Vinlandet Tyskland

Tysk drikke er mer enn øl. Landets store vinproduksjon feires også ettertrykkelig.

SKÅL: Det er ikke bare øl som serveres i Tyskland, men også mye god vin. Foto: Tysk Turistbyrå
SKÅL: Det er ikke bare øl som serveres i Tyskland, men også mye god vin. Foto: Tysk Turistbyrå Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For 172. gang arrangerer München nå verdens største ølfestival, kjent som Oktoberfestivalen. Den har pågått siden 16. september og avsluttes med brask og bram tirsdag 3. oktober. Liv laga, ingen tvil om den saken.


Men, Tyskland har også en betydelig vinproduksjon som er verdt å feire. Et av høydepunktene for tyske vinprodusenter er kåringen av årets vindronning. I år vil den finne sted i Dresden 6. oktober i forbindelse med byens 800-årsjubileum.


1000 festivaler
Hvert år arrangeres vel 1000 vinfestivaler og -fester i Tyskland. Da samles produsenter, vinelskere og andre interesserte for å smake på årets grøde, vurdere farge, aroma og andre indikatorer på god vin. En annen vesentlig grunn til å arrangere festene har selvfølgelig alltid vært å tømme fatene i kjelleren og skaffe plass til de nye vinene!

Det er fremdeles flere hundre festivaler og fester å velge mellom selv om det nærmer seg slutten av september. Et av de største arrangementene vi venter på er Den tyske drueinnhøstingsfestivalen, som kan oppleves i Neustadt fra 29. september til 9. oktober. Og er du i nærheten av Freyburg 23. september, kan du oppleve den nye musserende vinen (Federweisser) fra vinområdet Saale-Unstrut - med smakfull løksaus og svinekjøtt med sprø svor som tilbehør.

Vinprodusentene langs Baden og Hessens Bergstrasse (fjellvei) inviterer til ”Wein Mile” i Weinheim 7. oktober, og 4. november blir det igjen liv og røre i Freyburg. Da lover arrangørene ”middelaldersk vinsmaking”. Mer info finner du her: www.deutscheweine.de  Tyske "vinveier"
Mange av landsbyene og distriktene der det produseres vin i Tyskland er knyttet sammen av små nettverk, i det som kalles vinveier. Mest kjent av disse er Deutsche Weinstrasse (Den tyske vinveien), men flere regionale vinveier krysser Tyskland, fra nord til sør. Her er noen av de viktigste:


Den tyske vinveien slynger seg gjennom midten av delstaten Pfalz. Veien starter ved Bochenheim i nord og avsluttes vel 80 kilometer unna i byen Schweigen-Rechtenbach ved grensen mot Frankrike. Ruten har spesiell attraksjon, ikke minst på grunn av de mange festivalene som arrangeres langs ruten. Den tyske vinveien er ikke bare lagt til rette for bilister, men også for syklister og turgåere.
www.deutsche-weinstrasse.de

Baden vinvei er vel 190 kilometer lang og strekker seg langs den vestre enden av Schwarzwald - fra Baden-Baden til Weil am Rhein nær grensen til Sveits. Langs veien finner man vinområder som Ortenau, Kaiserstuhl og Tuniberg, Breigau og Markgräflerland.
www.deutsche-weinstrassen.de

Hessen Eplevinvei starter i Frankfurts bydel Sachsenhausen og ender opp i pittoreske Steinheim. Besøkende kan nyte så mye de vil av ”Stöffche”- en eplevin - som serveres fra puber og vingårder langs ruten. Vinveien er delt inn i seks regionale strekninger.
www.hessische-apfelweinroute.de

Sachsen vinvei fra Pirna til Diesbar-Seusslitz er en av de mest betydningsfulle turistrutene i delstaten. Vinvenner kan finne nyttig informasjon i en hendig brosjyre om vinproduksjon i Sachsen, og det er produsert flere turistpakker der vin og vinproduksjon er hovedingredienser. www.saechsische-weinstrasse.net

Saale-Unstrut vinvei går gjennom et landskap som gjennom 1000 år har vært påvirket av vinproduksjon. Både turstier, sykkelstier og den regionale jernbanen løper flere steder parallelt med vinveien, og gir vinelskere mulighet til å oppleve både land og folk.
www.saale-unstrut-tourismus.de

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer