Victorias milliardær-venninne i hardt vær

De styrer selskapene som gjør familien deres til Sveriges nest rikeste, men likevel vet få svensker hvem Märta og Sofia Schörling er. Nå er de i hardt vær etter avsløringer i pressen.

I HARDT VÆR: Märta Schörling Andreén (nr.2 fra høyre) snakker her med kronprinsesse Victoria under bryllupet til deres felles venn Loiuse Gottliebs i 2018. Til venstre er deres respektive ektemenn, prins Daniel og Linus Andréen. Foto: CAROLINA BYRMO / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB scanpix
I HARDT VÆR: Märta Schörling Andreén (nr.2 fra høyre) snakker her med kronprinsesse Victoria under bryllupet til deres felles venn Loiuse Gottliebs i 2018. Til venstre er deres respektive ektemenn, prins Daniel og Linus Andréen. Foto: CAROLINA BYRMO / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Dypt inne i Indonesias regnskog, i det som egentlig skulle vært et naturreservat, er det anlagt en stor palmeoljeplantasje.

Dit har svenske Expressen dratt, og avdekket at det utvinnes palmeolje, på ulovlig vis, i den indonesiske regnskogen.

Den ulovlige palmeoljen har de sporet helt tilbake til Sverige, og de mener de kan knytte den til det svenske selskapet AAK.

Milliardærsøstre

Hovedeieren i selskapet er Sveriges nest rikeste familie, med milliardærsøstrene Märta (35) og Sofia (41) Schörling, via selskapet Melker Schörling AB, i spissen. De forteller Børsen at de ikke deler Expressens «oppfatning».

Selskapet produserer vegetabilske oljer, har over 3000 ansatte og kontor i flere enn 25 land. De omsetter årlig for flere milliarder.

Selv om de største eierne, søstrene Schörling, er ukjent også for svensker flest, så tilhører de på alle måter den svenske eliten.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Deres far, Melker Schörling, er en av Sveriges dyktigste forretningsmenn. På 80-tallet ble han rekruttert av greve Gustaf Douglas - også han mangemilliardær - til det da nederlagsdømte selskapet Securitas, skriver Expressen.

Sammen fikk de sikkerhetsselskapet på rett kjøl, og begge familiene er fremdeles blant hovedeierne.

STORESØSTER: Her er Sofia Schörling avbildet under et bryllup i 2012, sammen med ektemannen Anders Högberg. Foto: Suvad Mrkonjic / XP / NTB scanpix
STORESØSTER: Her er Sofia Schörling avbildet under et bryllup i 2012, sammen med ektemannen Anders Högberg. Foto: Suvad Mrkonjic / XP / NTB scanpix Vis mer

Tilbaketrukket liv

Familien Schörling er også storeiere i en rekke andre selskap, og familiens formue ble i 2019 anslått til å være 82 milliarder kroner, noe som gjør dem til Sveriges nest rikeste familie, etter Stefan Persson, hovedeier i Hennes & Mauritz.

At søstrene Schörling skulle ta over kontrollen over familieimperiet, var tidlig klart, men det hele ble framskyndet i 2017, da Melker Schörling ble syk.

På tross av dette lever de et svært tilbaketrukket liv. De har ikke gitt noen intervjuer til aviser eller magasiner, og ingen av deres forretningspartnere ønsker å gi noen uttalelser om paret.

- Märta og Sofia Schörling verner om sitt privatliv av hensyn til sine respektive familier, sier advokaten Mikael Ekdahl, som har jobbet med far Schörling siden 80-tallet, og sitter i styret i flere av familiens selskap.

Kongevenner

Selv om de er svært tilbaketrukne, i den grad at neppe noen svensker hadde kjent dem igjen, har de svært kjente venner. Pappa Melker og hans kone Kerstin har vært selvskrevne gjester på kongens offisielle eller private fester.

De gode relasjonene har også fortsatt inn i neste generasjon. Sofia Schörling Högberg er nær venn av kronprinsesse Victoria og prins Daniel. Kronprinsparet var gjester da Sofia giftet seg med Anders Högberg i 2006. Högberg omtales som en av kronprinsessens aller beste venner.

GODE VENNER: Sofia Schörling Högberg er nær venn av kronprinsesse Victoria og prins Daniel. Foto: NTB Scanpix
GODE VENNER: Sofia Schörling Högberg er nær venn av kronprinsesse Victoria og prins Daniel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lillesøster Märta Schörlin Andréen giftet seg i 2016 med rikmannssønnen Linus Andréen. Hans far Robert Andréen, er nær venn av kongen.

Begge søstrene pleier omgang med så vel kronprinsesse Victoria som prinsesse Madeleine, så båndene mellom søstrene og de kongelige er sterke.

Men nå må de forholde seg til at de blir ansiktene utad når AAKs palmeoljebruk kommer i fokus.

Palmeolje i naturreservat

For naturreservatet i Indonesia, der regnskogen skulle stått uberørt, heter Tesso Nilo, og ligger i Riau-provinsen nord i Indonesia.

Expressen skriver at ifølge deres egne undersøkelser i det indonesiske naturreservatet så brukes palmefrukt herfra i AAKs produksjon. Deres resultater støttes av rapporter fra flere miljøorganisasjoner.

Den illegale palmeoljen inngår i en større forsyningskjede som gjør det utrolig krevende å spore hvor den kommer fra.

Lastebiler med den ulovlige palmefrukten fraktes til «oppsamlingsplasser» der den blandes med lovlig dyrket palmeolje fra andre plantasjer i regionen, før det sendes videre til fabrikker i nærheten.

Der blandes palmeoljen enda en gang, og blir fraktet videre til forskjellige havner. Derfra blir oljen sendt rundt omkring i verden.

PALMEOLJE: Dette er en av mange enorme palmeoljeplantasjer i landet. Foto: Willy Kurniawan / Reuters / NTB Scanpix
PALMEOLJE: Dette er en av mange enorme palmeoljeplantasjer i landet. Foto: Willy Kurniawan / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Dårlige arbeidsforhold

Expressen har intervjuet eieren av en av de ulovlige plantasjene. Han ønsker å opplyse verden om forholdene for arbeiderne og snakker derfor ut anonymt. Han mener de som kjøper planteoljen lukker øynene for arbeidernes vilkår for å kunne sikre seg billig palmeolje.

Problemet med de ulovlige plantasjene, utover at de brenner ned regnskog i naturreservat, er at arbeidere på disse plantasjene ikke får skikkelig redskap til å utføre jobben de er satt til, og de får heller ikke tilgang til sikkerhetsutstyret internasjonale bedrifters regelverk normalt krever, hevder han.

Global Forest Watch anslår at rundt 25 millioner hektar av Indonesias skog har blitt borte mellom 2001 og 2018 som følge av avskoging. Det er et område like stort som hele Storbritannia. Fortsetter trenden kan snart regnskogen og utrydningstruede dyrearter være borte for alltid.

Så godt som alle store selskap som jobber med palmeolje har tatt offentlig avstand fra palmeolje fra ulovlige plantasjer, men det ser ikke ut til å hjelpe nevneverdig.

Produsenter av palmeolje viser som regel til Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Det er en sertifiseringsordning som palmeoljeindustrien startet i 2004.

Målet er å legge til rette for bærekraftig produksjon av palmeolje. Per dags dato er cirka 20 prosent av palmeoljeproduksjonen RSPO-sertifisert.

Avviser «miljøødeleggende virksomhet»

AAK oppgir selv at 53 prosent av palmeoljen de bruker kan spores tilbake til plantasjen, mens det samme tallet for palmekjerneolje, er 63 prosent.

«Vi er veldig stolte av å se en fortsatt sterk framgang i sporingen til plantasjene, fra 39 prosent i vår tidligere rapport til 55 prosent til sammen. Den viktigste årsaken er at de fleste leverandører i førstelinjen prioriterer sporing til plantasjer for å overvåke avskogingsrisiko», heter det i deres egen rapport «AAKs progress report on sustainable palm oil» fra april i år.

MILLIARDÆR: I mars 2019 ble Kylie Jenner erklært som den yngste selvgjorte milliardæren noensinne. Slik reagerte de berømte Kardashian- og Jenner-søstrene på det. Video: Viaplay. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Søstrene Schörling ønsker ikke å kommentere anklagene mot selskapet, men svarer via økonomen og juristen Mikael Ekdahl, som er styreleder i Melker Schörling AB, som altså er hovedeier i AAK.

«Vi deler ikke oppfatningen om miljøødeleggende virksomhet. Tvert imot har AAK i lang tid hatt stort fokus på bærekraftsspørsmål. For detaljspørsmål henviser vi til AAKs ledelse», skriver Ekdahl i en e-post.

- Har stått i spissen

Når Børsen kontakter AAK for å be om deres kommentar på Expressens artikkel, viser de til en pressemelding på sin egen nettside.

Der skriver de:

«Palmeolje er en viktig råvare og avling for å dekke den økende etterspørselen etter vegetabilske fett og oljer. AAK fortsetter å bruke palmeolje ettersom palmen gir det høyeste utbyttet per hektar, bidrar til global matsikkerhet og gir inntekt direkte til lokalsamfunnene, ettersom 40 prosent av palmeoljen er produsert av småbønder».

«I tillegg er plantens funksjonelle og næringsrike egenskaper unike. Palmeolje kan produseres på en bærekraftig måte og uten negativ innvirkning på arbeidsforholdene. Dette krever omstilling hos alle interessenter i verdikjeden for palmeolje. AAK har stått i spissen for en sånn endring, som medstifter av Roundtable of Sustainable Palm Oil 2003, som i dag er bransjestandarden for sertifisert palmeolje».

I pressemeldingen presenterer de også hvordan de selv arbeider for å sikre at palmeoljen de kjøper kan spores helt tilbake til plantasjen. Du kan lese pressemeldingen i sin helhet her.

«Vi har til hensikt å øke våre innkjøp av RSPO-sertifiserte volumer, som en del av vårt felles ansvar og for å holde oss på linje med sluttbrukernes og kundenes etterspørsel», fastslår AAK.

Palmeolje er verdens mest brukte matolje. I tillegg brukes oljen i biodrivstoff, men det er svært omstridt. EU har vedtatt at palmeolje skal fases ut fra biodrivstoffsatsinga i Europa, fordi det fører til mer avskoging.

LES OGSÅ: I sorg etter tapet av datteren (3)

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer