Lene Alexandra:

- Viktig at diagnosen normaliseres

Lisa Anckarman ble kritisert for psykolog-samarbeid. Nå mottar hun støtte fra Lene Alexandra.

STØTTER: Lene Alexandra forsvarer den svenske influenseren. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
STØTTER: Lene Alexandra forsvarer den svenske influenseren. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Influenseren Lisa Anckarman (32) har skapt en imponerende karriere i sosiale medier med over 200 000 følgere på Instagram og en blomstrende YouTube-kanal. Hun har også vært å se i realityserien «Lisa & Henrik» som hun har sammen med forloveden Henrik Borg (28).

32-åringen har vært svært åpen overfor følgerne sine om vanskelige perioder i livet, og røpet blant annet i fjor at hun lider av en hudsykdom.

I mars kunne også influenseren fortelle at hun hadde påbegynt prosessen for ADHD-utredning, noe som skulle vise seg å tilsynelatende falle i dårlig jord hos fansen.

SNART KLART: Om to små måneder er det klart for Lisa Anckarman og Henrik Borgs bryllup. Nå begynner nervøsiteten å komme. Reporter: Kine Falch. Video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

- Veldig useriøst!

Forrige måned delte Anckarman en video på underholdningsappen TikTok. I videoen delte influenseren om startfasen for utredning av ADHD, og i teksten gjorde hun det klart at videoen var i samarbeid med en klinikk for ADHD- og ADD-utredning.

ADHD er en tilstand med nedsatt oppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet, som begynner i barndommen og som ofte varer livet ut, ifølge Lommelegen.

I etterkant av videoen har influenseren fått mye refs for samarbeidet, og flere av følgerne hennes beskriver videoen som «useriøs» og «respektløs».

@lisaanckarman Jag gör min ADHD-utredning i samarbete med Nina Psykologi på Nina.se #adhd #foryou #adhdutredning ♬ Sunset Lover - Petit Biscuit

Flere reagerer også på at ord som «autisme» og «ADHD» blir brukt som emneknagger til videoen. Emneknaggen «autisme» ble senere fjernet fra innlegget. Anckarmans følgere lurer også på hvordan influenseren fikk utredningen i utgangspunktet.

«Hvordan fikk du utredning når det er et samarbeid?» spør en bruker i kommentarfeltet til TikTok-videoen.

«Andre får ikke utredning til tross for tydelige symptomer fordi de tenker: «jeg klarer meg likevel» ... Tenk om man var influenser og kunne samarbeide seg til en privat behandling», skriver en annen.

ÅPEN: I en episode av «En kveld hos Kloppen», avslørte TV-personlighet og skuespiller Håvard Lilleheie at han fikk ADHD-diagnosen i voksen alder. Foto: TV 2 Vis mer

Svarer på kritikken

I etterkant av kritikkstormen tok Anckarman til Instagram for å svare på følgernes spørsmål. I et innlegg på Instagram valgte hun å dele bakgrunnen for samarbeidet med klinikken.

«Til dere som lurer på hvordan jeg kan gjøre utredningen min som et betalt samarbeid: Jeg får ikke en eneste krone for utredningen - tvert imot, jeg blir fakturert av Nina Psykologi», skrev Anckarman i innlegget, og utdypet ytterligere:

«Dette er altså ikke et betalt samarbeid, men heller et ambassadørskap der jeg lar dere bli med meg på min utredning for å avstigmatisere ADHD hos kvinner».

Se og Hør har vært i kontakt med Nina Psykologi som ikke ønsker å kommentere saken.

- Viktig

Livsstilscoach og tidligere sanger Lene Alexandra Øien (40) er blant dem som lever med en ADHD-diagnose. Hun har vært åpen om lidelsen på sosiale medier, og legger ikke skjul på utfordringene den medbringer.

Overfor Se og Hør forsvarer hun Anckarmans video, og støtter samtidig kunnskapsspredningen om diagnosen.

- Jeg synes det er positivt at det blir rettet mer fokus på ADHD og at flere får kunnskap slik at flere kan få hjelp. Dessverre er det ofte lang ventetid. Jeg tenker at det er positivt at det også finnes muligheter til å utredes privat til de som har råd eller ønsker å prioritere å få utredning raskere, skriver Øien i en SMS.

På tross av kritikken tror hun at Anckarmans hensikt var å hjelpe andre ved å dele budskapet i videoen.

DRAMATISK: Det ble dramatisk da realityparet Lisa Anckarman og Henrik Borg var på juleferie i Thailand. Lisa ble lagt inn på sykehus, og nå får vi endelig se hva som egentlig skjedde i deres YouTube-serie «Lisa&Henrik». Video: «Lisa og Henrik»/Steffen Pettersen Vis mer

- Jeg får inntrykk av at Lisa sin intensjon var god og at hun ønsker å hjelpe. Husk at uansett hvordan mennesker oppleves utenfra - har alle en historie. Folk er folk og vi gjør alle vårt beste ut ifra egne forutsetninger - influenser eller ikke, sier hun videre, og legger til:

- Om hun hadde fått en gode eller ikke tenker jeg er uviktig i denne sammenhengen. Det som er viktig er at kunnskap om ADHD blir delt, at diagnosen blir normalisert, og at tabuer brytes ned. Jo flere som får hjelp, jo bedre.

LES OGSÅ: - Kritikken får bare komme

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer