«Kompani Lauritzen»:

Virusutbrudd: - Helt slått ut

En rekke deltakere ble syke under innspillingen i Åndalsnes, og én gang skal kantinen ha blitt stengt etter mistanke om coronasmitte.

RAMMET AV SYKDOM: Et virus skal ha herjet under innspillingen av «Kompani Lauritzen», noe som førte til at en rekke deltakere ble syke. Foto: Matti Bernitz / TV 2
RAMMET AV SYKDOM: Et virus skal ha herjet under innspillingen av «Kompani Lauritzen», noe som førte til at en rekke deltakere ble syke. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Kompani Lauritzen» har nok en gang vært knallsuksess for TV 2, og førstkommende lørdag må de tre første deltakerne i programseriens tredje sesong forlate programmet.

Det var mye som skjedde underveis i innspillingen, som startet på sensommeren i fjor - på et tidspunkt der coronaviruset herjet i samfunnet i mye større grad enn det gjør nå.

Mye blir imidlertid aldri vist på TV.

STOLT KJÆRESTE: «Kompani Lauritzen»-aktuelle Mayoo Indiran tok med seg kjæresten da han dukket opp på premierefest. Reporter: Thea Hope. Video: Kine Falch Vis mer

- Seriøst dårlig

På ett tidspunkt herjet et forkjølelsesvirus Setnesmoen leir i Åndalsnes. Det bekrefter flere deltakere til Se og Hør.

- Jeg var skikkelig dårlig, men følte at produksjonen ikke tok hensyn til det. De spurte om det gikk bra, men jeg var seriøst dårlig. I ettertid fant jeg ut at jeg hadde bihulebetennelse og en ødelagt menisk som følge av anstrengelsene der inne. Og så spredte det seg et virus i leiren, som gjorde én etter én kjempesyke. Og når jeg blir forkjølet, da får jeg bihulebetennelse - for det ligger latent hos meg, forteller deltaker og TV-profil Mayoo Indiran (31) til Se og Hør.

Influenser Emilie «Voe» Nereng (26) ble også rammet av viruset som spredte seg.

- Når vi lever så tett sammen er det umulig å unngå at folk blir syke eller at et virus sprer seg. Selv ventet jeg bare på at jeg skulle bli syk, noe jeg ble også. Det var vel to dager der jeg var helt slått ut, erkjenner hun.

Fikk ingen pauser

Feber, hoste og rennende neser på flere til tross: De harde påkjenningene programmet byr på skal ha fortsatt helt som normalt.

- Vi fikk ikke fri, og kunne dermed ikke ta noen pauser av den grunn. Vi måtte takle opplegget, selv om noen følte seg helt dritt. På en måte kan man kalle det litt kritikkverdig, siden vi selv ikke da fikk lov til å slappe av og hente oss inn igjen. Men vi kom oss heldigvis gjennom det, forteller 26-åringen, og legger til:

«KOMPANI LAURITZEN»: Daniel Kvammen blir skuffet da han får "litt under norm". Video: TV 2 / Reporter: Celina Morken Vis mer

- Vi måtte ta oss helt ut, selv om man helst ikke skal det når man har feber. Og jeg husker spesielt Rikke, som ble veldig snørrete. På oppstilling fikk vi ikke lov til annet enn å hvile hendene når vi sto i hvilestilling, så hun utbrøt: «Fenrik, kan jeg please snyte meg», sier hun med et smil.

Stengte kantina

Ifølge Nereng ble samtlige testet for corona før ankomst Setnesmoen.

- Så hendte det at kantinen der vi spiste ble stengt på grunn av mistanke om coronautbrudd. Da ble det som oftest brødmat til middag. Og det var vel det verste med de coronagreiene, for de 30 minuttene med hjemmelaget måltid var det eneste lyspunktet vårt der, bedyrer influenseren, som legger til at det føltes som en evighet før kantinen åpnet igjen.

- Ble dere coronatestet da?

BLE SYK: Emilie Nereng var én av dem som ble syk av viruset som spredte seg på kasernen. Foto: Matti Bernitz / TV 2
BLE SYK: Emilie Nereng var én av dem som ble syk av viruset som spredte seg på kasernen. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

- Helt ærlig, det husker jeg ikke. Men jeg husker at vi ble testet ved ankomst leiren. Uansett, så levde vi i et såpass isolert miljø, og snakket ikke med noen i crewet eller noen andre. Men jeg må understreke at befalet hadde flere leksjoner om hvordan vi skulle kle oss for å unngå å bli syke.

TV 2 bekrefter coronamistanke

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, sier følgende til Se og Hør:

- Deltakerne ble testet før de dro til Åndalsnes, ved ankomst, samt én til to ganger videre i løpet av oppholdet. At de ikke husker det er ikke så rart da de hadde mer enn nok å tenke på i denne perioden.

Dahl fastslår samtidig at kantinen ble stengt én, og ikke flere ganger.

- Det skjedde én gang. Fordi det var mistanke om coronasmitte hos en person i en avdeling som var på øvelse i leiren. Vi har tett samarbeid med Setnesmoen når det gjelder smittetiltak og sporing, og kunne raskt fastslå at vedkommende ikke hadde noen krysningspunkter med vår produksjon. Det viste seg etter kort tid at vedkommende ikke hadde corona, og kantinen ble åpnet som vanlig.

- Litt turbulens

En annen av deltakerne, musiker Daniel Kvammen (33), bekrefter at det ble litt sykdom i leiren, men han synes det er helt greit at opptakene fortsatte som normalt.

- Tenk deg selv, når 14 bestemte kjendiser blir stuet sammen i en kaserne. Det er snakk om massevis av fine, men også bestemte, folk. Inkludert meg selv. Det er folk som er vant til å få det som de vil. Og det er selvsagt at det blir litt turbulens når folk ikke får sove litt ekstra når de er syke, sier han og ler.

ÅPENHJERTIG: Mayoo Indiran satt syv uker i varetekt før han ble løslatt i februar 2017. I 2020 ble saken henlagt. Nå er han aktuell med «Kompani Lauritzen». Han forteller at han kunne trekke visse paralleller mellom fengselsoppholdet og realitydeltakelsen. Reporter: Celina Morken Vis mer

TV 2-profil Marius Skjelbæk (31) avdramatiserer smitteutbruddet som oppsto i militærleiren.

- Vi hadde ikke vår egen coronamutant der inne, akkurat. Ei heller covid-19, men jeg tror at når man sliter ut mennesker så ekstremt over en så intens periode som den rekruttperioden var, da tror jeg en liten «baselusk» får enorme spillerom. Uten å være lege eller ha noe som helst peiling på medisin, så er det min analyse av det der. Jeg opplevde det som en helt vanlig forkjølelse, der det gnagde litt i halsen på noen, mens andre hadde litt småfeber, sier Skjelbæk til Se og Hør.

AVMÅLT: TV 2s egen Marius Skjelbæk mener at sykdomsutbruddet under innspillingen langt fra var av det dramatiske slaget. Foto: Matti Bernitz
AVMÅLT: TV 2s egen Marius Skjelbæk mener at sykdomsutbruddet under innspillingen langt fra var av det dramatiske slaget. Foto: Matti Bernitz Vis mer

TV 2: - Tett oppfølging av lege

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, sier at kanalen ikke opplevde sykdomsspredningen i leiren som et «smitteutbrudd».

- Det er som noen av deltakerne selv sier helt naturlig og nesten forventet at noen får forkjølelse og føler seg pjusk når de blir belastet så mye ute i vær og vind. Vi har tett oppfølging av lege hele veien, og han vurderer hele tiden om symptomene deltakerne har er av en slik art at de ikke lenger kan følge opplegget. At noen føler seg redusert eller forkjølet er i seg selv ikke farlig, mener han.

- BLIR IIRRITERT: En av deltakerne sliter med å ta ordre fra løytnanten i «Kompani Lauritzen». Video: TV 2 Vis mer

- Ble det på noe tidspunkt vurdert å sette produksjonen på vent da folk ble syke?

- Om det er slik at noen blir så redusert at de ikke kan gjennomføre dagens øvelser får de være på kasernen å hente seg inn. Det var aldri slik at flere ble hindret i å gjennomføre øvelser av medisinske årsaker. Det var derfor heller ingen grunn til å sette produksjonen på vent. Men om det skulle vært tilfelle har produksjonen rutiner for dette.

Dahl forteller at produksjonen var kjent med Indirans kneproblematikk allerede før innspillingen tok til.

- Kneet ble undersøkt flere ganger underveis og situasjonen ble aldri vurdert til at han ikke kunne fortsette. Mayoo hadde løpende dialog med legen, han fikk instruksjon på hvilke symptomer som gjorde at han ikke fikk lov å fortsette, og produksjonen hadde fokus på at han selv måtte si ifra om det gjorde for vondt til å kunne gjennomføre øvelser, forteller han til Se og Hør.

LES OGSÅ: - Oppkast og diaré hver dag i en måned

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer