PETA og kongeparet:

Vil ikke forby dette

Ikke fornøyd med Slottets svar.

FORBYS: Dyrevernsorganisasjonen PETA bønnfaller kong Harald. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FORBYS: Dyrevernsorganisasjonen PETA bønnfaller kong Harald. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige måned ble det kjent at britenes kong Charles (73) har bestemt seg for å forby den franske delikatessen foie gras fra alle kongelige residenser i Storbritannia.

Dermed sendte dyrevernsorganisasjonen PETA en bønn til kong Harald (85) og dronning Sonja (85), der de håper at det skal bli samme forbud på Slottet her hjemme.

Bønnfalt kongen

«Nå som Storbritannias kong Charles har bannlyst foie gras fra Buckingham Palace, vil du være så snill å følge hans eksempel, ved å innføre et foie gras-fri prinsipp i dine boliger?» lød det i brevet fra grunnleggeren av PETA, Ingrid Newkirk.

ELEKTRISK STEMNING: Kong Harald fikk salen til å le under slottsmiddagen for stortingsrepresentantene. Video: NRK Vis mer

Foie gras er levra fra en gås eller and, og har lenge vært en omdiskutert matrett. For å lage retten tvangsfores nemlig gjessene med store mengder mat til levra har blitt opptil ti ganger så stor.

Da Se og Hør tok kontakt med Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, tidligere denne uken fortalte hun at det ikke var nødvendig med et forbud mot retten.

«Det har ikke vært servert foie gras på Slottet på svært mange år. Det har derfor ikke vært relevant å ta opp denne problemstillingen på prinsipielt nivå», skrev kommunikasjonssjefen i en e-post.

FORSTÅR IKKE: Kong Harald fortalte at det har tatt tid å få Durek Verrett til å forstå hvordan det norske kongehuset fungerer. Video: NRK Vis mer

Ikke bra nok

Dyrevernsorganisasjonen er derimot ikke fornøyd med Slottet sitt svar. De ønsker fortsatt at forbudet mot delikatessen skal bli formalisert hos det norske monarkiet.

«PETA takker det kongelige slott for å ikke servere foie fras og ber om at Deres Majestet formaliserer denne forpliktelsen ved å offisielt forby denne grusomt produserte retten fra deres kongelige husholdninger», skriver PETA til Se og Hør, og legger til:

«Denne enkle handlingen vil støtte kong Charles og sette et fantastisk eksempel for andre bedrifter, restauranter og kongelige husholdninger.»

Slottets kommunikasjonssjef Varpe ønsker derimot ikke å kommentere saken ytterligere. Dermed slår ikke PETA gjennom med sin bønn om at foie gras forbys.

LES OGSÅ: Vekker oppsikt: - Dreier seg om etikette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer