Kristian Ødegård og Dag Otto Lauritzen:

- Ville aldri latt noen dø

Knallharde «Kompani Lauritzen» er tilbake, og det går ikke lange tiden før en av deltakerne bryter helt sammen og vil hjem.

KOMPANI LAURITZEN: Vegard Harm får sammenbrudd bare noen timer etter ankomst på Kompani Lauritzen. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag er «Kompani Lauritzen» tilbake med sin andre sesong, og denne gangen har oberst Dag Otto Lauritzen (64) og kompanjong Kristian Ødegård (46) med seg alt fra VGTV-profil Vegard Harm (24), til blogger og influenser Linnea Myhre (30) og tidligere fotballspiller Bernt Hulsker (43), til militærleiren i Åndalsnes.

- Jeg overdriver nok ikke når jeg sier at vi har steppet opp noen hakk fra i fjor. Det er tøffere og hardere for rekruttene denne gangen. Vi var litt på prøvestadiet sist, og visste ikke hva de tålte. Jeg tror noen ble sjokkert, forteller Lauritzen til Se og Hør.

TV-KLARE: Dag Otto Lauritzen og Kristian Ødegård er klare med sesong to av «Kompani Lauritzen». Foto: Matti Bernitz / TV 2
TV-KLARE: Dag Otto Lauritzen og Kristian Ødegård er klare med sesong to av «Kompani Lauritzen». Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

- Fortvilet

Det gjaldt ikke minst for Vegard Harm. Det tar nemlig ikke mange timene før 24-åringen knekker helt sammen, gråter, hyperventilerer og bare vil hjem - noe som får stor plass i den første episoden.

Harm kommer etter hvert til hektene igjen, og sier på tv at han ble tatt fullstendig på sengen av overgangen. Realityprofilen var ikke tilgjengelig for kommentar til denne saken, men er kjent med omtalen. Dag Otto Lauritzen har sine tanker om «breakdown»-sekvensen:

- Vegard trodde nok at han skulle være med på liknende ting som han har gjort før. Som innebar kaffepauser, snakke litt med fotografer, lydmenn, og så videre. Plutselig gikk det opp for ham at dette er noe som varer hele døgnet - uten noen form for hyggekommunikasjon, erindrer Lauritzen.

STAUTE KARER: Dag Otto Lauritzen og Kristian Ødegård sender deltakerne inn i flere kraftanstrengelser, men mener sikkerheten alltid er på topp. Foto: Matti Bernitz /TV 2
STAUTE KARER: Dag Otto Lauritzen og Kristian Ødegård sender deltakerne inn i flere kraftanstrengelser, men mener sikkerheten alltid er på topp. Foto: Matti Bernitz /TV 2 Vis mer

- Hva tenkte du og Kristian da Harm reagerte som han gjorde?

- Vi var fortvilet og hadde sympati. Tenkte «huff». Vår filosofi er likevel at man har så mye mer energi og styrke enn man tror. Lærer man å mestre uvante situasjoner, blir man sterkere. Når rekruttene knekker og går i kjelleren, er de bare halvveis ned trappen.

SEIER: Her kåres vinneren av «Kompani Lauritzen» i fjor. Video: TV2 Vis mer

- Ingen liten smell

Kristian Ødegård er enig med «obersten», og beskriver situasjonen med Harm på denne måten:

- Alle, bortsett fra Vegard, hadde sett programmet. De visste hva det gikk i. Han trodde at når opptakene var ferdig for dagen, da var det «tusen takk, jeg vil gi fenriken en klem, vi sees i morgen klokka 7.30». Men sånn er det ikke. De skal være «på» hele døgnet.

- Det var jo ingen liten smell heller, for han hadde hadde lyst til å reise hjem, legger Dag Otto Lauritzen til.

IMPONERTE: Det ble dramatisk for Marte Bratberg i en episode av «Kompani Lauritzen» . Video: TV2 / Rød løper Vis mer

- Så dere fryktet at han skulle reise hjem så tidlig?

- Vi frykter ikke at folk skal gi seg. Det er lov å gi seg, og det er en del av den militære utvelgelsesprosessen. Vi er vel mer redd for at enkelte gir seg før de i det hele tatt har prøvd, og før de har oppdaget at de kan mestre det aller meste. Kommer man seg over den første kneika, kan man komme langt, uansett forutsetninger.

Og:

- Vi vet at det de gjør, ikke er farlig - ingen dauer. Befalet har ikke oppgaven med å overtale deltakere til å bli, men heller gi dem verktøy, så de selv bestemmer seg for å bli. Ingen nekter dem å dra hjem, men hadde det vært mannefall den første dagen og åtte ville hjem - da måtte nok produksjonen grepet inn.

FORBANNA: Øyvind «Vinni» Sauvik var fast bestemt på å reise hjem før en lagkonkurranse i «Kompani Lauritzen» i fjor. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Må inhalere gass

Denne sesongen må deltakerne, eller «rekruttene», som de populært kalles, gjennom prøvelser som overstiger mye av det man så i fjorårssesongen.

De må innhalere gass så snørr og tårer renner, plassere sprengladninger høyt over bakken, og åle seg gjennom trange, underjordiske ganger.

Blant annet.

TAR TIL TÅRENE: Vegard Harm har store utfordringer fra start av, men kommer til slutt litt til hektene. Foto: TV 2
TAR TIL TÅRENE: Vegard Harm har store utfordringer fra start av, men kommer til slutt litt til hektene. Foto: TV 2 Vis mer

Flere deltakere Se og Hør har snakket med, forteller om ekstremsituasjoner, panikk og episoder der de trodde de kom til å dø.

- Vi har oppjustert en del øvelser, slik at det er litt mer trøkk i dem. Noen øvelser er nok hakket verre nå enn forrige gang, og det er kommet til flere nye øvelser. Likevel er nok den mentale belastningen og totalopplevelsen for kull én og to ganske lik, sier Ødegård.

TILBAKE PÅ SKJERMEN: «Kompani Lauritzen» er snart tilbake på skjermen med ny sesong. Her er de aller første bildene. Video: Rød Løper / «Kompani Lauritzen», TV 2 Vis mer

- Sikkerheten er hundre prosent

- Hva kan dere si om sikkerheten i en sånn type produksjon?

- For oss som står og ser på, føles det veldig trygt. Men jeg skjønner at det kan være ekkelt å måtte stå og slåss mot Norges sterkeste mann i et basseng, for eksempel. Jeg tror ikke engang tv-seerne oppfatter hvor ille det egentlig er. Men sikkerheten, den er på topp - vi ville aldri latt noen dø. Det meste vi gjør, er ting som er praktisert i Forsvaret i 50 år, sier 46-åringen, som fortsetter:

HARDT REGIME: Disse to TV 2-profilene har gjort sitt for at deltakerne får en tøff hverdag i Åndalsnes. Foto: Matti Bernitz / TV 2
HARDT REGIME: Disse to TV 2-profilene har gjort sitt for at deltakerne får en tøff hverdag i Åndalsnes. Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

- Når det gjelder CS-gassen, følger vi jo Forsvarets regler for det også. Du skal ikke være der inne lenger enn i ti sekunder. De skulle gå inn og avmelde riktig navn, nummer og «anmode om å forlate kosebua». Mange klarer ikke det, men da sender vi dem ut på nøyaktig 9,5 sekunder.

- Dag Otto?

- Mange har ikke vært i militæret, engang. Flere ting spiller inn, men sikkerheten er hundre prosent i høysetet, det kan jeg i hvert fall love.

KOMPANI: Bernt Hulsker forteller om da han nesten drepte Vegard Harm i «Kompani Lauritzen» Vis mer

Stor produksjon

Ifølge de to tv-profilene er det alltid noen med spisskompetanse på de forskjellige øvelsene som er til stede når øvelsene skal utføres.

I tillegg til befal mener Ødegård at det er fra én til syv personer som kan dette, og som er til stede for å sikre at alt er trygt.

KLARE TIL KAMP: Disse kjendisene skal være med i den kommende sesongen av «Kompani Lauritzen». Foto: Matti Bernitz / TV 2
KLARE TIL KAMP: Disse kjendisene skal være med i den kommende sesongen av «Kompani Lauritzen». Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

- Under gassøvelsen var ett befal fra Heimevernet, med spisskompetanse for akkurat det, til stede. Det er ikke sånn at vi bare får låne ei bu og litt gass. Når vi snakker klatring og rappellering, dukker det opp mange av de samme sikkerhetsfolkene som har jobbet på «71 grader nord», sier de to programlederne, som anslår at det er cirka 80 personer i sving for å lage «Kompani Lauritzen» - medregnet de som jobber med etterarbeid.

- På settet var det 65 personer som gikk i skift, sier Ødegård til Se og Hør.

I fjor var det Øyvind «Vinni» Sauvik (45) som gikk til topps i konkurransen.

EXIT: Det ble en dramatisk slutt for en av deltakerne i «Kompani Lauritzen» i fjor. Video: TV 2 / Rød Løper Vis mer

LES OGSÅ: - Det rablet for meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer