Trump-familien:

- Vil prege familien resten av deres levetid

President Donald Trump og førstedame Melania er på vei ut av Det hvite hus. Dette sier ekspertene nå.

FRATRER SOM FØRSTEDAME: Melania Trump har vært USAs førstedame de siste fire årene. Dette sier eksperter om framtiden hennes. Foto: Chip Somodevilla/ Getty Images/ AFP/ NTB
FRATRER SOM FØRSTEDAME: Melania Trump har vært USAs førstedame de siste fire årene. Dette sier eksperter om framtiden hennes. Foto: Chip Somodevilla/ Getty Images/ AFP/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Livet etter Det hvite hus - kan det egentlig bli helt normalt, og hvor går veien videre etter å ha innehatt stillingen som verdens mektigste?

Tidligere har det kommet fram at foruten å få et eget presidentbibliotek, Secret Service-beskyttelse og en årlig pensjonsutbetaling langt over amerikansk gjennomsnittslønn, er øvrige frynsegoder tilsynelatende ikke mye å skryte av.

I 1997 ble Secret Service-beskyttelse livet ut justert ned til ti års beskyttelse, ifølge ABC, men etter 11. september-terroren er det det opprinnelige vedtaket som igjen gjelder.

Trump-familiens dager som USAs førstefamilie er straks talte, og avslutningen har trolig ikke blitt helt som Donald Trump (74) og gjengen hadde sett for seg.

OVER OG UT: Det er ikke mange timene igjen før Donald og Melania Trumps tid i Det hvite hus er over. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB
OVER OG UT: Det er ikke mange timene igjen før Donald og Melania Trumps tid i Det hvite hus er over. Foto: Yuri Gripas / Reuters / NTB Vis mer

Onsdag forrige uke ble det nemlig vedtatt i Representantenes hus at presidenten skal stilles for riksrett, tiltalt for å ha oppildnet til opprør.

Utfallet av Riksrettssaken kan ha mye å si for familiens liv videre, selv om det er lite som tyder på at de vil leve på samme måte som før presidentperioden.

«Glamour-kone»

USA-ekspert og forsker ved Norce Norwegian Research Centre, Hilmar Mjelde, forteller at presidentpar normalt trekker seg tilbake til en luksuriøs politisk pensjonisttilværelse.

Førstekonene følger bare presidenten, sier han.

- Ekspresidenter blir i dag pensjonister når de går av. De har aldri en ny jobb etterpå. De prøver heller å tjene penger ved å holde taler og skrive biografi. De driver gjerne valgkamp for sitt parti en gang iblant, men presidentparet lever generelt et veldig behagelig og avslappet liv etter presidentskapet, forklarer han.

DEBATT: Denne videoen av førstedame Melania Trump (50) og ektemannen blir hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Tidligere presidenter har blant annet startet humanitære stiftelser, startet podkast og engasjert seg i demokrati-aktivisme. George W. Bush har på sin side også prøvd seg som maler.

Når det gjelder Donald Trump og kona, er det imidlertid høyst uklart hva de vil foreta seg den kommende tiden.

- Vi vet bare at de vil bosette seg på Mar-a-Lago-godset i Florida, og leve i sin egen boble der, ser Mjelde og fortsetter:

- Trump vil nok forsøke å være politisk aktiv på et eller annet vis. Melania har ikke gjort så mye annet enn å være glamour-kone siden hun giftet seg med Trump, og jeg antar hun vil fortsette med det.

Ordknapp

Trump-ekteparet har allerede byttet adresse til Mar-a-Lago i Florida, i god tid før de må forlate Det hvite hus. USA-ekspert og politisk kommentator, Eirik Bergesen, forklarer at det er flere årsaker til hvorfor bostedsbytte har skjedd allerede.

- Det er blant annet snakk om at Trump gjør det for å unngå straffeforfølging i New York, sier han.

I FLORIDA: President Donald Trump og førstedame Melania snakker til pressen på Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida på nyttårsaften i 2019. Foto: Jim Watson/ AFP/ NTB
I FLORIDA: President Donald Trump og førstedame Melania snakker til pressen på Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida på nyttårsaften i 2019. Foto: Jim Watson/ AFP/ NTB Vis mer

Melania Trump (50) har på sin side holdt en forholdsvis lav profil den siste tiden. Hun har nå og da hevet stemmen, men det tok fem dager før hun kommenterte den historiske stormingen av Kongressen, en hendelse ektemannen i stor grad pekes på som ansvarlig for.

Mandag kveld valgte hun imidlertid å publisere en avskjedsvideo på Twitter, der hun blant annet omtaler tiden i Det hvite hus som «uforglemmelig».

AVSKJED: Melania Trump publiserte 18. januar en avskjedsvideo på Twitter. Vis mer

Den forholdsvis tause førstedamen er ikke særlig populær med tanke på at en av hennes hjertesaker er «Be Best»-kampanjen, en kampanje mot hets i sosiale medier. Paradoksalt nok har ektemannen til stadighet blitt kritisert for nettopp hets i sosiale medier.

Den politiske kommentatoren mener videre at førstedamen burde sagt tydeligere fra og beroliget det amerikanske folket når nasjonen og demokratiet nå står på spill.

- Folk er oppriktig engstelige og hun sier nesten ikke noe. De to første som trakk seg fra Trump-administrasjonen var Melania-rådgivere. Det sier jo litt om stemningen i staben hennes, mener han.

RALLY: På nattens valgmøte i Florida kom president Donald Trump med nye utsagn som sjokkerer. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Får ikke støtte av staten

Det er ingen hemmelighet at ekspresidenter i USA lever godt. Ifølge Business Insider får de rundt 180 000 dollar - rundt 1,3 millioner kroner i årlig pensjon. Dette kommer i tillegg til rundt 200 000 dollar, som skal dekke medisinsk støtte, ansatte, kontor- og reisevirksomhet.

Dette gjelder altså ektemannen. Veien videre for Melania vil nok i stor grad bli påvirket av hvordan ektemannen har håndtert presidentrollen de siste fire årene. At han ikke er særlig populær, kan gjøre henne mindre ettertraktet i andre roller.

SVINDYR TUR: Melania Trumps besøk i Egypt høsten 2018, da hun blant annet poserte foran pyramidene, varte i seks timer og kostet omtrent 800 000 kroner. Foto: Amr Abdallah Dalsh/ Reuters/ NTB
SVINDYR TUR: Melania Trumps besøk i Egypt høsten 2018, da hun blant annet poserte foran pyramidene, varte i seks timer og kostet omtrent 800 000 kroner. Foto: Amr Abdallah Dalsh/ Reuters/ NTB Vis mer

Likevel har både den tidligere presidenten og førstedamen fortsatt rettigheter og forpliktelser.

- En viss etterlønn tar man med seg resten av livet. Ofte har ektefellen også en rolle her, sier Bergesen, som påpeker at alt dette nå står på spill, ettersom Trump kan dømmes i Riksrettssaken.

Som førstedame har Melania i utgangspunktet heller ikke krav på særlig mye. I desember kom det, ifølge CNN, fram at hun skal ha bedt sine folk forhøre seg om det finnes et budsjett for førstedamen etter livet i Det hvite hus.

«Det korte svaret er nei. Førstedamen får ikke noe fra staten, annet enn en årlig pensjon på 20 000 dollar, som bare blir utbetalt om hennes mann dør», skrev CNN.

DEN GANG DA: Melania og Donald Trump flankert av det avtroppende presidentparet Michelle og Barack Obama før innsettelsesseremonien 20. januar 2017. Foto: Jonathan Ernst/ Reuters/ NTB
DEN GANG DA: Melania og Donald Trump flankert av det avtroppende presidentparet Michelle og Barack Obama før innsettelsesseremonien 20. januar 2017. Foto: Jonathan Ernst/ Reuters/ NTB Vis mer

- Trekker Trump-navnet

Bergesen tror hele Trump-familien vil få en svært begrenset rolle dersom presidenten blir dømt.

- Det er mange som vil kutte de båndene man vanligvis har. Det som er spesielt for Melania og ungene til Trump, er at han har brukt etternavnet politisk og som merkevare. Det har blitt sagt at han bare stilte til valg for å fremme egen merkevare ved å vise styrke, men nå skjer jo det motsatte, mener Bergesen.

BAK KULISSENE: Presidentparet gjør seg klare til fotografering med Frankrikes president Emmanuel Macron og presidentfrue Brigitte Macron i april 2018. Foto: Jonathan Ernst/ Reuters/ NTB
BAK KULISSENE: Presidentparet gjør seg klare til fotografering med Frankrikes president Emmanuel Macron og presidentfrue Brigitte Macron i april 2018. Foto: Jonathan Ernst/ Reuters/ NTB Vis mer

Ifølge ham er faktisk merkevaren i ferd med å forvitre helt, og han blir fratatt all kredibilitet, for eksempel i golfverdenen.

- Flere trekker Trump-navnet fra turneringer han har vært knyttet til. Banker vil ikke handle med ham, og andre merkevarer vil ikke assosieres med navnet.

Nå blir spørsmålet hvordan det går med hotellene. Bergesen innrømmer at det er vanskelig å se for seg hvem som skal sjekke seg inn der, med mindre de er dedikerte fans av familien, eller gjør det av ironiske årsaker.

- Man har sett flere steder i verden at Trump-skilt skrus ned og at båndet kuttes, sier Bergesen.

- Gjort historisk lite

Når man går inn i et ekteskap, er det trolig få som ser for seg at man en dag skal bli førstedame i USA.

Slik ble det for Melania, men både rapporter og bøker antyder at hun ikke har trivdes i rollen, og heller ikke har gjort noe særlig ut av det.

- Tvert imot har hun gjort historisk lite, mener Bergesen.

Melania Trump har vært langt mer tilbaketrukket enn forgjengerne. Michelle Obama jobbet for sunt kosthold og fysisk aktivitet for barn, den tidligere bibliotekaren Laura Bush kjempet for utdanning, mens Hillary Clinton var opptatt av å få i stand en helsereform.

- Hun har noen ganger vært kritisk mot ektemannen i offentligheten og man kunne jo sånn sett ha forventet at hun ville si noe mer. Hun har ikke roet nasjonen. Det tror jeg skyldes at Donalds stab passer godt på, sier Bergesen til Se og Hør.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt dersom han taper valget mot Joe Biden. Vil han nekta å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- En historisk taper

Han tror på ingen måte verken presidenten eller kona går en særlig lys framtid i møte.

- Trump er en historisk taper. Han har blitt stilt til riksrett dobbelt så mange ganger som antall presidentperioder. Det er også få presidenter som bare har sittet én periode. Han har tapt et presidentvalg, tapt Representantenes hus og Senatet. Ja, en historisk taper, sier USA-eksperten.

Både Melania og presidentens datter Ivanka Trump (39) har hatt en rolle som sosietetskvinner i New York. Ifølge Bergesen vil det imidlertid være mange deler av det livet de har nytt godt av, som vil vende dem ryggen.

- Uansett om Trump blir dømt eller ei, så har det som skjedde vært en skam på amerikansk historie og vil prege familien resten av deres levetid. Hvis ekteskapet mellom Donald og Melania holder dette, da er det jammen meg solid.

KONGELIG MØTE: Trump-paret avbildet sammen med dronning Elizabeth, prins Charles og hertuginne Camilla under en bankett på Buckingham Palace i 2019. Foto: Pa Photos/ NTB
KONGELIG MØTE: Trump-paret avbildet sammen med dronning Elizabeth, prins Charles og hertuginne Camilla under en bankett på Buckingham Palace i 2019. Foto: Pa Photos/ NTB Vis mer

Mindre populær enn noen gang

Men det virker som om en skilsmisse er det siste presidenten frykter. Melania er nemlig hans tredje kone etter Ivana Trump og Marla Maples, og 74-åringen skal ha uttalt at hvis Melania går fra ham, så finner han seg bare en ny.

- Det sier nok litt om hvordan det forholdet har vært, mener USA-eksperten.

USA-eksperten forteller også at Donald Trump er mindre populær en noen gang. Faktisk mener 68 prosent at Donald Trump ikke bør ha en politisk rolle i framtiden, forklarer Bergesen.

- Mye av dette smitter over på kona. De er ikke akkurat en populær duo nå, så det gjenstår å se hva de skal gjøre i den kommende tiden.

Søndag viste tall at bare 34 prosent av amerikanske velgere nå mener at Trump har gjort en god nok jobb som president, ifølge en meningsmåling fra CNN. Støtten lå på 42 prosent i forkant av valget.

Til sammenligning hadde de siste fem presidentene før Trump minst halvparten av befolkningens støtte i lignende meningsmålinger like før de forlot Det hvite hus.

CNN påpeker også at 47 prosent har et ugunstig syn på Melania Trump nå, og at dette er høyere enn i noen av CNNs tidligere meningsmålinger. Kanalen spurte om folkets syn på Melania Trump for første gang i februar 2016.

LES OGSÅ: -Stygg, ondskapsfull dritt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer