Polina Kovaleva

Vil svarteliste mystisk stedatter

Flere krever at Storbritannia utvider sine sanksjoner. Blant personene de mener må rammes, er den mystiske stedatteren til Putins «høyre hånd», utenriksminister Sergej Lavrov.

LUKSUSLEILIGHET: Polina Kovalevas livsstil skal være svært luksuriøs, tilsynelatende uten offisiell forklaring. Foto: @polina_polyakova13 / Instagram
LUKSUSLEILIGHET: Polina Kovalevas livsstil skal være svært luksuriøs, tilsynelatende uten offisiell forklaring. Foto: @polina_polyakova13 / Instagram Vis mer
Publisert

Russlands maktelite har de siste ukene fått stor oppmerksomhet i vestlig presse. Deres mystiske formuer, eiendommer og relasjoner får stadig flere lyskastere rettet mot seg.

Blant dem som har fått plass på svartelistene til EU, Storbritannia og USA, er Sergej Lavrov, president Vladimir Putins høyre hånd og Russlands utenriksminister siden 2004.

FINGEREN: Mandagens BAFTA-utdeling, der blant annet Renate Reinsvee var nominert, har fått flere til å reagere. Grunnen var at kveldens vert, Rebel Wilson, kom med et sleivspark til Russlands president Vladidmir Putin. VIDEO: Bafta. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen Vis mer

Han har en svært sentral rolle i krigen, og er sammen med presidenten selv invasjonens ansikt utad.

Sanksjonene har imidlertid fått kritikk for å ikke ramme nære forbindelser og familie. Nå er flere ute etter å ta Polina Kovaleva (26), Lavrovs påståtte stedatter.

Etterlyser sanksjoner

Etter at den britiske regjeringen besluttet å sanksjonere Chelsea-eieren Roman Abramovitsj i forrige uke, har medlemmer av parlamentet stilt spørsmål ved hvorfor ikke enda flere av Putins forbindelser sanksjoneres i Storbritannia, når de sanksjoneres av EU og USA, melder The Guardian.

Blant disse er parlamentsmedlem og talsperson for utenrikspolitikk i Liberaldemokratene, Layla Moran, som tidligere har levert en liste over 35 navn til det britiske underhuset som hun mener er nøkkelpersoner for Putin.

I KRIG: Den ukrainske skiskytteren Dmytro Pidruchnyi reiste omtrent fra OL til Ukraina for å hjelpe landet sitt i krigen mot Russland. Reporter: Ragna Kristine Sandholt. Video: NRK / Melina Pambou. Vis mer

Flere av disse personene er allerede svartelistet av USA og EU, men fortsatt ikke i Storbritannia.

- Myndighetene bør også se på familie og venner av Putins assosierte, ettersom en av måtene de omgår sanksjonene er ved å overføre verdier og midler til familiemedlemmer. De bør inkluderes i listen og ideelt sett skulle det gått automatisk, sier hun til The Telegraph.

«Hemmelig» kone

Gravejournalist og aktivist Maria Pevtsjikh leder etterforskningsenheten i Antikorrupsjonsfondet (FBK) i Russland, som er grunnlagt av opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Det var hun som først satte søkelyset på Kovaleva i en serie Twitter-meldinger. Hun hevder at Lavrov siden tidlig 2000-tallet har hatt en hemmelig kone - skuespiller og restauranteier Svetlana Polyakova.

STOLT OG TRIST: Superstjernene Ashton Kutcher og Mila Kunis er stolte av Ukraina, og tok et oppgjør med Russland og donerer enorme summer i forbindelse med krigen. Vis mer

Offisielt har Lavrov vært gift med Maria Lavrova siden 1971, og de har datteren Ekaterina Lavrova (40) sammen.

«I motsetning til Lavrovs offisielle kone er denne dama styrtrik. Hun kjøpte en leilighet i Moskva verdt 6-8 millioner dollar. I bildet under ser du Svetlanas bilkolleksjon. Ikke dårlig for en arbeidsledig dame», skriver Pevtsjikh på Twitter.

Polyakova har tatt en mastergrad i økonomi og forretningsstrategi ved prestisjetunge Imperial College i London. Tidligere skal hun ha jobbet i Russlands største oljeselskap Gazprom, ifølge Forbes.

Pevtsjikh legger også ved dokumentasjon som skal vise at Polyakova er med på enhver utenlandstur med utenriksministeren, og at hun har benyttet seg av departementets fly mer enn 60 ganger.

MOSKVA: Den russiske kjendissønnen Luka Safronov viste sin misnøye med McDonald's midlertidige stengning i Russland. Video: Twitter Vis mer

Kjøpte leilighet til 51 mill.

Hennes undersøkelser skal vise at også datteren hennes skal sitte godt i det. Hun påstår at Kovaleva i en alder av 21 år kjøpte en leilighet på Kensington High Street i London for 4,4 millioner pund kontant og uten egenkapital. Dette til tross for at hennes biologiske far ikke er superrik og at hun selv heller ikke er gift med en oligark.

«Polinas mamma og Lavrov har vært sammen i rundt to tiår nå. 4,4 millioner. Kan noen forklare hvordan det er mulig?», skriver Pevtsjikh, og fortsetter:

«Hennes eneste kilde til penger er hennes arbeidsledige mor, som tilfeldigvis er Lavrovs uformelle kone. Dette er et skolebok-eksempel på uforklart rikdom. Eiendommen kan bli lovlig beslaglagt akkurat nå».

FOLKEHELT: Slik endte komikeren Volodymyr Zelenskyj opp som ukrainas president. Video: AP/Youtube/Reddit/Telegram. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

4,4 millioner pund tilsvarer 51 millioner norske kroner i dagens valuta.

På Instagram-kontoen til unge Kovaleva, som nå er deaktivert, har det vært bilder av en svært så luksuriøs livsstil med glamorøse utenlandsreiser.

Ifølge The Guardian skal hun ha lagt ut bilder fra det som skal være yachten til oligarken Oleg Deripaska.

Ber om beslaglegging

Pevtsjikh er blant flere som krever at Lavrovs bonusfamilie skal sanksjoneres og få eiendommen beslaglagt dersom de ikke kan vise hvordan de skaffet pengene.

Hun får blant annet støtte av parlamentsmedlemmet Chris Bryant, skriver The Guardian.

GÅR GALT: Midt under Dagsrevyen 22. februar går det galt for flere av NRKs utenrikskorrespondenter idet de skal rapportere om situasjonen i Ukraina. Video: NRK. Vis mer

I helga var det demonstrasjon utenfor London-leiligheten til Kovaleva, hvor det på plakatene blant annet sto «datter av en russisk krigsforbryter». Det viser bilder publisert i Daily Mail.

London omtales populært som Londongrad når det er snakk om russiske oligarkers forkjærlighet for hovedstaden.

- Kleptokrater og oligarker blir rike fordi de liker å bruke penger, eller ofte fordi barna, konene og elskerinnene liker å bruke penger. Du kan ikke leve som en Kardashian i Moskva, så de pleier å gjøre det i London. Eller nærmere bestemt London, Mykonos, St. Barts, Miama, LA, Ibiza og alle de vanlige stedene til de nomadiske rike, sier forfatter Oliver Bullough til Vice.

BLOMSTER: 97 år gamle Haldis går viralt etter sinneutbrudd mot «Putin». Nå får hun takkekort og blomster fra Ukraina. Vis mer

Han har skrevet en bok om hvordan Storbritannia tiltrekker seg suspekte rikinger.

Denne saken ble først publisert på Børsen.no

LES OGSÅ: Sannheten om ekteskapet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer