Spellemannprisen 2017:

- Viktig at grisene i bransjen kommer fram i rampelyset og at man får se deres ekte ansikt

Derfor bar artistene hvite roser under Spellemannutdelingen.

Under søndagens Spellemann-show var det mange kjendiser og artister som dukket opp på den røde løperen med hvit rose. Initiativet var til støtte for metoo-kampanjen Vis mer

(Se og Hør): Søndag kveld gikk årets Spellemannutdeling av stabelen i Oslo Konserthus.

Fra tidligere var det kjent at det skulle være en metoo-markering i forbindelse med arrangementet. Både kvinner og menn ble oppfordret til å bære en hvit rose som symbol på kampen mot trakassering i musikkbransjen.

Allerede på den røde løperen ble det særs tydelig at nærmest samtlige artister ønsket å støtte initiativet - deriblant Marcus og Martinus, Hkeem, Marion Ravn, Elisabeth «Bettan» Andreassen og Kjartan Lauritzen.

- Utrygge og redde

Sistnevnte var klar i sin tale på spørsmål om hvorfor han ønsket å bære den hvite rosen i kveld.

- Kvinner må få lov til å drive med musikk, uten å måtte føle seg utrygge og redde. Det er viktig at grisene i bransjen kommer fram i rampelyset og at man får se deres ekte ansikt, sier Lauritzen.

Saken fortsetter nedenfor.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Bergenser Gabrielle Leithaug var heller ikke i tvil når hun fikk spørsmål om å delta på markeringa.

- Det har vært en veldig ukultur i musikkbransjen, og det er på tide at vi stepper opp og gjør noe med det. For det kan ikke fortsette slik, på noen som helst måte, og jeg håper i kveld, jeg ber faktisk på mine knær om at alle som er her skal føle at vi har gjort en forskjell, sier Gabrielle Leithaug (33) til Se og Hør.

  • Se video øverst i saken.

- Svart antrekk

Initiativtaker til blomstermarkeringen er Charlotte Öqvist i pr- og managerbyrået Little Big Sister, som bl.a. har Susanne Sundfør, Cezinando og Karpe Diem i stallen.

- En hvit rose er jo en fin markering. Grammy-prisen oppfordret til svart antrekk, så dette blir vår variant, sa hun til Dagbladet tidligere denne uka.

Etter at initiativet ble kjent på Facebook, applauderte Spellemann-ledelsen utspillet og svarte blant annet med å kjøpe inn hvite roser, som ble delt ut i kveld.

- Det er raust av Spellemann-komiteen å kjøpe inn blomster og at de stiller seg bak initiativet. Metoo og #nårmusikkenstilner er ikke bare en kampanje, men noe vi må holde i live til all sexistisk trakassering er borte, sa Charlotte Öqvist til Dagbladet tidligere i uka.

Astrid S ble rørt til tårer av Spellemannprisen Vis mer

- Huske for resten av livet

Hele 24 priser ble delt ut søndag kveld, hvor ingen ringere enn Astrid S stakk av med den gjeveste.

Frem til i dag hadde bare tre kvinner vunnet bronseharpa for Årets Spellemann i prisens 33 år lange historie.

I kveld ble Astrid S den fjerde - og fulgte dermed i fotsporene til Sissel Kyrkjebø (1986), Herborg Kråkevik (2000) og Silje Nergaard (2003).

- Dette kommer jeg til å huske for resten av livet, sa Astrid S da hun mottok prisen, og takket blant annet foreldrene og manager Halvor Marstrander.

LES OGSÅ: - Håper ikke noen blir fornærmet når dette kommer på tv