Selda Ekiz:

Vil redde mamma

Moren til NRKs Selda Ekiz er alvorlig kreftsyk. Selda og søstrene øyner håp for moren i USA.

MOR OG DATTER: - Jeg har verdens snilleste mamma. Nå er det hun som trenger min hjelp, sier Selda om moren Gulistan. Foto: Privat
MOR OG DATTER: - Jeg har verdens snilleste mamma. Nå er det hun som trenger min hjelp, sier Selda om moren Gulistan. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det er en fortvilende situasjon hvor vi føler det er satt en prislapp på mamma, sier Selda Ekiz (36) til Se og Hør.

I mars i år fikk NRK-programlederen og den øvrige familien beskjed om at moren Gulistan Ekiz (65) var akutt syk. Hun hadde falt om hjemme i huset i Sande utenfor Drammen.

Hjernesvulst

- Hun hadde flere av de symptomene som en slagpasient får. Vi fryktet en stund at mamma hadde fått slag. Det viste seg ikke å stemme, forteller Selda.

Kreftsyke Jane Marzewski (30) rører den ellers så beinharde dommeren Simon Cowel i «Americas Got Talent». Video: NBC Vis mer

Men både familien og legene hadde en klar mistanke om at noe likevel ikke stemte.

En grundig undersøkelse avdekket at Gulistan har kreft, en hissig form for lymfekreft som heter CNS lymfom. Kreftcellene hadde funnet veien til hodet, og svulster i hjernen ble dermed påvist.

Cellegift

- Mamma ble satt på cellegift. Håret forsvant og det tæret på kreftene, men det viktigste var at kroppen hennes responderte bra på cellegiften. Vi øynet et håp om at hun ville bli frisk, forteller NRK-programlederen.

Da moren ble akutt syk første gang sist vinter, valgte Selda å ta en kort pause fra TV-suksessen «Alle mot 1» på NRK. Her er TV-seerne vant til å se en sprudlende Selda i aksjon sammen med kollega Ole Rolfsrud (45) på lørdagskveldene.

FULL AV ENERGI: Det er slik vi er vant til å se Selda - som sprudlende programleder sammen med Ole Rolfsrud i TV-suksessen «Alle mot 1» på NRK. Foto: Esten Borgos/ NRK
FULL AV ENERGI: Det er slik vi er vant til å se Selda - som sprudlende programleder sammen med Ole Rolfsrud i TV-suksessen «Alle mot 1» på NRK. Foto: Esten Borgos/ NRK Vis mer

Et stort sjokk

- Jeg sto over to sendinger, fordi alt var så usikkert rundt mamma. Flere spekulerte i at jeg hadde født, siden jeg gikk høygravid. Sannheten var en alvorlig syk mamma, sier Selda, som fødte datteren Laleh få uker senere.

I seks måneder var moren til behandling ved Radiumhospitalet, men nå i september viste det seg at cellegiften ikke hadde slått kreften tilbake.

- Den har blusset opp igjen. Legene på Radiumhospitalet, som er veldig dyktige og hjelpsomme, fortalte at det her i Norge ikke kan tilbys annet enn lindrende behandling for mamma og andre pasienter med den samme kreftformen.

Det var et sjokk ikke bare for moren Gulistan og faren Aziz (80), men for hele familien. Selda har to søsken – storesøster Nil (43) og lillesøster Pinar (35).

KJEMPER FOR MAMMA: Både Selda (t.v.), lillesøster Pinar og storesøster Nil har tro på behandling i USA. Nil er anestesilege på Rikshospitalet og vil følge moren over Atlanteren. Foto: Privat
KJEMPER FOR MAMMA: Både Selda (t.v.), lillesøster Pinar og storesøster Nil har tro på behandling i USA. Nil er anestesilege på Rikshospitalet og vil følge moren over Atlanteren. Foto: Privat Vis mer

Gir seg ikke

- Det var tøft å vite at det ikke var mer å gjøre for mamma. Jeg følte på en sorg og fortvilelse, men samtidig kunne jeg ikke slå meg til ro med at alt håp var ute. Det samme tenkte søstrene mine, og sammen er vi en ressurssterk gjeng. Vår innstilling er: «Dette skal vi klare, mamma».

Storesøsteren er anestesilege på Rikshospitalet, lillesøster utdannet bibliotekar og en dyktig researcher, mens Selda er en kunnskapsrik journalist som har studert fysikk.

De tre begynte å undersøke muligheter for behandling utenfor landets grenser.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner seg om sin kreftsyke søster i TV 2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

- Vi fant ut at det finnes et håp for mamma. Noe av det mest moderne innen behandling av blant annet lymfekreft kalles CAR-T. Dette er en form for immunterapi som er basert på at celler høstes fra en kreftpasient, endres, for deretter å settes tilbake i pasienten, forklarer Selda.

Utfordringen er at behandlingen for denne kreftformen ikke tilbys i Norge, men takket være en søknad fra Radiumhospitalet har moren fått tilbud om behandling ved Dana Farber Cancer Institute i Boston i USA.

Giverglede

Selv om medisinen dekkes, er behandlingen og opphold anslått til minimum to millioner kroner.

- Ingen av oss har to millioner kroner på konto. Mamma er ufør og pappa minstepensjonist. Vi søsknene har jo selv boliglån, sier Selda.

I kampen for å redde livet til mamma, har de tre jentene dratt i gang en innsamlingsaksjon på nettstedet Spleis.no. Her har det til nå kommet inn over 800 000 kroner.

Tatt opp lån

- Vi er rørt og takknemlige for at så mange stiller opp. Det betyr mye for oss. Mamma og pappa har nettopp fått et banklån, men det er ikke nok til å dekke utgiftene. Behandlingen kan bli dyrere hvis noe uforutsett inntreffer, og dessuten er det begrenset hva de klarer å betale på et lån med sin alder og økonomi, sier Selda.

Hun og samboer Alf Martin Kollen Evensen (40) er lykkelige foreldre til vesle Laleh Kollen-Ekiz, men kreftsykdommen har kastet en skygge over familietilværelsen.

KJÆRLIG BESTEMOR: Det er når hun er sammen med barnebarnet Laleh at bestemor Gulistan henter krefter til å stå i sykdommen. Foto: Privat
KJÆRLIG BESTEMOR: Det er når hun er sammen med barnebarnet Laleh at bestemor Gulistan henter krefter til å stå i sykdommen. Foto: Privat Vis mer

Flyttet hjem

- Alf, Laleh og jeg bor hjemme hos mamma og pappa hver uke fra torsdag til søndag for å hjelpe til i huset, men like mye for å være til stede og støtte dem begge, forteller Selda.

- Pappa er redd for at det skal skje noe med mamma. Selv opplever jeg noe veldig kontrastfylt. Datteren min har hele livet foran seg, mens moren min risikerer å dø. Men jeg og Laleh er enige om at bestemor må bli frisk. Hun lyser opp når hun ser Laleh, og jeg håper hun får oppleve å se barnebarnet vokse opp, sier Selda.

SOLSTRÅLE: - Det var stort å bli mamma til Laleh. Hun lyser opp en tøff hverdag, sier Selda om datteren på et halvt år. Foto: Privat
SOLSTRÅLE: - Det var stort å bli mamma til Laleh. Hun lyser opp en tøff hverdag, sier Selda om datteren på et halvt år. Foto: Privat Vis mer
STOR STAS: Bestemor Gulistan og bestefar Aziz setter pris på kosestundene med Laleh. Foto: Privat
STOR STAS: Bestemor Gulistan og bestefar Aziz setter pris på kosestundene med Laleh. Foto: Privat Vis mer

Blir med

Det er storesøster Nil som vil være med moren til USA. Hun er som nevnt lege, og familien håper at de to kan reise over Atlanteren i slutten av oktober.

– Vi har ingen tid å miste. Det haster å komme i gang med behandling, samtidig som vi ønsker fokus på at det ikke skal være slik at du må betale selv for å redde livet ditt. Vi skal kjempe for at pasienter som ikke behandles i Norge får dekket behandlingen i utlandet, også når det gjelder eksperimentelle behandlinger, sier Selda.

HÅP: Mamma Gulistan og pappa Aziz er svært takknemlige for støtten fra døtrene sine og alle som bidrar økonomisk. Det gir ekteparet et håp om at de får flere år sammen. Foto: Privat
HÅP: Mamma Gulistan og pappa Aziz er svært takknemlige for støtten fra døtrene sine og alle som bidrar økonomisk. Det gir ekteparet et håp om at de får flere år sammen. Foto: Privat Vis mer

Hennes foreldre kom som arbeidsinnvandrere fra Tyrkia til Norge på 1970-tallet. Faren ble ufør etter mange år i jobb, mens moren jobbet som renholdsarbeider.

- Mamma har alltid stått på og jobbet hardt. Hun har alltid den herlige innstillingen om at alt ordner seg. Den har hun også i forhold til egen sykdom. Det gjør det lettere for alle oss som er så uendelig glad i mamma, sier Selda.

Sier det med hjertet

Moren er analfabet og har aldri gått på skole.

- Hun kan lese litt, men ikke så mye. Jeg og søstrene mine kommuniserer med mamma via tekstmeldinger. To hjerter betyr at mamma har forstått det vi skriver, mens ett hjerte betyr at hun vil snakke i telefonen, forklarer Selda.

STOLTE: Michael Bublé og kona Luisana Lopilatos, holdt nylig en direktesending på Instagram, hvor den tidligere kreftsyke sønnen deres, Noah, dukket opp. Reporter: Christian Wehus. Video: @Michael Bublé. Vis mer

Samholdet i familien er sterkt. Selda opplever det som helt avgjørende i den fortvilte situasjonen de er i.

- Hjertene vi sender til mamma har nå fått en dobbel betydning. Vårt håp er at hjertet til mamma skal slå i mange år til!

LES OGSÅ: Deler ærlig om kreftsykdommen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer