I år er det hele 22 år siden en av de mest populære adventskalenderne gjennom tidene gikk på TV for aller første gang. Det er selvfølgelig seerfavoritten «Jul i Blåfjell» på NRK det er snakk om.
I adventskalenderen følger man blånissene som lever i Blåfjell, samt bygdefolkene fra bygda nedenfor Blåfjell, og deres juleforberedelser.

Slik går det med «Tangerudbakken»-profilene
I Blåfjell bor blant annet vi tvillingparet Turte og Tvilling, deres foreldre Blåmor og Blåfar Blåværshule, og deres lillebror Krekling.

Nede i bygda blir seerne kjent med søppelkjørerne Mamsen og Lillegutt, postmann og kordirigent Kåre, fetter og kusine Mikkel og Marta, og elektriker Selma.
Mens alt bygdefolket vil er å reise opp til Blåfjell, høre fjellet spille og oppleve «Den blå timen», kan ikke blånissene bli sett av mennesker - og de må være inne i fjellet før den blå timen er over. Hvis ikke fryser de nemlig til fjell.

Slik feires julen i kjendis-Norge
Når to bygdefolk begynner å kaste søppel i Blåfjell, skaper det utfordringer for Blåmor og Blåfar - som ikke får laget blåtime på grunn av alt søppelet som ligger spredt.

Men det haster, fordi på julaften skal de lage blå julenatthimmel, så den store stjerna kan skinne for nisser og folk i bygd og by. Rett før den store dagen kommer blånissene imidlertid opp med en løsning som redder julen.
Populære turiststeder
Selv om de aller fleste over 20 år har sett den populære adventskalenderen, er det nok mye vi ikke vet eller har glemt fra «Blåfjells»-storhetstid.
Visste du for eksempel at alle utescener ble spilt inn på Røros? Handlingen som utspiller seg i bygda er nemlig filmet i de ikoniske smågatene i bergstaden . Røros er oppført på UNESCOs verdensarvliste, og tiltrekker seg årlig rundt en million turister.

Røros er også stedet hvor julefilmen «Pippi feirer jul» er filmet, og ikke minst også Netflix-suksessen «Hjem til jul».

I motsetning til utescenene, er scenene innendørs filmet i et studio på NRK på Marienlyst i Oslo.

Slik ser «Notting Hill»-stjernene ut i dag
I den velkjente åpningsvignetten og rulleteksten er det avbildet et fjell, som i serien er selve Blåfjell. I virkeligheten var det et animert fjell i originalen, som ble sendt i 1999, ifølge Wikipedia.
Neste gang «Jul i Blåfjell» ble vist på NRK, i 2001, var det et ekte fjell som var avbildet - nemlig Innerdalstårnet. Innerdalstårnet ligger i Sunndal kommune i Møre og Romsdal, og ruver 1452 meter over havet. Med sitt spisse tårn og utsikt over Trollheimen blir det av Ut.no kalt «en heftig himmelstige».
Kjente skuespilllere medvirket
Johannes Joner, som spilte rollen som Lillegutt, var den eneste av skuespillerne som slapp auditon. Da Gudny Ingebjørg Hagen, som sto for idé og manus, skrev Lillegutt-rollen - skrev hun den til Joner.
I tillegg til Joner har flere kjente skuespillere spilt i «Jul i Blåfjell», deriblant Mikkel Gaup. Han spilte rollen som Tvilling, men hadde sitt gjennombrudd lenge før det - da han medvirket i den Oscar-nominerte filmen «Veiviseren» i 1987.

I storfilmer som den og «Kautokeino-opprøret» har den norsk-samiske skuespilleren deltatt i filminnspillinger ned mot 50 minusgrader, men han mener likevel at rollen som Tvilling er noe av det mest utfordrende han har gjort som skuespiller.
Tvilling snakket nemlig baklengs.

«Jul i Blåfjell»-skuespillerne 20 år etter
- Du vil ikke tro hvor krevende det faktisk er å måtte lære seg alle replikker bakvendt, har Gaup tidligere uttalt Se og Hør.
Den anerkjente skuespilleren og artisten Grethe Kausland hadde rollen som Mamsen. Hun gikk bort i 2007, da hun var 60 år gammel, etter å ha vært syk med kreft i lengre tid.

Også en annen av julekalenderens skuespillere, Jon Skolmen - som hadde rollen som Mjøltyt, gikk bort i 2019. Han ble 78 år gammel.

Foruten de fire ovennevnte rollene, var «Jul i Blåfjell» spekket med flere av landets mest anerkjente skuespillere på den tiden, både fra tv og teaterscenen.

Blant de mange som var delaktige i julekalenderen, finner vi Nils Ole Oftebro (77), Erik Hivju (74), Espen Skjønberg (97), Monna Tandberg (82) og Paul-Ottar Haga (56).
Oppfølgere
I 2002 kom NRK med en oppfølger, nemlig «Jul på Månetoppen». Der fikk seerne møte både blånisser og rødnisser. Handlingen gikk ut på at de kranglet om hvem som egentlig eier Månetoppen.

Slik gikk det med «Alene hjemme»-stjernene
På høsten plukket rødnissene alle blåbærene på Månetoppen, dermed hadde ikke blånissene blåbær til å lage «Den blå timen» eller Julenatthimmelen. Sammen måtte de derfor finne ut hvem som egentlig hadde rett til Månetoppen.

Syv år senere, i 2009, kom den også en film med utgangspunkt i blånissene og rødnissene. Handlingen var imidlertid lagt til 100 år før de to adventskalenderne og fortalte om det første og dramatiske møtet mellom de røde og de blå nissene. Filmen fikk navnet «Julenatt i Blåfjell», og ble sett av nesten 370 000 da den gikk på kino i Norge.
I 2015, 16 år etter «Jul i Blåfjell» rullet over skjermene hos nordmenn for første gang, bestemte NRK at både den og oppfølgeren aldri skulle sendes igjen, skrev Dagbladet den gang.
Dette førte til masse klager i form av underskriftskampanjer og fakkeltog. Fortsatt finnes det Facebook-grupper som har som mål å få blånissene tilbake på skjermen - foreløpig uten å lykkes. Til manges store sorg...