Nikki Reed:

Vil amme datteren på ubestemt tid

«Twilight»-stjernen mener at alle mødres reiser er ulike.

ÅPEN OG ÆRLIG: Skuespiller Nikki Reed ble mor for første gang i 2017. Nå forteller hun om utfordringene med å gi datteren mat - og hva hun tenker om amming. Foto: NTB scanpix
ÅPEN OG ÆRLIG: Skuespiller Nikki Reed ble mor for første gang i 2017. Nå forteller hun om utfordringene med å gi datteren mat - og hva hun tenker om amming. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amming er et tema som vekker mye engasjement hos mange, når det gjelder alt fra å amme på offentlig sted til hvor lenge man skal amme barna sine.

Nå kaster «Twilight»-stjernen Nikki Reed (30) seg på temaet, ved å publisere et innlegg på Instagram der hun skriver om sitt syn på amming og det å være mor.

I innlegget skriver hun om sine erfaringer med datteren på 20 måneder, Bodhi Soleil, som hun har med ektemannen - den tidligere «Vampire Diaries»-stjernen Ian Somerhalder (40).

Amming på ubestemt tid

30-åringen forteller i innlegget at hun ofte får spørsmål om hvor lenge hun har planer om å amme datteren, som fyller to år i slutten av juli.

Skuespilleren er åpen om at hun ikke har satt noen «tidsfrist» på ammingen, og at hun lar datteren få være med på å avgjøre når det skal bli brystmelk-stopp.

- For å være ærlig, så aner jeg ikke hvor lenge hun og jeg kommer til å være på denne reisen sammen. Jeg følger henne, og hun forteller meg akkurat hva hun trenger. 20 måneder gammel har hun så vidt begynt å bli interessert i mat, skriver Reed.

Hollywood-stjernen forteller videre at hun i et helt år holdt på med å blande og mose ulik mat, som hun skulle gi til datteren. Til ingen nytte, riktignok. Datterens interesse for noe annet enn brystmelk våknet ikke før Nikki Reed fant ut at hun skulle gå rett til fingermat, og hoppe over babymat-fasen.

- Min datter liker tydeligvis ikke most babymat. Helt vilt, sant? Da jeg begynte å gi henne fingermat ble hun veldig interessert i det.

Vis mer

«Twilight»-stjernen trodde aldri hun skulle hoppe over babymat-stadiet så tidlig.

- Hvem hadde trodd at noen barn bare ikke liker most mat. Jeg prøvde alt fra bananer og avokado til den delvis myke, gode maten, men hun avviste alt sammen (...) Og jeg trodde babyer elsket avokado!

Gir andre mødre babymat-råd

Videre understreker Nikki Reed at hun synes alle mødre bør senke skuldrene, og at det er vanlig å være der hun er med datteren nå - med både amming og fingermat.

- Hver baby går i sin egen retning, og gjør ting når og hvordan de selv føler. Vi må bare stole på magefølelsen vår og ta det litt på sparket, mener skuespilleren.

Ettbarnsmoren kommer også med råd til andre mødre som sliter med å gi babymat til sine brystmelk-elskende små:

- Alle dere mødre der ute som har problemer med å mate den lille med most babymat - prøv kanskje heller å kutte opp dampede grønnsaker i ørsmå biter, så barnet kan leke litt med tekstur. Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg dette tidligere! Det kan hende babyen vil gå rett over til å spise «voksenmat»!

Ifølge Helsenorge.no anbefaler Verdens helseorganisasjon at barn ammes i to år. Helsedirektoratet anbefaler at barn ammes i hvert fall hele det første leveåret - hvis både mor og barn trives med det.

Holdt seg unna sosiale medier

Etter at de fikk datteren i juli 2017 hadde Reed en klar plan for perioden etter svangerskapet. «Twilight»-skuespilleren fortalte i et intervju med Fit Pregnancy & Baby at hun ville holde seg unna sosiale medier i en måned etter fødselen, for å kunne fokusere på den nyfødte.

- Bare oss tre, ingen besøkende og vi skrur av telefonene slik at ingen forventer at vi kommuniserer med noen, fortalte hun i intervjuet, og kalte avgjørelsen «en måned med stillhet.»

- Ellers ville det hvert femte minutt ha vært sånn: «Hvordan føler du deg? Kan vi få et bilde?»

Fort i svingene fra starten

Det gikk for øvrig fort i svingene da Nikki Reed falt pladask for «Vampire Diaries»-stjernen Ian Somerhalder i 2015.

Det tok knappe tre måneder før paret flyttet sammen, og etter bare ni måneder som kjærester, giftet «vampyrene» seg.

I et intervju fra 2017 forklarte stjerneparet at avgjørelsen om å få barn også var et valg som ble tatt kjapt. Da paret bestemte seg for at tiden var inne, tok Ian saken i egne hender.

FORT I SVINGENE: Det gikk kun ni måneder fra de ble sammen, til Ian Somerhalder og Nikki Reed ga hverandre sitt ja.
FORT I SVINGENE: Det gikk kun ni måneder fra de ble sammen, til Ian Somerhalder og Nikki Reed ga hverandre sitt ja. Vis mer

- Han kastet alle p-pillene mine, avslørte Nikki i podkasten «Dr. Berlin's Informed Pregnancy», ifølge US Weekly.

Ektemannen forklarte på sin side at han sitter på en video av kona som «mister kontrollen» over at han spylte p-pillene hennes ned i toalettet.

- Vi hadde bestemt oss for at vi ville ha barn sammen, og tiden var rett og slett inne. Men stakkars Nikki, hun hadde jo ikke sett for seg at jeg kom til å snike i vesken hennes og ta ut p-pillene, sa han lattermildt.

Vis mer

LES OGSÅ: Katrine Moholt (45) utelukker ikke flere barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer