Prins Joachim:

- Vi risikerer konflikter og tvil

Det er store uenigheter om hvorvidt prins Joachim skal få beholde apanasjen de neste tre årene, fremfor å bli lønnet av forsvaret for sin nye stilling som forsvarsattaché.

VEKKER OPPSIKT: Om prins Joachim skal få beholde apanasjen de neste tre åra i sin nye stilling som forsvarsattaché, framfor å bli lønnet av forsvaret, er det svært delte meninger om blant de danske partiene. Her avbildet med kona, prinsesse Marie. Foto: NTB Scanpix
VEKKER OPPSIKT: Om prins Joachim skal få beholde apanasjen de neste tre åra i sin nye stilling som forsvarsattaché, framfor å bli lønnet av forsvaret, er det svært delte meninger om blant de danske partiene. Her avbildet med kona, prinsesse Marie. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kom nyheten om at danske prins Joachim (51) tar farvel med hjemlandet Danmark i tre år, mens han starter i sin nye jobb som forsvarsattaché ved den danske ambassaden i Paris 1. september.

Forsvarsattaché er en form for militærrådgiver i det diplomatiske korpset, som holder danske myndigheter oppdatert om militære og forsvarspolitiske spørsmål rundt om i verden.

Jobben i den franske hovedstaden er imidlertid ulønnet, men det stopper ikke prinsen fra å bli Danmarks best betalte soldat.

Regjeringen legger nemlig opp til at Joachim skal få lov til å beholde hver eneste krone av apanasjen sin, som ifølge Ekstra Bladet ligger på 3,8 millioner danske kroner. Dette tilsvarer rundt 300 000 danske kroner utbetalt hver måned.

KONGELIG STIKK: Prestisjetunge British Academy Film Awards (BAFTA) gikk av stabelen natt til mandag. Brad Pitt kom i en takketale med et humoristisk stikk til den britiske kongefamilien. Slik reagerte Prins William. Video: NTB Scanpix og Dagbladet TV Vis mer

Tjener mer enn forsvarssjefen

Til sammenligning får den høyeste rangerte i Forsvaret, forsvarssjef Bjørn Bisserup (60), utbetalt én million danske kroner i årslønn, skriver Ekstra Bladet.

Den danske avisen skriver blant annet at når det kommer til prinsens nye jobb kan arbeidsmengden bli forholdsvis lett, da det i stor grad avhenger av hvor mye vertslandet vil inkludere i stillingen, og forsvarets behov for profilering i Frankrike.

DANMARK BEST BETALTE SOLDAT: Ifølge Ekstra Bladet blir prins Joachim Danmark best betalte soldat med 3,8 millioner danske kroner i årslønn som følge av apanasjen han mottar. Her avbildet med prins Harry i 2017. Foto: NTB Scanpix
DANMARK BEST BETALTE SOLDAT: Ifølge Ekstra Bladet blir prins Joachim Danmark best betalte soldat med 3,8 millioner danske kroner i årslønn som følge av apanasjen han mottar. Her avbildet med prins Harry i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvis prins Joachim skal ha med seg apanasjen til Frankrike i tre år, krever det Folketingets tillatelse. Det framgår nemlig i grunnloven at de kongeliges apanasjer ikke må nytes utenfor landets grenser.

I grunnloven heter det at Folketinget skal spørres hvis et medlem av kongehuset ønsker å flytte til utlandet og bevare apanasjen.

Som kjent flyttet prinsen sammen med sin familie til Paris i juni i fjor, men den gang uten de folkevalgtes aksept. Han tok dermed apanasjen med seg, og det er trygt å si at det medførte en del krass kritikk rettet mot prinsen.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Skal stemme over forslag

I gårsdagens pressemelding fra det danske Forsvarsdepartementet kom det imidlertid frem at det skal fremmes et forslag som muliggjør at prinsen kan beholde apanasjen.

Det er imidlertid ikke alle som kommer til å stemme for dette. Blant dem politiker i Socialistisk Folkeparti, Karsten Hønge (61). Han forteller til danske Se og Hør at partiet kommer til å stemme imot prins Joachims apanasje.

- Han er ansatt, men han får årspenger. Hva er det for en merkelig hybrid å oppfinne? La oss nå få rene linjer i forhold til kongehuset. Jeg går ut fra at han er kvalifisert til jobben. Det skal lønnes helt normalt, uttaler han.

Overfor DR Nyheder forklarer Hønge at det kan være problematisk at prins Joachim nå får en rolle som militærrådgiver samtidig som han er en del av kongehuset, som vanligvis ikke oppfører seg politisk.

- Hvis han samtidig får årlig godtgjørelse hjelper det å understreke at han er en del av kongehuset. Og det skaper forvirring rundt plasseringen av kongehuset. Vi risikerer konflikter og tvil, fortsetter han.

ALDRI SKJEDD FØR: Kongeparet står som regel timesvis på Slottsbalkongen og vinker til folket. I år ble dagen annerledes. Video: NRK / TV 2. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi lever ikke i en bananrepublikk

Videre legger han til at prins Joachim bør få en ordinær lønn som ligner på det en forsvarsattaché får, og heller bli betalt med «tre flasker rødvin» hvis han skulle dukke opp i Danmark på offisielt oppdrag for kongehuset.

Politiker i Enhedslisten, Søren Søndergaard (64), mener det faktisk er et problem at prins Joachim ikke får den vanlige lønnen som forsvarsattaché.

- Vi er imot at man lager alt slags juks bare fordi det er kongehuset. Man ville ikke godta noe annet sted at noen kunne ta en jobb og si: «Du trenger ikke betale meg - jeg har nok på kistegulvet». Vi lever i en rettsstat, vi lever ikke i en bananrepublikk, er noe av det han uttaler til DR Nyheder.

De partiene som imidlertid er enige i at prins Joachim skal beholde apanasjen er De Konservative, Venstre og Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.

Til tross for at Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle ikke kjenner til alle detaljene i saken, mener hun på generell basis at det er lurt å trekke helt klare linjer i slike sammenhenger.

- Med en gang det blir en utydelig blanding av den kongelige rollen og en annen jobb, skaper det ofte mye uro og kritikk, sier hun til Se og Hør.

LES OGSÅ: Skilles etter syv år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer