Iben Akerlie:

- Vil fryse ned eggene mine

Den private skuespilleren forteller ærlig om mulig inngrep.

ÅPNER OPP: Skuespiller Iben Akerlie sier at hun sannsynligvis kommer til å fryse ned egg i tilfelle hun vil bli mamma på et seinere tidspunkt. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
ÅPNER OPP: Skuespiller Iben Akerlie sier at hun sannsynligvis kommer til å fryse ned egg i tilfelle hun vil bli mamma på et seinere tidspunkt. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Skuespiller Iben Akerlie (34) var i midten av august gjest i NRK P3-podkasten «God bedring», som ledes av Cecilie Ramona Kåss Furuseth. I podkasten gir psykolog Peder Kjøs og lege Kaveh Rashidi både gjester og lyttere svar på spørsmål om kropp og sinn.

- Jeg har spørsmål om eggfrysning. Det gjør man jo ofte om man ikke er helt klar for å få barn akkurat nå eller om man er usikker på om man vil ha barn seinere, starter Akerlie, som fortsetter:

- Jeg er 34 nå, og vil fryse ned eggene mine i år.

AVSLØRING: Julie Bergan gjestet Else Kåss Furuseth i «Kåss til kvelds», og kunne avsløre at hun har en helt spesiell angst. Vis mer

- Ikke noe superprivat

I podkasten forklarer Kjøs og Rashidi at en slik prosess er mye mer omfattende enn mange tror, at man må gjennom en «stimuleringsprossess», blir «proppet» full av hormoner og at selve egguttaket heller ikke er «noe stas» .

Ifølge ekspertene innebærer det også sprøyter i underlivet som kan medføre sterke smerter før eggene omsider tas ut og fryses.

- Jeg synes ikke det virker skummelt, for jeg vet jo at jeg er i gode hender. Men ekkelt - det er det, med tanke på sprøyter i underlivet og slikt, bedyrer skuespilleren etter innføringen.

ELLE-festen: Sebastian Solberg og Nikoline Anundsen var klare for fest. Video: Luna Lea. Reporter: Celina Morken Vis mer

- Hvilke tilbakemeldinger har du fått etter at denne podkasten gikk på luften?

- Jeg har ikke fått så mange tilbakemeldinger egentlig, først og fremst fått fra venner og slikt. NRK ville skrive mer om det, men da orket jeg ikke uttale meg. Jeg vil liksom ikke være foregangskvinne for et slikt tema. Men jeg føler vel ikke at dette er noe superprivat heller, sier hun til Se og Hør.

Var mer redd før

Hun mener det fine med å være åpen om nettopp dette temaet, er at det kom fram at en slik prosess krever et større inngrep enn hva folk flest er klar over.

- Det er litt som at du bør vite hvor vondt det er å tatovere seg før du gjør det. For meg ga det mening å snakke om, men der er jo folk forskjellige.

SPILTE SAMMEN: Iben Akerlie hadde hovedrollen i skrekkfilmen «De dødes tjern» fra 2019. I filmen spilte også Jakob Schøyen Andersen. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
SPILTE SAMMEN: Iben Akerlie hadde hovedrollen i skrekkfilmen «De dødes tjern» fra 2019. I filmen spilte også Jakob Schøyen Andersen. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Den 34 år gamle skuespilleren, som har spilt i blant annet «De dødes tjern», «Mammon» og «Pørni», har flere år bak seg i bransjen - og har opplevd også baksiden ved å være i medias søkelys - deriblant kjærlighetsbrudd, og sist da VG spekulerte på om hun har fått seg ny kjæreste.

Hele veien har hun prøvd å verne så godt hun kan om det private.

Hemmelighetsfull: Den norske skuespilleren Renate Reinsve gjestet det populære talkshowet: «The Late Late Show with James Corden», i anledning Oscar-utdelingen. Video: Youtube Vis mer

- Jeg føler at jeg klarer det ganske godt, men det er jo forventet at man snakker om noen ting - til en viss grad i hvert fall. Men jeg føler fortsatt at det er veldig få som vet hva jeg driver med på fritiden.

Mye har endret seg litt med årene, innrømmer hun.

- Jeg var kanskje litt mer redd før, mens jeg nå føler meg mye mer komfortabel med å brette litt ut - jeg tar meg selv ikke like seriøst som jeg gjorde før?

Blitt mer voksen

- Og hva er grunnen til det?

- Det føles som at det er alderen, rett og slett, kanskje det at jeg har oppnådd mer, bevist noe. Jeg føler det er lov å fjase litt mer når man har fått noen meritter. Det er lenge til jeg skal pensjonere meg, men nå tenker jeg mer at når man er ferdig med jobben kan man «leke litt» i større grad enn før.

Når det kommer til spekulasjoner rundt ny kjæreste og oppslag i den gaten, tenker hun at media «bare får gjøre som de vil».

EN KLASSIKER: Henriette Steenstrup har gjort mye rart på TV, men neppe om noe slår dette. Reporter: Thea Hope. Video: Rød Løper / TV 2 Vis mer

- Generelt sett føler jeg meg ganske privat, men jeg føler samtidig at jeg kan by på meg selv. Jeg sammenlikner det med at hvis noen spør om tips til beste restaurant, så gir man aldri ifra seg det som er best. Sånn tenker jeg ofte når jeg får spørsmål om det som egentlig tilhører privatlivet, fastslår Iben Akerlie overfor Se og Hør.

I tillegg til å være skuespiller er Akerlie også forfatter. Denne våren ga hun ut boka «Sommeren alt skjedde».

LES OGSÅ: Gikk nesten glipp av sønnens fødsel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer