Vilt tankevekkende TV

Det er nesten ikke mulig å finne gode nok superlativer for «Ingen grenser».

TIDENES PREMIEREUKE PÅ norsk TV ble avsluttet med det mest ekstreme programmet av dem alle. NRKs «Ingen grenser» får «71 grader nord» til å virke som en søndagstur, og setter alle foredrag om menneskers evne til å utrette de det måtte ønske i perspektiv. Om du ikke skulle tro på en eneste foredragsholder, viser denne gjengen at alt faktisk er mulig.

LARS MONSEN HAR tatt med seg elleve nordmenn med ulike funksjonshemninger ut i villmarken, og sammen skal de krysse Nordkalotten – fra Luleå ved Østersjøen i øst til Hellemobotn ved Atlanterhavskysten i vest. Tilsammen skal de forsere 500 km villmark på 30 dager.

Med ekstrem trygghet og entusiasme leder Monsen gjengen gjennom villmarken, og viser hvilken dyktig programleder han har blitt. Men dette er selvsagt ikke et program bare om de utfordringene de møter i skogen og på elva, det er også et program med sterke historier og ikke minst sterke bilder.

SLIK SETT KUNNE det raskt vippet over, men isteden klarer «Ingen grenser» på mesterlig vis å balansere behovet for informasjon og å forklare de ulike deltakernes funksjonshemninger - uten å virke grafsende.

Og det er både interessant, lærerikt, inspirerende, følelsesladet, rørende og ikke minst veldig tankevekkende.

MAN FÅR KLUMP I HALSEN av å høre på ekspedisjonens yngste deltaker Siv Toverød (19), som snakker om hvor vanskelig det er for en ung jente å måtte bruke beinprotese: «Verden er ikke laget slik at man skal ha én fot. Man skal være så fin og perfekt», sier hun.

OG TÅRENE TRILLET NOK
i mange hjem da svaksynte og hørselshemmede Tare Teksum (37), snakker om hvordan han stadig er blitt mer isolert - og beskriver at livet er i «hvilemodus». Det er hjerteskjærende hvordan han snakker om at han «føler seg som en byrde for samfunnet, og en utgiftspost.»

HAN KAN I VÆRT FALL være sikker på at han ikke trenger å føle det slik lenger nå. For etter bare én episode av «Ingen grenser» har han gitt tilbake så det monner. Dette programmet burde bli pensum på enhver barne- og ungdomsskole i landet for å lære om menneskeverd.

Og den perfekte miksen av menneskelige historier, dramatikk og villmarksliv bør gjøre «Ingen grenser» til en suksess de neste søndagene.

«Ingen grenser» går på NRK1 søndager kl 20.55. Se Seher.nos TV-guide her.

LES OGSÅ: Over grensen flaut og pinlig
LES OGSÅ: Vilt tankevekkende tv
LES OGSÅ:
En programleder unna sekser'n
LES OGSÅ: - Det er bare jævla kjedelig!
LES OGSÅ:
Det er én ting som ikke kler henne...
LES OGSÅ: Bare Karlsen brøler av latter
LES OGSÅ: Heia Tufte! Heia Tufte!
LES OGSÅ:
Som seer føler man seg snytt
LES OGSÅ: Sjokkerende om norske forskere
LES OGSÅ: De blir avslørt én etter én
LES OGSÅ: Hvordan er det mulig
LES OGSÅ: Amatørenes aften på TV 2