- Vi skatter hvert sekund vi fikk med henne

Sorg i New York etter Grete Waitz' bortgang.

EN ROLLEMODELL: New York Road Runners omtaler Grete Waitz som en rollemodell innen løpesporten. Foto: Stella Pictures
EN ROLLEMODELL: New York Road Runners omtaler Grete Waitz som en rollemodell innen løpesporten. Foto: Stella Pictures Vis mer
SEHER.NO: Friidrettslegenden Grete Waitz gikk bort natt til tirsdag, 57 år gammel. Nyheten om Waitz' død gikk tirsdag verden rundt.

Løpedronningen vant New York Maraton hele ni ganger. Nå sørger arrangørene av maratonet, samt løpeorganisasjonen «New York Road Runners» over Waitz' borgang.

- Vi er triste over å miste en god venn og vår største vinner, Grete Waitz, som gikk bort i dag. Hennes styrke og eleganse gjennom hennes kamp mot kreften var fantastisk, og da så mange mennesker ville ha falt sammen, sto hun sterkt og var positiv, skriver Mary Wittenberg, president i organisasjonen, i en e-post til Seher.no.

Ingrid Kristiansen fortalte tirsdag av Waitz viste at det var mulig for norske kvinner å hevde seg. Wittenberg forteller til Seher.no at at løpedronningen har vært med på å forme New York Maraton.

- Grete var en vinnertype både i livet og i sporten. Vi skatter hvert sekund vi fikk med henne. Grete er for alltid en del av New York Road Runners. Hennes arv vil leve videre gjennom maratonet, Gretes Gallop, The Mini og våre ungdomsprogram. Hun var viktig i arbeidet med å forme New York Maraton til slik den er i dag, og hun inspirerte generasjoner av kvinner, blant annet utøvere som Paula Radcliffe og Deena Kastor. Denne inspirasjonen vil fortsette.

«New York Road Runners» omtaler idrettslegenden som en stor rollemodell innen løpesporten.

- Vi kommer alltid til å huske Grete i våre hjerter, og feire henne som den inspirasjonen og rollemodellen hun er for løpesportens kvinner.

Mandag ble verdens eldste årlige maraton arrangert, Boston Maraton, som stammer helt tilbake til 1897. I uttalelsen fra «New York Road Runners» mener de det er passende at Waitz levde til etter denne dagen.

- Nå som det var Grete sin tur, er det på en måte passende at hun levde helt til dagen etter en av de største helgene i maratonsportens historie.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Trist at det skulle ende sånn

MØTTE KONGEN: Grete Andersen (senere Waitz) fikk gratulasjoner av Kong Olav etter at hun vant kongepokalen under NM på Hønefoss i 1974. Foto: SCANPIX
NM-GULL: Grete waitz vant kongepokalen under friidretts-NM i Larvik i 1979. Her med Knut Hjeltnes som også fikk kongepokalen. Foto: Scanpix
BRYLLUPET: 27. juni 1975 giftet Grete Andersen seg med sin trener og kjæreste, Jack Waitz. Foto: SCANPIX
SKREV BOK: I 1998 ga Grete Waitz ut boka "Spek og Glad - mer energi i en travel hverdag". Foto: Scanpix
GRETE WAITZ-LØPET: 8500 kvinner deltok i "Grete Waitz-løpet" i 1988. Foto: SCANPIX
TILSKUER: Under "Grete Waitz-løpet" i 2003 var Grete selv tilskuer. Men hele 13 000 mosjonsglade kvinner stilte opp. Foto: SCANPIX
MESTERMØTE: Under EM i Sverige i 2006 fikk langdistanseløper, Susanne Wigene gode råd fra Grete Waitz. Foto: SCANPIX
BISLETT GAMES: Grete Waitz i aksjon under Bislettlekene i Oslo i 1980. Foto: Scanpix
PRISBELØNT: I 2000 mottok Grete Waitz og Grete Roede "Nasjonalforeningens Folkehelsepris". Foto: SCANPIX
STATUE: Utenfor Bislett stadion ble det 1984 avduket en statue av Grete Waitz. Foto: SCANPIX
SEIER: 27. oktober 1985 vinner Grete Waitz New York Maraton. Foto: AP
OL-SØLV: Grete Waitz jubler og vinker til publikum etter OL-sølvet under OL i Los Angeles i 1984. Foto: Scanpix
OL-SØLV: Under OL i Los Angeles i 1984 løper Grete Waitz inn til sølvmedalje i maratonkonkurransen. Foto: Scanpix
"AKTIV MOT KREFT": Grete Waitz dannet i 2007 stiftelsen "Aktiv mot kreft". Med på laget har hun også Bjørn Dæhlie. Foto: SCANPIX
HØYDEPUNKTET: Grete Waitz møtte sin store inspirasjonskilde, Lance Armstrong i november 2006. Foto: SCANPIX