TRE TØFFE JENTER: - Trollbu er vårt nye fristed, sier Wilde Rebecca Borch Lysgård (t.v.) og Guro Gullbrå. Sammen med Grete Waitz har de slåss mot kreftsykdommen.
TRE TØFFE JENTER: - Trollbu er vårt nye fristed, sier Wilde Rebecca Borch Lysgård (t.v.) og Guro Gullbrå. Sammen med Grete Waitz har de slåss mot kreftsykdommen.Vis mer

- Vi skal vinne over kreften!

Se og Hør-hytta for kreftsyke barn åpner dørene. Bli med inn!

SEHER.NO: Velkommen til fjells!

Grete Waitz møtte Guro (16) og Wilde Rebecca (13) da Se og Hør-hytta for kreftsyke barn ble åpnet. Alle tre har fått føle kreften på kroppen.

Løperdronningen Grete Waitz (55) gikk sammen med Guro Gullbrå og Wilde Rebecca Borch Lysgård fra rom til rom i prakthytta ”Trollbu” på Geilo, og ble mektig imponert. 

- Dette er bare så flott. Her kan man putte sykdommen i en skuff og bare ha det hyggelig, sier de.

Alle tre har kjempet mot kreftsykdommen. De to tenåringsjentene fikk begge kreftdiagnose som barn. Guro (16) fra Stanghelle i Hordaland var bare seks måneder gammel da det ble påvist arvelig kreft på netthinnen. Wilde Rebecca (13) fra Klokkarvik på Sotra ble syk som syvåring. En MR-undersøkelse påviste svulst på hjernen.

- Det var et sjokk. Guro fikk strålebehandling ved Radiumhospitalet og var gjennom tre cellegiftkurer i året. Da hun var åtte år ble det påvist en ny svulst i bihule- og nesebeinet, og ble operert. Tre år senere fikk hun tilbakefall. For å komme til, måtte legene fjerne det ene øyet, sier mamma Elsa Marie Dyvik Gullbrå.

Også lillesøster Vårin (12) er bærer av sykdommen. Hun fikk påvist svulster på netthinnen bare en måned gammel – men har vært frisk siden.

Nå har Guro vært frisk de siste fem årene. I høst har familien reist mellom hjembygda Stanghelle og Göteborg der Guro skal få en kunstig øyeprotese. For to uker siden ble det satt inn titanskruer i kraniet, og snart kan hun klikke på sitt nye øye ved hjelp av en magnet. Også den andre jenta, Wilde Rebecca, har lært seg å leve med kreftsykdommen. Hun er fortsatt under behandling.

- Hun er tøff. Svulsten vokser i perioder og utfordringene kommer og går. Men Wilde Rebecca er aktiv, hun trener kickboksing (uten nærkontakt) og skal i platestudio over nyttår, sier mamma Wiviann Borch-Hilt fra Klokkarvik på Sotra.

- Det er fantastisk å se at dere er så friske og aktive. En best mulig livskvalitet er veldig viktig. Her på Trollbu kan dere senke skuldrene, glemme sykdommen og kose dere med familie og venner, sier Grete Waitz.

Verdien av et opphold på den nye hytta kan ikke måles.

- Trollbu er med på å heve livskvaliteten for kreftsyke barn. Når man er under behandling og opplever tøffe dager, er det fint å komme bort og være et annet sted, sier Grete Waitz som selv er rammet av kreft. Hun har engasjert seg i arbeidet med den nye prakthytta i Vestlia på Geilo.

Den nye familiehytta som er ført opp i regi av ”Se og Hør-fondet for kreftsyke barn” er på hele 380 kvadratmeter fordelt over tre etasjer og inneholder all tenkelig luksus. Enorme gaver fra gode samarbeidspartnere har gjort drømmen mulig.

Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen har bidratt med hele fire millioner kroner. Veidekke har levert grunnarbeider og grunnmur for nærmere to millioner – uten å ta betalt. YIT har bidratt med tekniske installasjoner og VVS Bademiljø Gol med alt innen VVS. Og slik fortsetter det…

Syv lekre soverom og fem bad. Peisestue, TV-stue og kjøkkenplass for inntil 18 personer. Tre peiser, flere flatskjermer og en egen ”barnas etasje” med massasjebad, filmsal og aktivitetsrom. Kan det bli bedre?

Marianne Arnesen står bak innredning og interiør. Halgeir Viken har vært byggeleder. Og mannen som har tegnet Trollbu er arkitekt Kristen Sandås i Oslo.

- Hytta har flere funksjoner. Den mest sentrale er selvsagt at kreftsyke barn kan komme opp å feriere med familien eller møte andre i samme situasjon. Men hytta kan også benyttes av helsepersonell eller til møter i Kreftforeningen, lokalt og nasjonalt. Hytta har soner der man kan trekke seg tilbake. Og hele vidda kommer inn i hvert rom. Det skal være en opplevelse å være på Trollbu, sier arkitekt Sandås.