Spellemannprisen 2017:

- Viktig at grisene i bransjen kommer fram i rampelyset og at man får se deres ekte ansikt

Derfor bar artistene hvite roser under Spellemannutdelingen.

Under søndagens Spellemann-show var det mange kjendiser og artister som dukket opp på den røde løperen med hvit rose. Initiativet var til støtte for metoo-kampanjen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Søndag kveld gikk årets Spellemannutdeling av stabelen i Oslo Konserthus.

Fra tidligere var det kjent at det skulle være en metoo-markering i forbindelse med arrangementet. Både kvinner og menn ble oppfordret til å bære en hvit rose som symbol på kampen mot trakassering i musikkbransjen.

Allerede på den røde løperen ble det særs tydelig at nærmest samtlige artister ønsket å støtte initiativet - deriblant Marcus og Martinus, Hkeem, Marion Ravn, Elisabeth «Bettan» Andreassen og Kjartan Lauritzen.

- Utrygge og redde

Sistnevnte var klar i sin tale på spørsmål om hvorfor han ønsket å bære den hvite rosen i kveld.

- Kvinner må få lov til å drive med musikk, uten å måtte føle seg utrygge og redde. Det er viktig at grisene i bransjen kommer fram i rampelyset og at man får se deres ekte ansikt, sier Lauritzen.

Saken fortsetter nedenfor.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Bergenser Gabrielle Leithaug var heller ikke i tvil når hun fikk spørsmål om å delta på markeringa.

- Det har vært en veldig ukultur i musikkbransjen, og det er på tide at vi stepper opp og gjør noe med det. For det kan ikke fortsette slik, på noen som helst måte, og jeg håper i kveld, jeg ber faktisk på mine knær om at alle som er her skal føle at vi har gjort en forskjell, sier Gabrielle Leithaug (33) til Se og Hør.

  • Se video øverst i saken.

- Svart antrekk

Initiativtaker til blomstermarkeringen er Charlotte Öqvist i pr- og managerbyrået Little Big Sister, som bl.a. har Susanne Sundfør, Cezinando og Karpe Diem i stallen.

- En hvit rose er jo en fin markering. Grammy-prisen oppfordret til svart antrekk, så dette blir vår variant, sa hun til Dagbladet tidligere denne uka.

Etter at initiativet ble kjent på Facebook, applauderte Spellemann-ledelsen utspillet og svarte blant annet med å kjøpe inn hvite roser, som ble delt ut i kveld.

- Det er raust av Spellemann-komiteen å kjøpe inn blomster og at de stiller seg bak initiativet. Metoo og #nårmusikkenstilner er ikke bare en kampanje, men noe vi må holde i live til all sexistisk trakassering er borte, sa Charlotte Öqvist til Dagbladet tidligere i uka.

Astrid S ble rørt til tårer av Spellemannprisen Vis mer

- Huske for resten av livet

Hele 24 priser ble delt ut søndag kveld, hvor ingen ringere enn Astrid S stakk av med den gjeveste.

Frem til i dag hadde bare tre kvinner vunnet bronseharpa for Årets Spellemann i prisens 33 år lange historie.

I kveld ble Astrid S den fjerde - og fulgte dermed i fotsporene til Sissel Kyrkjebø (1986), Herborg Kråkevik (2000) og Silje Nergaard (2003).

- Dette kommer jeg til å huske for resten av livet, sa Astrid S da hun mottok prisen, og takket blant annet foreldrene og manager Halvor Marstrander.

LES OGSÅ: - Håper ikke noen blir fornærmet når dette kommer på tv

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer