VAR DØDEN NÆR: Helene Rask hadde ikke i sin villeste fantasi forestilt seg at "Fear Factor"-deltagelsen hennes skulle gå så fatalt galt. Foto: TV 3
VAR DØDEN NÆR: Helene Rask hadde ikke i sin villeste fantasi forestilt seg at "Fear Factor"-deltagelsen hennes skulle gå så fatalt galt. Foto: TV 3Vis mer

- Ville aldri signert igjen!

Selv opplevde hun marerittet. Nå advarer Helene Rask mot kontroversielle reality-kontrakter.

SEHER.NO: I forrige uke skrev Seher.no om den hemmelige - og sterkt konfidensielle - kontrakten "Jakten på kjærligheten"-frierne må skrive under på før de får lov til å delta i det populære romantikk-programmet.

Den gang gikk kjendisadvokatene John Christian Elden og Mona Høiness, samt medieekspert Gunnar Bodahl-Johansen, kraftig ut mot det punktet i avtalen som sier at deltagerne ikke kan reise straffesak - bare økonomiske krav - dersom det skulle skje noe uventet under tiden de er med i serien. 

Men det er flere som melder seg på i debatten. Nå advarer glamourmodell-mamma Helene Rask (28), som selv opplevde marerittet under innspillingen av TV3-programmet "Fear Factor" i 2002, det norske folk mot å skrive under på denne typen reality-kontrakter.

- Ville aldri signert igjen!
"Jakten på kjærligheten"-kontrakten kan minne om det hun selv måtte skrive under på for om lag syv år siden, forteller Helene Rask. Og ifølge modellmammaen er mange av disse kontraktene utformet på en slik måte at deltagerne står svakt dersom noe skulle skje.

- Jeg ville ikke anbefale folk å stille opp i mange av disse konseptene der man fraskriver seg rettigheter. Jeg ville aldri signert en sånn kontrakt igjen, sier hun til Seher.no.

Dette er hva man kan lese i avtalen mellom TV 2, Nordisk Film og TV-bøndene, som Seher.no har skaffet seg tilgang til:

"Deltageren frafaller en hver rett til å fremme rettskrav mot Produksjonsselskapet, TV 2 og/eller rettighetshavere etter denne kontrakt, herunder begjæring om midlertidig forføyning, som kan medføre at Programmet ikke blir vist eller distribuert for visning eller som på annen måte hindrer utnyttelsen av rettigheter ervervet av Produksjonsselskapet i henhold til denne avtale".

Videre står det skrevet at:

"I tilfelle Produksjonsselskapet, TV 2 og/eller andre rettighetshavere etter denne kontrakt pådrar seg ansvar, har Deltageren kun anledning til å fremme rettslige krav av økonomisk karakter".

Var døden nær
Det store problemet, mener Helene Rask - er at mange potensielle reality-deltagere gjør mye for å komme på TV.

- Det er det som er litt skummelt med disse reality-konseptene. De fleste som melder seg på går inn i det med iver og glede, og tenker at "det skjer ikke meg". Og TV-kanalene skor seg på at folk vil være med uansett, derfor kan de også utforme slike kontrakter, mener hun. 

Det var under innspillingen av TV 3-programmet "Fear Factor" i 2002 at det kunne gått virkelig galt for 28-åringen. Nesodden-jenta var døden nær da hun ble bundet fast opp ned og senket ned i et trangt glassrør fylt med vann.

- Blodet strømmet til hodet og det var ikke mulig å se vannflaten. Jeg skulle trekke pusten dypt før jeg ble senket i vann, men rakk det ikke før jeg var under vann. Lungene ble øyeblikkelig fylt med vann og det kjentes ut som om de skulle eksplodere. Jeg trodde jeg skulle dø og fikk panikk. Deretter besvimte jeg, sa Helene Rask til Dagbladet den gang.

- Glad for at det gikk bra
Helene ble liggende med surstoffmaske i lang tid, og hadde sterke kramper i hele kroppen. Men ifølge henne selv, hadde hun ingen muligheter til å gå videre med saken.

- Nei, jeg gjorde aldri det. Du må huske at jeg bare var 20 eller 21 år gammel på den tiden - det er syv år siden - og det er selvfølgelig lett å være etterpåklok. Men nå hadde jeg jo også signert disse papirene, og da skrevet fra meg alt. Jeg husker at jeg bare var glad for at alt hadde gått bra med meg, og at det kunne gått langt verre, forteller hun.

Men:

- I ettertid har jeg selvfølgelig gjort meg opp flere tanker rundt det.

Etter å ha tenkt seg litt om - og lest kontrakten hun skrev under på den gang, modererer derimot Rask seg noe.

- Jeg sjekket opp den kontrakten, og den var bedre enn hva jeg husket. Vi hadde forsikring, samt at vanlig tvisteregulering fant sted. Kontrakten er som sagt fra 2001, så jeg husket ikke detaljene. Jeg gikk ikke videre med saken fordi jeg ikke var godt nok kjent med mine rettigheter, skriver hun i en sms til Seher.no.

Men det er spesielt ett punkt hun likevel ser på som noe snodig.

- I kontrakten står det at dersom man bryter den - for eksempel ved å offentlig røpe noe som skjer i programmet - da må man betale 100.000 kroner. Noe slikt har jeg aldri sett noe annet sted.

Sliter med vannskrekk
Helene Rask har fortsatt mén etter det som skjedde i Cape Town den gangen. Verst er det når hun skal bade.

- Jeg har fortsatt vannskrekk, det har jeg har jeg vært plaget med helt siden ulykken. Jeg blir fra meg når jeg får hodet under vann. Det er en spesiell følelse å miste kontrollen så fatalt som det jeg gjorde i 2002, innrømmer hun.

- Hvordan var oppfølgingen fra TV3, mener du?

- Oppfølgingen var bra i starten, men etterpå var det ikke mye håndsrekning å få, for å si det sånn. Apparatet var ikke bra, selv om jeg nok stopper der - i fare for å bli sitert, smiler Helene Rask til Seher.no.

- Har ikke innsikt
Programdirektør i TV3, Trygve Rønningen, har ikke spesielt lyst til å uttdype hvilke typer kontrakter hans TV-selskap, samt de forskjellige produksjonsselskapene inngår med sine reality-deltagere.

- Det er to ting å si om den saken. For det første kan jeg ikke si noe om hva som står i kontraktene som blir inngått. Dessuten er det sjelden at vi har noe å gjøre med disse avtalene, det er produksjonsselskapet som styrer den biten, konstaterer han.

- Helene Rask sier at hun ved å signere "Fear Factor"-kontrakten i 2002, hadde fraskrevet seg alle rettigheter. Stemmer det?

- 2002, det er jo lysår siden. Men det var nok produksjonsselskapet som hadde styringen da også. Det er som sagt ikke vi som driver disse kontraktene, vi har ikke innsikt i dem - og da blir det umulig å si hvilken retning man binder deltagerne i, sier Trygve Rønningen til Seher.no.

- Kontraktene varierer veldig
Det var Meter Film, et datterselskap av Rubicom, som produserte "Fear Factor" det nevnte året. Produsent Åse Bendiksen - som nå jobber i Mastiff AS - er derimot litt usikker på hva som sto i kontraktene til deltagerne den gangen.

- Det kan jeg rett og slett ikke huske. Det som i hvert fall er sikkert, er at kontraktene i de forskjellige reality-programmene kan variere ganske kraftig, sier hun til Seher.no.

Har du et kjendistips? Tips oss her!

LES OGSÅ: Her er den ukjente TV 2-kontrakten