Ukraina-krigen:

Ville ikke bli presidentfrue

Den ukrainske presidentfruen Olena Zelenska ønsket ikke at mannen skulle stille til valg.

PRESIDENTFRUE: Olena Zelenska ble presidentfrue mot sin vilje. Nå bruker hun stemmen sin til å kjempe viktige saker. Foto: Skjermdump fra Instagram
PRESIDENTFRUE: Olena Zelenska ble presidentfrue mot sin vilje. Nå bruker hun stemmen sin til å kjempe viktige saker. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer
Publisert

Mens mannen leder landet gjennom Ukraina-krigen på bakken, er Olena Zelenska aktiv på sosiale medier. På Instagram alene har hun blant annet 2,6 millioner følgere.

Tirsdag denne uken la hun ut bilder fra den beleirede havnebyen Mariupol.

«Byen blør. Flere enn 2000 mennesker har omkommet her de første 19 dagene av krigen», skriver hun.

- 72 fødsler i Mariupol

Videre skriver presidentfruen at befolkningen fortsetter å kjempe mot russerne til tross for mangel på lys, varme, vann, mat og medisiner.

«I løpet av denne tiden har 72 barn blitt født her. 35 gutter og 37 jenter. Livet i døden. Lyset i mørket. Men hvor lenge vil disse barna overleve uten hjelp? Hvor lenge vil de små hjertene deres motstå?» fortsetter hun.

FINGEREN: Mandagens BAFTA-utdeling, der blant annet Renate Reinsvee var nominert, har fått flere til å reagere. Grunnen var at kveldens vert, Rebel Wilson, kom med et sleivspark til Russlands president Vladidmir Putin. VIDEO: Bafta. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen Vis mer

Samtidig rekker Zelenska en hånd ut til flere internasjonale organisasjoner, og ber dem om å hjelpe slik at forsøkene på humanitære korridorer ut av Mariupol kan gjennomføres med hell.

«Dette er folket vårt. Barn, voksne, alle de som ikke kan dra. Dem som ble drept av okkupantene eller døde av mangel på medisinsk hjelp. Dette er smerten som for alltid kommer til å være med oss», skriver hun i et annet Instagram-innlegg.

- Ble ikke glad

Å bli presidentfrue var ikke selvsagt for den 44 år gamle kvinnen.

Det var gjennom sosiale medier hun oppdaget at mannen hennes skulle stille til presidentvalget i Ukraina i 2019.

BLOMSTER: 97 år gamle Haldis går viralt etter sinneutbrudd mot «Putin». Nå får hun takkekort og blomster fra Ukraina. Vis mer

- Hvorfor sa du det ikke til meg? skal hun ha spurt mannen, ifølge ukrainske Vogue.

Til dette skal ektemannen ha svart at han glemte det.

Til samme magasin sa Zelenska at hun var sterkt imot mannens plan om å bli landets president.

- Jeg ble ikke veldig glad da jeg hørte om planene. Jeg foretrekker å holde meg i bakgrunnen. Jeg er ikke festens midtpunkt, og har det best i skyggen. Å fortelle vitser ligger ikke i min natur.

FOLKEHELT: Slik endte komikeren Volodymyr Zelenskyj opp som ukrainas president. Video: AP/Youtube/Reddit/Telegram. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Etter hvert som Zelenska har blitt en offentlig person, har hun også funnet ut hva hun ønsker å bruke rollen sin til.

- Jeg har funnet en mening med at jeg har blitt en offentlig person. En av dem er muligheten til å skape oppmerksomhet rundt viktige sosiale områder, sier hun til Vogue.

LES OGSÅ: Om Putin: - En morderisk diktator

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer