«Vi på Saltkråkan»-Malin er tilbake

Skuespiller og politiker Louise Edlind Friberg er tilbake i blodig serie om svensk skolemassakre.

KRIM: I Netflix-serien «Quicksand» møter vi 18 år gamle Maja Norberg (Hanna Ardéhn), som blir anklaget for å ha medvirket til en skolemassakre. Video: Netflix Vis mer
Publisert

Louise Edlind Friberg ble et kjent fjes i norske husholdninger da hun spilte Malin i den svenske TV-serien «Vi på Saltkråkan». Serien ble skrevet for TV av forfatter Astrid Lindgren, og hadde premiere på NRK i 1965.

Nå er Friberg tilbake på skjermen i den svenske krimserien «Störst av allt», basert på Malin Persson Giolitos roman med sammen navn.

Serien er den første svenske Netflix-produksjonen, og engelskspråklige seere kan strømme den under navnet «Quicksand».

Det er Expressen som melder dette.

- Sjokkartet

Senere i livet har Friberg gjort karriere i politikken, og har blant annet sittet i den svenske Riksdagen for Folkpartiet.

IDYLL: Friberg (til venstre) som Malin, og Johansson (til høyre) som Tjorven. Foto: SVT
IDYLL: Friberg (til venstre) som Malin, og Johansson (til høyre) som Tjorven. Foto: SVT Vis mer

Hun var bare 16 år da «Vi på Saltkråkan» hadde premiere i Sverige. Serien gjorde henne til kjendis over natta. Hun har tidligere beskrevet opplevelsen som «sjokkartet» til svenske SVT.

- Plutselig begynte en masse rare mennesker å ringe på telefonen, sa hun til den svenske kanalen.

Friberg fortalte også at Astrid Lindgren, som skrev manus til serien sammen med regissør Olle Hellbom, først hadde ment hun var for ung for rollen. Etter hvert ble hun imidlertid overtalt av resten av produksjonen.

- Under prøvespillingen fikk jeg god kjemi med Maria Johansson, som spilte Tjorven. Det tror jeg Hellbom merket, sa hun.

Lindgren tittet rett som det var innom settet.

I DAG: Slik ser «Vi på Saltkråkan»-skuespilleren ut i dag. Foto: NTB Scanpix
I DAG: Slik ser «Vi på Saltkråkan»-skuespilleren ut i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hun hadde med seg kassevis med barnebøker til oss barna, og kake til hele filmgjengen, har Johansson tidligere sagt til Dagbladet.

Skolemassakre

«Störst av allt» handler om 18 år gamle Maja Norberg (Hanna Ardéhn), som bor i en rik forstad i Stockholm. Når vi først møter henne, fraktes hun vekk fra en blodig skolemassakre i en ambulanse. Snart blir det klart at hun selv er tiltalt for å ha medvirket til drapene.

Vi møter også kjæresten hennes, Sebastian, spilt av svenske Felix Sandman. Friberg spiller Majlis, en slektning av ham.

I registolen finner vi blant annet nordmannen Per-Olav Sørensen, som tidligere har jobbet med TV-serier som «Halvbroren», «Kampen om tungtvannet» og «Nobel». Ifølge Filter jobber Sørensen også med en ny serie basert på ei bok av Lars Saabye Christensen for HBO.

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.

LES OGSÅ: - Føler seg ferdig med programmet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer