- Ville ikke trodd jeg ville overleve sorgen

Thorvald Stoltenberg mistet tre av sine nærmeste på mindre enn tre år.

TØFF PERIODE: I løpet av et par år opplevde Arbeiderparti-nestor og diplomat Thorvald Stoltenberg at både kona, yngstedatteren og hennes forlovede gikk bort. Foto: Morten Eik
TØFF PERIODE: I løpet av et par år opplevde Arbeiderparti-nestor og diplomat Thorvald Stoltenberg at både kona, yngstedatteren og hennes forlovede gikk bort. Foto: Morten Eik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Høsten 2012 kom den triste beskjeden om at moren til daværende statsminister Jens Stoltenberg (56), Karin Stoltenberg, hadde gått bort.

Karin, som var gift med diplomat og politiker Thorvald Stoltenberg (84) i over 50 år, døde av kreft 80 år gammel.

I dag, tre år senere, snakker enkemannen ut om de tøffe årene etter konas død. Våren 2013 døde forloveden til Thorvald Stoltenbergs datter Nini, Karljohn Sivertzen, og sommeren året etter gikk også Nini Stoltenberg bort.

- Hadde noen sagt til meg at jeg skulle miste tre av mine nærmeste i løpet av tre år, ville jeg ikke trodd jeg ville overlevd sorgen (...) Men når det skjedde, så ville jeg leve videre likevel, sier Thorvald åpenhjertig til Her og Nå.

GODE MINNER: Karin og Thorvald Stoltenberg var lykkelig gift i over 50 år. I 2012 døde Karin av kreft, etter kort tids sykdom. Her er paret på Kammermusikkfestivalens avslutningskonsert i Oslo Konserthus sensommeren 2009. Foto: Tore Skaar
GODE MINNER: Karin og Thorvald Stoltenberg var lykkelig gift i over 50 år. I 2012 døde Karin av kreft, etter kort tids sykdom. Her er paret på Kammermusikkfestivalens avslutningskonsert i Oslo Konserthus sensommeren 2009. Foto: Tore Skaar Vis mer

Arbeiderparti-nestoren minnes konas sykdom og bortgang nærmest som et sjokk.

- Karin og jeg snakket ofte om døden sammen. Og da lå det liksom i kortene at det var jeg som skulle gå bort først. Så var det hun som ble syk og døde. Det skjedde så fort Jeg var helt uforberedt, forteller 84-åringen til Her og Nå.

Sorg og glede

Den tidligere utenriks- og forsvarsministeren bisatte sin yngste datter, Nini, for et år siden. I talen sin beskrev han tapet av datteren som meningsløst.

- Det er den verste sorg jeg noen gang har hatt. Det er meningsløst at Nini på 51 år skal dø før meg. Og jeg må si at trøsten har vært nettopp dere her i dag, og de utallige hilsenene vi har fått, og den omtalen Nini har fått, sa Thorvald i datterens begravelse.

På tross av den store sorgen over de tre som ble borte på under tre år, har Thorvald Stoltenberg altså klart å leve videre.

LYKKELIGE: Thorvald Stoltenberg og den kjente filmregissøren ANja Breien har vært et par i et års tid. Her er de sammen i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris i Oslo i desember 2014. Foto: Andreas Fadum
LYKKELIGE: Thorvald Stoltenberg og den kjente filmregissøren ANja Breien har vært et par i et års tid. Her er de sammen i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris i Oslo i desember 2014. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Høsten 2014 bekreftet han overfor Se og Hør at han hadde funnet lykken med filmregissør Anja Breien (75).

- Ja, vi er sammen. Vi kommer ikke til å flytte sammen. Utover det har vi ingen kommentar, sa kjæresteparet til Se og Hør etter kinopremieren på «1001 gram» i september i fjor.

Den pensjonerte politikeren har tidligere sagt til VG at han kommer til å bære med seg sorgen over kona, datteren og hennes forlovede resten av livet.

Likevel setter Stoltenberg senior stor pris på forholdet til Anja Breien.

- Hun er en meget sterk kvinne. Jeg tror jeg faller for sterke kvinner, for
det var Karin også, meget sterk.

Og Camilla og Nini (Stoltenbergs døtre, journ.anm.), sterke begge to. Jeg tror jeg liker det, sa Thorvald om kjæresten til Dagbladet i fjor.

LES OGSÅ: Har fått vite barnets kjønn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer