Erling Braut Haaland:

Visste du dette om Haaland?

Hva vet du om et av verdens største fotballtalenter?

STJERNE: Erling Braut Haaland er omtalt som Manchester Citys nye stjerne. Foto: Lise Åserud / NTB
STJERNE: Erling Braut Haaland er omtalt som Manchester Citys nye stjerne. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Det finnes trolig ingen nordmenn som ikke vet hvem Erling Braut Haaland (22) er. 22-åringen er, for å si det pent, et enormt fotballtalent.

Han omtales som Manchester Citys nye stjerne og har satt flere internasjonale skåringsrekorder.

Med sine hele 18 millioner følgere på Instagram hersker det ingen tvil om at hele verden har fått øynene opp for Haaland.

Her er en enkel oversikt over det man bør vite om det unge fotballtalentet:

MARBELLA: Erling Braut Haaland skapte stemning da han tok over som DJ. Vis mer

Hvilken dialekt snakker Haaland?

Erling Braut Haaland ble født 21. juli 2000 i Leeds i Storbritannia. Han tilbrakte sine første leveår i England, før familien flyttet hjem til Bryne i Rogaland.

Dialekten hans bærer naturlig nok preg av hans oppvekst, og den 194 cm høye rogalendingen har flere ganger blitt hyllet for å bruke jær-gloser som setter Bryne-dialekten på kartet.

Han ble født i Storbritannia fordi hans far, Alf-Inge aka Alfie Håland (49) spilte for fotballaget Leeds United under 2000-sesongen. Moren hans, Gry Marita Braut, er tidligere sjukamputøver.

MARBELLA: Erling Braut Haaland koser seg på ferie, og overrasket alle da han dukket opp på stranda. Vis mer

Den observante har nok allerede fått med seg at Erling Braut Haaland ikke skriver navnet likt som det gamle familienavnet - han har nemlig byttet ut Å'en med to A'er.

Det er av den enkle grunn at Haaland er et enklere navn for internasjonale klubber og medier.

Når begynte han å spille fotball?

I dag spiller Haaland for den engelske fotballklubben Manchester City, i tillegg til det norske landslaget. Han er fortsatt ganske fersk på det engelske laget, da hans offisielle startdato der var 1. juli 2022.

Hans posisjon på banen er angrepsspiller. På tross av sin unge alder regnes han som en av verdens beste i sin posisjon, og endte blant annet som toppscorer i 2020/2021-sesongen.

22-åringen har fått en stor internasjonal karriere på kort tid. Fotballkarrieren hans startet imidlertid hjemme på Bryne, hvor han debuterte for A-laget 15 år gammel. I 2017 ble han solgt til Molde, og derfra gikk det kort fortalt slag i slag.

Haaland er venstrebeint, men det betyr ikke at det «bare er en fot som funker». Blant hans mange scoringer, er også noen av dem med den svakeste foten.

Den svenske komiker-trioen «De vet du» er populære i Sverige. Video: Rødt Kort Vis mer

Hva tjener Haaland?

Det er ingen hemmelighet at det ligger mye penger i å være en ettertraktet fotballspiller, og det er også den unge norske spilleren et godt bevis på.

Ifølge skattelistene for 2020, som ble offentliggjort mot slutten av fjoråret, har formuen til Haaland gjort et enormt sprang fra året før. Det er snakk om en formue som gikk fra 0 i 2019 til 76 millioner kroner året etter.

Manchester City måtte ut med rundt 600 millioner kroner for å signere Haaland. I tillegg skal grunnlønnen hans der være på rundt 4,5 millioner i uken, skriver VG.

En rapport hos analysebyrået CIES Football Observatory verdsettes Haaland til svimlende 1,54 milliarder kroner. Med andre ord tjener han ikke bare svært godt, han har også en utrolig høy markedsverdi.

STJERNEBESØK: Mads Hansen hadde Erling Braut Haaland som gjest i podkasten sin og forteller hvordan han opplevde superspissen. Video: Rødt Kort. Vis mer

Hva bruker han den høye lønna på?

Hva ville du brukt lønningene dine på hvis lønnsslippen sa omtrent 18 millioner i måneden?

Erling Braut Haaland har på sin side nylig investert i en eiendom på hele 981 kvadratmeter på Marbella. Ifølge avisa AS har boligen han har kjøpt en verdi av 6,5 millioner euro - omtrent 63 millioner norske kroner.

I mai i fjor kom også nyheten om at Haaland og pappa Alfie investerte i et privatfly til 25 millioner kroner. To større entrepenører fra Rogaland er også medeiere i flyet.

Det er imidlertid ikke bare fly og leiligheter det går i når det kommer til luksuriøsitet. Han har nemlig også vist en stor interesse for klokker.

KJØRTE RETT FORBI: Håpefulle Dortmund-supportere ville ta avskjed med Erling Braut Haaland, men nordmannen hadde andre planer. Video/reporter: Kjetil Kjær Andersland. Vis mer

I sommer la han blant annet ut et bilde fra ferien, og da var det flere som la merke til klokka han hadde på armen.

– Det kan se ut som en Rolex Day-Date president med lyseblå skive. I så fall er den i Platinum og er en nyhet fra i år. Rolex operer ikke med pris på nettsidene sine på denne modellen, men vil tippe at den koster rundt 7-800.000 kroner, uttalte klokkeentusiast Sigmund Sagberg Andersen til VG.

LES OGSÅ: Røper bryllupsdetaljer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer