Blånisseland i Målselv  Jul i blåfjell  Bardufoss  Polarbadet
Blånisseland i Målselv Jul i blåfjell Bardufoss PolarbadetVis mer

Vi testet Blånisseland

Omringet av de majestetiske Istindene og i ly av Månetoppen, har rød- og blånissene funnet sitt endelige hjem. Vi tok turen til Målselv…

Se flere bilder fra Blånisseland og testfamilien nederst i saken.

SEHER.NO: Mandag 1. desember børstet NRK støv av sin populære adventsserie "Jul i Blåfjell". Samtidig - et sted der ingen kunne tru at nokon kunne bu - åpnet de samme nissene dørene inn til sitt hjem i Blåfjell. 

Midt i finanskrisen herjer den reneste halleluja-stemningen i Målselv. Regionen, som fra før er mest kjent for soldater og skytefelt, satser nå alt på turismen. De knapt 6000 innbyggerene stiller helhjertet opp om sin nye attraksjon. Både gammel og ung ikler seg blå og røde nisseluer, for at tilreisende skal få oppleve ekte nisse-magi under Månetoppen.

De kremmerhusformede luene har tatt med seg en optimisme, stolthet og fremtidstro som mange kan lære av.

Blånissehuset
Selve mandelen i nissegrøten er det fantastiske Blånissehuset. Dette er blånisse-mamma Gudny Ingebjørg Hagens verk, og det er hennes sans for detaljer som ligger til grunn for alle små og store opplevelser. Hagen er forfatteren bak suksesshistoriene om blå- og rødnissene, og den tidligere førskolelæreren har i tillegg BarneTV-serier som Sesam Stasjon og Portveien 2 på sin forfattersamvittighet.

Bare det å ankomme Blånissehuset gjør inntrykk. Mørketiden bidrar til å gi en nesten utenomjordisk følelse av det blå lyset som flommer ut av fjellsprekken, og under skoene knirker det mens vi nærmer oss.

Vel inne i Blånissehuset blir de minste oppmuntret til å delta aktivt. Gjennom små eventyrstunder med sang- og teateroppvisninger dras barna inn i nissenes verden. Lillegutts søppelbilbane og det lille pariserhjulet er sikre vinnere. Men det er Blåfjelltoget, en ti munutters lang togtur inn i det aller helligste av nissenes verden, som er selve høydepunktet. På turen er mange av de små historiene iscenesatt utenfor togvinduet, mens historiene leses over høytalere i hver vogn.

Magisk i skogen
Men selv om Blånissehuset er den største attraksjonen, var det flere eventyrlige opplevelser som ventet. Inne i de dype furuskogene opplevde vi ytterligere nærkontakt med nissene.

Sittende på varmende reinsdyrskinn i sleden bak hesten Lukas, bar ferden innover i det trollske skoglandskapet. Levende fakler sørget for stemningen, mens nisseluene som tittet frem gjorde sitt til å holde spenningen oppe for de minste. Det var som å være med i en teateroppsetning, hvor vi også hadde roller. Aldri har vi opplevd mer magi på en tur i skogen.

Etter kanefarten har de matglade rødnissene gjort opp bål for oss. Mens pølsene grilles, synges det nissesanger og rødnissene byr på små fortellinger. Blånissene spiser jo ikke, så de har funnet ly for natten på kvisthauen sin.

Stemningen som oppstår rundt de glødende vedkubbene lar seg knapt beskrive. Så enkelt og stemningsfullt, men likevel magisk og eventyrlig. Dette er virkelig ro i sjelen – både for store og små.

Mens skuldrene senkes rundt bålet, innser man at de "nære" ting jammen ikke er så verst. Det er ikke nødvendigvis Syden som gir den beste familieferien.

Og her i nissenes rike er hovedregelen at alle luefarger er like fine. Så finn frem den toppluen du har, og sett kursen mot magiske nord.

DETTE MENER VÅR TESTFAMILIE

Pris: Terningkast 4
For en familie med to voksne og to barn er en weekend-pris på 5500 kr helt akseptabelt. Dette inkluderer to overnattinger, inngang i blånisselandet samt kanefart og bålhygge i skogen sammen med rød- og blånissene. Annen mat enn grillingen kommer i tillegg.

Opplevelsene: Terningkast  5
Flotte opplevelser både for voksne og barn. For barna var det spennede å se det blå lyset fra blånisselandet, en spennede oppfølging etter kanefart og nisser i skogen. Inne i Blånisseland var det spennede å kjøre tog i fjellet, mosomt å kjøre Mamsen og Lillegutt sitt pariserhjul og koselig med sang og undeholdning. Men det som virkelig sørget for den magiske stemningen var kanefarten, med blånisser og rødnisser som gjorde eventyrverdenen levende.

Leilighetene: Terningkast  6
Store, moderne leiligheter med 3 soverom, kjøkken, peis og badstue.

Maten: Terningkast  3
Ikke mye å velge i. Man er prisgitt skikafeen hvis man ikke velger å lage maten selv. Men til skikafe å være er maten både velsmakende og barnevennlig. Ingen gastronomiske opplevelser – men helt ok for familier på tur. Pluss for lokale innslag som elgburger og finnbiff på menyen.

Service: Terningkast  5
Helt topp. Mange blide nordlendinger som villig hjalp til og svarte på spørsmål
 
Barnevennlighet: Terningkast  6
Alle aktivitetene var lagt opp på barnas premisser, så her blir det full pott. Leilighetene var også veldig praktiske for barnefamilier.

Feriefølelse: Terningkast  5
Når barna har det topp, slapper de voksne også av!

Konklusjon: Terningkast  5
En annerledes fjellweekend enn hva vi har vært med på før. Ga både store og små mange nissegleder.

Blånisse-fakta
Slik kommer du hit: Norwegian flyr fra de største norske byene til Snowman Int. Airport, Bardufoss. Priser i desember og januar fra kr 1150 t/r for voksne og kr 840 for barn.

Her bor du: Vi bodde i moderne leiligheter midt i alpinanlegget, med gangavstand til Blånisselandet. Disse inneholdt tre soverom, fullt utstyrt kjøkken og badstue.
Dette koster det: "Blånissepakken" koster 1295 for voksne og 975 for barn, og inneholder to overnattinger m/frokost samt inngang i Blånisselandet, mens en aktivitetspakke med kanefart og overnatting koster 1350 kr per person.

Andre aktiviteter: Verdens nordligste badeland, Polarbadet, ligger i sentrum av Bardufoss, og er et behagelig avbrekk. Ellers kan Målselv Fjellandsby skilte med alpinanlegg med 3 heiser, 8 nedfarter og et "barnebånd" for akebrett. Godt med snøkanoner og flotte forhold.

Mer info: www.snowmanbooking.no  www.blanisselandet.no

STEMNINGSFULLT: Målselvs dype furuskoger er trollske kullisser for en kanefart. Foto: Thomas Lillehagen Røyert/Se og
GRILLKOS: Barna trollbindes når nissene forteller historier. Og når barna har det bra, er også de voksne i himmelen. Foto: Thomas Lillehagen Røyert/Se og
Blånisseland i Målselv Jul i blåfjell Bardufoss Polarbadet Foto: Thomas Lillehagen Røyert/Se og
HJEM KJÆRE HJEM: Det er ikke alle forunt å bli invitert inn i nissenes aller helligste. Foto: Thomas Lillehagen Røyert/Se og
UNNA VEI: Alpinanlegget er godt tilrettelagt både for seriøse skikjørere og mere akebrettfikserte familier. Foto: Thomas Lillehagen Røyert/Se og
BADEKOS: Verdens nordligste badeland ligger kun en kort kjøretur unna Målselv Fjellandsby. Foto: Thomas Lillehagen Røyert/Se og
BO MODERNE: Leilighetene er romslige og moderne innredet. Foto: Thomas Lillehagen Røyert/Se og
SNØPRINSESSE: Stort nærmere eventyrland er det vanskelig å komme. Foto: Thomas Lillehagen Røyert/Se og
NISSENAM: Selv om skikafeen ikke er noe tilfluktssted for gourmeter, faller maten i smak hos de minste. Og elg-burger er et spennende innslag på menyen. Foto: Thomas Lillehagen Røyert/Se og
Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.