Kåreog Marta under et opptak gjort i Røros. Foto: Aftenposten
BYGDA: Her er postmann Kåreog Marta under et opptak gjort i Røros. Foto: Aftenposten Vis mer

Røros er også stedet hvor julefilmen «Pippi feirer jul» er filmet, og ikke minst også Netflix-suksessen «Hjem til jul».

JULEIDYLL: Røros er pyntet opp til jul. Foto: Sofie Losen
JULEIDYLL: Røros er pyntet opp til jul. Foto: Sofie Losen Vis mer

I motsetning til utescenene, er scenene innendørs filmet i et studio på NRK på Marienlyst i Oslo.

I den velkjente åpningsvignetten og rulleteksten er det avbildet et fjell, som i serien er selve Blåfjell. I virkeligheten var det et animert fjell i originalen, som ble sendt i 1999, ifølge Wikipedia.

Neste gang «Jul i Blåfjell» ble vist på NRK, i 2001, var det et ekte fjell som var avbildet - nemlig Innerdalstårnet. Innerdalstårnet ligger i Sunndal kommune i Møre og Romsdal, og ruver 1452 meter over havet. Med sitt spisse tårn og utsikt over Trollheimen blir det av Ut.no kalt «en heftig himmelstige».

JUL: Tone Damli Aaberge skal feire sin første jul i det nye huset på Blommenholm. Video: Viaplay Vis mer

Kjente skuespilllere medvirket

Johannes Joner, som spilte rollen som Lillegutt, var den eneste av skuespillerne som slapp auditon. Da Gudny Ingebjørg Hagen, som sto for idé og manus, skrev Lillegutt-rollen - skrev hun den til Joner.

I tillegg til Joner har flere kjente skuespillere spilt i «Jul i Blåfjell», deriblant Mikkel Gaup. Han spilte rollen som Tvilling, men hadde sitt gjennombrudd lenge før det - da han medvirket i den Oscar-nominerte filmen «Veiviseren» i 1987.

SØSKEN: Tvillingsøsknene Turte og Tvilling. Foto: NRK
SØSKEN: Tvillingsøsknene Turte og Tvilling. Foto: NRK Vis mer

I storfilmer som den og «Kautokeino-opprøret» har den norsk-samiske skuespilleren deltatt i filminnspillinger ned mot 50 minusgrader, men han mener likevel at rollen som Tvilling er noe av det mest utfordrende han har gjort som skuespiller.

Tvilling snakket nemlig baklengs.

- Du vil ikke tro hvor krevende det faktisk er å måtte lære seg alle replikker bakvendt, har Gaup tidligere uttalt Se og Hør.

Den anerkjente skuespilleren og artisten Grethe Kausland hadde rollen som Mamsen. Hun gikk bort i 2007, da hun var 60 år gammel, etter å ha vært syk med kreft i lengre tid.

MAMSEN OG LILLEGUTT: Mamsen og Lillegutt ble en populær duo i julekalenderen. Foto: NRK
MAMSEN OG LILLEGUTT: Mamsen og Lillegutt ble en populær duo i julekalenderen. Foto: NRK Vis mer

Også en annen av julekalenderens skuespillere, Jon Skolmen - som hadde rollen som Mjøltyt, gikk bort i 2019. Han ble 78 år gammel.

DRONNING: Monna Tandberg i rollen som dronning Fjellrose. Foto: Lars Eivind Bones
DRONNING: Monna Tandberg i rollen som dronning Fjellrose. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Foruten de fire ovennevnte rollene, var «Jul i Blåfjell» spekket med flere av landets mest anerkjente skuespillere på den tiden, både fra tv og teaterscenen.

STORE NAVN: Espen Skjønberg (foran t.v.), Jon Skolmen (lys lue) og Nils-Ole Oftebro (foran t.h.) har alle medvirket i «Jul i Blåfjel». Foto: Lars Eivind Bones
STORE NAVN: Espen Skjønberg (foran t.v.), Jon Skolmen (lys lue) og Nils-Ole Oftebro (foran t.h.) har alle medvirket i «Jul i Blåfjel». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Blant de mange som var delaktige i julekalenderen, finner vi Nils Ole Oftebro (77), Erik Hivju (74), Espen Skjønberg (97), Monna Tandberg (82) og Paul-Ottar Haga (56).

Oppfølgere

I 2002 kom NRK med en oppfølger, nemlig «Jul på Månetoppen». Der fikk seerne møte både blånisser og rødnisser. Handlingen gikk ut på at de kranglet om hvem som egentlig eier Månetoppen.

På høsten plukket rødnissene alle blåbærene på Månetoppen, dermed hadde ikke blånissene blåbær til å lage «Den blå timen» eller Julenatthimmelen. Sammen måtte de derfor finne ut hvem som egentlig hadde rett til Månetoppen.

RØD OG BLÅ: I «Jul på Månetoppen» møter vi blant annet Jentungen og Storm, spilt av henholdsvis Ulrikke H. Døvigen og Frank Jørstad. Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
RØD OG BLÅ: I «Jul på Månetoppen» møter vi blant annet Jentungen og Storm, spilt av henholdsvis Ulrikke H. Døvigen og Frank Jørstad. Foto: Anne Liv Ekroll / NRK Vis mer

Syv år senere, i 2009, kom den også en film med utgangspunkt i blånissene og rødnissene. Handlingen var imidlertid lagt til 100 år før de to adventskalenderne og fortalte om det første og dramatiske møtet mellom de røde og de blå nissene. Filmen fikk navnet «Julenatt i Blåfjell», og ble sett av nesten 370 000 da den gikk på kino i Norge.

OVERRASKELSE: «Farmen»-Robert fikk seg en skikkelig overraskelse da hans ene datter dro frem årets julegave. Vis mer

I 2015, 16 år etter «Jul i Blåfjell» rullet over skjermene hos nordmenn for første gang, bestemte NRK at både den og oppfølgeren aldri skulle sendes igjen, skrev Dagbladet den gang.

Dette førte til masse klager i form av underskriftskampanjer og fakkeltog. Fortsatt finnes det Facebook-grupper som har som mål å få blånissene tilbake på skjermen - foreløpig uten å lykkes. Til manges store sorg...

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer