«Farmen kjendis»

Vil ikke se «Farmen»: - Får angst

«Farmen kjendis»-aktuelle Erik Alfred Tesaker åpner seg om reality-tilværelsen, oppveksten og hvordan han endte opp på drømmestedet.

EGNE VEIER: Sørlendingen Erik Alfred Tesaker (40) har gjort seg kjent for det norske folk gjennom egen realityserie. Nå er han også blant de mest omtalte deltakerne i årets «Farmen kjendis». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EGNE VEIER: Sørlendingen Erik Alfred Tesaker (40) har gjort seg kjent for det norske folk gjennom egen realityserie. Nå er han også blant de mest omtalte deltakerne i årets «Farmen kjendis». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

GYLAND (Se og Hør): Oppfinner, altmuligmann, forfatter og nå også «Farmen kjendis»-deltaker Erik Alfred Tesaker (40), kommer nesten hoppende ned fra småbruket Øystøl i Gyland, eller «Gøystøl», som han kaller det.

- Dere kom dere opp, ja, medgir sørlendingen spøkefullt når Se og Hør kommer ham i møte.

BRATT OG BORTGJEMT: Erik Alfred Tesaker er på langt nær ingen storbykar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BRATT OG BORTGJEMT: Erik Alfred Tesaker er på langt nær ingen storbykar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Veien opp til småbruket er bratt, grusete og snølagt, men også sjarmerende på sin måte. Ut fra skogen dukker plutselig et hus i en helt egen klasse opp, et hus Tesaker i stor grad har bygget, satt sammen og pusset opp selv.

Ikke tilfeldig

Familien på fem - Erik Alfred, kona Ellen Marie og barna Selma, Alfred og Tønnes har bodd i huset i ti år, og tar fremdeles seg selv i å tenke: «Shit, bor vi faktisk her?».

Og det er ikke helt tilfeldig at de endte på «Gøystøl», men den æren tilhører noen helt andre enn oppfinneren selv.

- Min far fortalte meg at min farfar bygget mye på fabrikken, nedenfor her, da han var yngre. Jeg måtte finne ut hvem som eide den etter ham, så jeg dro og besøkte fabrikken. Den så helt lik ut som på et bilde min far hadde tatt i 1920, forteller 40-åringen, og fortsetter:

- Han som eide fabrikken fortalte at han skulle selge, og lurte på om vi ville kjøpe den. Men vi var bare studenter og hadde ikke et sted å bo, engang.

Da Erik Alfred kom hjem til kona og fortalte dette, mente hun at de måtte kaste seg på tilbudet - siden dette var noe oppfinneren alltid hadde drømt om.

SØRLANDSIDYLL: Erik Alfred omfavner kona Ellen Marie utenfor drømmehjemmet de har etablert sammen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SØRLANDSIDYLL: Erik Alfred omfavner kona Ellen Marie utenfor drømmehjemmet de har etablert sammen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vil skjerme barna

Erik Alfred setter på kaffen og byr oss på «Helle-kaker», eller lomper med brunost som vi kaller det på Østlandet. Så fortsetter han fortellingen om hvordan de endte opp på det som kan late til å være toppen av Gyland.

- Så vi kjøpte det, og det er det lureste vi noen gang har gjort, konstaterer han, og legger til at de to år seinere fikk kjøpe nabogården som fabrikken tidligere hadde tilhørt, og som strekker seg helt opp til tunet familien bor på i dag.

FULL TENNING: Etter at Triana var innblandet i en hesteulykke inne på «Farmen Kjendis», oppstod det munnhoggeri mellom to av deltakerne inne på gården. Video: TV 2/Rød Løper Vis mer

Både huset og tomta bærer preg av at tv-profilen liker å gjøre det meste selv. På NRK har man de siste åra fått følge hele familien og deres vei til drømmehuset i «Oppfinneren», men nå er det stopp.

- Jeg ville egentlig lage «Oppfinneren» alene, men NRK ønsket å ha med familie, så vi inngikk et kompromiss. Det er også derfor vi har tatt en pause fra serien nå, vi synes det er nok om familien vår på tv. Barna har blitt store, hun eldste går på ungdomsskolen og vi synes de skal skjermes, sier Erik Alfred, og fortsetter:

- De skal få slippe å bli barnestjerner, men heller få utvikle hvem de er selv.

Vanskelig barndom

Og nettopp det å få utvikle seg og være akkurat den man har lyst til å være, er viktig for den folkekjære oppfinneren. Selv har han vært åpen om at hans tid på barneskolen var alt annet enn enkel, og at det i stor grad handlet om å bare klare å komme seg gjennom skolegangen.

- Jeg har bare alltid vært annerledes, tror jeg. Jeg har alltid vært litt rar sosialt, og det var alltid lett å plukke meg ut. Jeg klarer ikke å finne noen tydelig forklaring, men barneskolen var noe dritt. Det handlet bare om å overleve på en måte, innrømmer han.

- Hvordan klarte du det, da?

KREATIV: Erik Alfred blir gjerne omtalt som en moderne Reodor Felgen. Her viser han oss rundt i verkstedet sitt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KREATIV: Erik Alfred blir gjerne omtalt som en moderne Reodor Felgen. Her viser han oss rundt i verkstedet sitt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er et godt spørsmål. Jeg hadde søskenbarna mine i Farsund (by i nærheten, journ.anm.). Det var det som var så absurd - for jeg var den største dusten på skolen der jeg bodde, men så kom jeg dit, og i deres vennekrets var jeg like kul som de andre, minnes han, og fortsetter:

- Jeg tror det gjorde at jeg klarte å tenke at det kanskje ikke bare var meg, men at det var omstendighetene. Jeg vet faktisk ikke helt.

Fant utveier

Erik Alfred er glad for at han var god til noe som liten også, da det gjerne er lettere å tåle motstand om man lykkes på andre områder.

- Men det var tøft å være utenfor, og har nok gjort at jeg fortsatt kjenner på en usikkerhet sosialt.

Selv om han sammen med resten av familien nå har tatt en pause fra NRK, er han høyst aktuell på skjermen - nemlig i «Farmen kjendis». Se og Hør kan riktignok ikke avsløre hvordan det går med ham i konkurransen, men 40-åringen selv avslører at gårdsopplevelsen kanskje ikke ble helt som han hadde sett for seg.

Eller, egentlig hadde han ikke sett for seg noe spesielt, for Erik Alfred visste ikke helt hva han gikk til - selv om det var tredje gang han ble spurt om å delta i TV 2-suksessen.

KLIKKER: Da Tommy Sharif skulle forklare hvor redd han ble da han så at Gunilla Persson skulle være med på «Farmen kjendis», skjedde dette. Vis mer

- Naiv

I løpet av de første ukene på gården har det i norsk presse blitt kjent at Erik Alfred havnet på kant med tidligere FrP-politiker Per Sandberg. Overfor Se og Hør påpekte riktignok begge parter at de har lagt feiden bak seg i dag.

- Det var en veldig intens opplevelse og jeg var veldig gåen ettersom ukene gikk. Jeg var konstant sulten og kiloene rant av meg. Etter uke tre var det ikke mer igjen av meg, og jeg tenkte at jeg nesten bare burde reist hjem, innrømmer 40-åringen.

OPPSTYR: Erik Alfred og ekspolitiker Per Sandberg har vært alt annet enn perlevenner inne på tv-gården. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPPSTYR: Erik Alfred og ekspolitiker Per Sandberg har vært alt annet enn perlevenner inne på tv-gården. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vurderte du å trekke deg?

- Nei, for jeg elsker konkurranser, og det var gøy å være der så lenge som mulig. Men jeg hang og dingla med flagget altså. Jeg var sulten hele tida og veldig sliten psykisk. Det var veldig krevende, fortsetter han.

40-åringen var heller ikke klar over at «spillet» skulle begynne såpass tidlig som det gjorde, og påpeker at han ikke er fan av sånt. Kanskje er han litt for naiv for nettopp «Farmen», undres han.

- Jeg er så grenseløst naiv at når folk sier noe rett til meg, så tror jeg på dem, sier han lattermildt, og fortsetter:

- Det har jeg dummet meg ut på før også, men jeg har så lyst til å kunne tro på det folk sier. Det er et hull i meg - jeg har ikke noe motstandskraft følelsesmessig. Jeg blir himla glad i folk, men også himla skuffet. Jeg ville bare at det skulle være god stemning. Så grenseløst naiv, gjentar han.

Vil ikke se på

Han har fulgt programmet en stund på tv, men ikke nå. 40-åringen må derfor få oppdateringer fra kona på hvordan han klarer seg på skjermen.

FÅR RO: Erik Alfred sitter heller i godstolen og nyter utsikten, framfor å se seg selv på tv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR RO: Erik Alfred sitter heller i godstolen og nyter utsikten, framfor å se seg selv på tv. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg blir så nervøs og får litt angst av det. Jeg er rett og slett redd for at jeg skal ha gjort noe galt - noe som gjør andre lei seg. Sånn har det alltid vært. Når det i tillegg er en tv-serie som klippes, og ting er litt annerledes enn hvordan det opplevdes, så blir det bare en uendelig ringvirkning.

Selv om oppfinneren selv ikke ønsker å se resten av deltakelsen, ville han overhodet ikke vært «Farmen kjendis» foruten.

- Det var på mange måter en fantastisk opplevelse, og jeg sitter igjen med minner og venner for livet. Det er noe jeg vil ta med meg videre, sier han avslutningsvis, før han stolt viser oss veien til Handverksfabrikken nedenfor huset, fabrikken hvor hele eventyret startet for ti år siden.

LES OGSÅ: Trosset produksjonen: - Begynte å bli desperat

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer