Mona Berntsen:

Vil ikke snakke om Eurovision-bråket

I tillegg har Mona Berntsen slettet forklaringen sin fra Instagram.

TYST: Mona Berntsen fortalte onsdag morgen at hun helst ikke ville prate om Palestina-stuntet under Eurovision-finalen. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
TYST: Mona Berntsen fortalte onsdag morgen at hun helst ikke ville prate om Palestina-stuntet under Eurovision-finalen. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eurovision-finalen i mai vil huskes for mange øyeblikk. Her hjemme i Norge sitter muligens flest igjen med at vårt bidrag, KEiiNOs «Spirit in the sky», fikk hele 291 stemmer fra folket - som var årets høyeste poengsum.

Vi kommer nok også til å huske at norske Mona Berntsen (29) var med da Madonna opptrådte i pausen. Den internasjonale popstjerna framførte to låter for publikum, og selv om det musikalske ble slaktet, er det flere som har hyllet dansingen. Spesielt avslutningen, der Berntsen viste fram det palestinske flagget på ryggen sin.

Finalen ble arrangert i Israel, og det var lenge ventet at et politisk stunt av et slikt kaliber kunne finne sted. Det kom derimot ikke gratis for den norske danseren, som hevdet hun ble holdt igjen i over 90 minutter på Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv. Dagbladets reportere ble vitne til at hun fikk trøbbel allerede før innsjekk.

EUROVISION: Norske Mona Berntsen (29) danset for Madonna med det palestinske flagget på ryggen under gårsdagens Eurovision Song Contest-finale. Det skaper sterke reaksjoner. Video: Eurovison Song Contest Vis mer

Vil ikke uttale seg

Å fortelle om hendelsen gjorde hun i et langt innlegg på Instagram, som hun siden har slettet. Danseren anser seg ferdig med hendelsen. Se og Hør har gjentatte ganger forsøkt å få henne i tale om det politiske stuntet, men har ikke fått svar på våre spørsmål.

Selv ikke da Berntsen var innom «P3Morgen» tidlig onsdag, ønsket hun å snakke om den mye omtalte hendelsen.

Hun svarte på flere spørsmål om Eurovision generelt, og hvor gøy det var å stå på scenen med en av verdens største stjerner, men da programleder Silje Nordnes dristet seg innom det politiske stuntet, stilte Berntsen seg til motverge.

- Det er stort når det er Madonna, det sier seg selv. Men så ble det også et lite etterspill på grunn av noe flagg på ryggen, og du var en av dem som var involvert i det. Hvordan var det?, spurte programleder Nordnes, hvorpå danseren svarte:

- Nei altså. Jeg har ikke så lyst til å si noe utover det jeg har gjort etter den episoden, men det jeg kan si er at det er utrolig fint at en artist som Madonna bruker stemmen sin til å fremme fred og forsoning og det hun vil gjøre. Det å være med på et sånt nummer synes jeg var spesielt og fint, men utover det har jeg ikke så mye å si, sier Berntsen i intervjuet.

Saken fortsetter under.

Se og Hør har vært i kontakt med Mona Berntsens manager, Nassir Achour, som forteller at de fortsatt ikke har noen kommentar til saken.

Slettet innlegg

Det skal nevnes at danseren allerede har, til en viss grad, uttalt seg om hendelsen. Uttalelsen på Instagram bestemte hun seg derimot, av ukjente grunner, for å slette etter at den fikk massiv oppmerksomhet i norske medier.

- Timene etter gårsdagens show har vært intense, men jeg hadde aldri trodd at jeg skulle føle meg så overvåket som jeg har gjort, skrev hun i innlegget, og fortsatte:

AVHØRT: Mona Berntsen hevder hun ble avhørt på flyplassen i Tel Aviv i halvannen time. Foto: NTB scanpix
AVHØRT: Mona Berntsen hevder hun ble avhørt på flyplassen i Tel Aviv i halvannen time. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Under sjekk-in på flyplassen ble passet mitt sendt rundt og jeg ble holdt igjen til avhør i mer enn 1,5 time. Jeg måtte fortelle hele min livshistorie, årsakene til at jeg har reist til arabiske land opp igjennom livet, mine religiøse tilknytninger, om familien min, vise detaljert hva jeg har gjort hver eneste dag under oppholdet og forklare nøyaktig hva jeg gjorde under oppholdet i Jerusalem for tre år siden.

VISTE STØTTE: Mona Berntsen forsvarte stuntet, men har siden slettet innlegget. Foto: Tor Linseth/ Se og Hør
VISTE STØTTE: Mona Berntsen forsvarte stuntet, men har siden slettet innlegget. Foto: Tor Linseth/ Se og Hør Vis mer

Hun skrev videre at alt dette skjedde som følge av at hun bar et flagg under en opptreden som ønsket å gjøre en markering omkring en pågående konflikt. Dette for å promotere fred, enhet og frihet.

Videre viste hun støtte til alle som kjemper mot urettferdighet og nevnte blant annet arrangementer som Gazavision og Globalvision.

Ikke avklart

Eurovision-arrangøren European Broadcasting Union (EBU) fortalte til VG etter stuntet at de ikke hadde fått beskjed om det på forhånd. Det var heller ikke en del av øvelsene som ble vist.

- Eurovision er et ikke-politisk arrangement, og det har Madonna blitt gjort oppmerksom på, het det blant annet i uttalelsen.

EUROVISION: Norge og KEiiNO gjør seg klare før opptreden i finalen i Eurovision 2019 i Tel Aviv. Video: NRK Vis mer

I forkant av Madonnas opptreden var det angivelig varslet at den nye låten artisten framførte skulle inneholde et politisk budskap, noe arrangørene setter lite pris på. Meningen er nemlig at Eurovision skal holdes så politisk nøytralt som mulig, noe mange har funnet utfordrende i år, ettersom finalen ble arrangert i Israel.

PROTEST: Etter Eurovision-finalen så Hataris offisielle Instagram-konto slik ut. Skjermdump
PROTEST: Etter Eurovision-finalen så Hataris offisielle Instagram-konto slik ut. Skjermdump Vis mer

At hun skulle holde seg politisk nøytral var ikke nødvendigvis noe Madonna så ut til å være opptatt av da hun kommenterte den da kommende opptredenen for første gang.

- Jeg vil aldri slutte å spille musikk for å tilpasse meg noen politisk dagsorden, og jeg vil heller ikke slutte å snakke om brudd på menneskerettighetene, uansett hvor i verden de skjer, sa Madonna.

Berntsens stunt var heller ikke det eneste stuntet som fant sted under Eurovision-finalen. Islands Hatari havnet på en tiende plass for låten «Hatrið mun sigra» under finalen, men det er nok stuntet deres de vil huskes best for.

Trioen holdt opp palestinske flagg, til pipekonsert fra salen. Stuntet er et klart pek til den politiske situasjonen i området. Videoer på sosiale medier viser at flaggene ble fjernet av vakter på stedet.

LES OGSÅ: - Har Madonna fått rumpeimplantater?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer