Håndball-EM:

- Vi oppførte oss som om vi var 13

De EM-aktuelle håndballjentene vet godt hvordan det er å vinne. Slik har de ville seiersfestene gått for seg. 

GLEDESJUBEL: Håndballjentene har vunnet elleve gull så langt, og kan i løpet av vinteren vinne sitt 12. om de gjør det bra i EM. Da blir det utvilsomt en ny fest på spillerne. Her feirer de OL-gull i London i 2012, i matchende kjoler og med brusende champagne for hånden. Foto: NTB scanpix
GLEDESJUBEL: Håndballjentene har vunnet elleve gull så langt, og kan i løpet av vinteren vinne sitt 12. om de gjør det bra i EM. Da blir det utvilsomt en ny fest på spillerne. Her feirer de OL-gull i London i 2012, i matchende kjoler og med brusende champagne for hånden. Foto: NTB scanpix Vis mer

SEOGHØR.NO: På mandag vant de norske håndballjentene 23-21 mot Romania i åpningskampen til håndball-EM i Helsingborg.

I kveld spiller gulljentene igjen, denne gangen mot Kroatia. Kampen sendes 20:40 på TV3, og blir nok en anledning for jentene til å briljere på banen.

Som nordmenn flest håper, vil spillerne nok en gang trone øverst på pallplassen når europamesterskapet er over.

Det norske kvinnelandslaget kan allerede smykke seg med seks gull fra EM, tre fra VM og to fra OL. Etter slike eventyrlige seire, er det enkelt å forstå behovet for å slippe seg løs på dansegulvet for å feire etterpå.

Slik har jentenes ville seiersfester gått for seg tidligere.

Kan festing

Da Norge slo Danmark 24-16 i 1998, og vant sitt første EM-gull, gikk jentene ifølge Dagbladet «amok på dansegulvet».Queen-låten «We are the Champions» ble også spilt i bankettsalen, og seniorspiller Trine Haltvik hoppet rundt av glede.

- Det er nå vi skal fordøye og feire gullet vårt, fortalte Mia Hundvin til avisen før hun hoppet opp på scenen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VILLE TILSTANDER: De norske håndballjentene vant gull i Amsterdam i 1998. Bildet er tatt på banketten, og fra venstre ser vi Trine Haltvik, Heidi Tjugum, Sarah Hausmann, Else-Marthe Sørlie og Ann-Cathrin Eriksen. Foto: Aftenposten / NTB scanpix
VILLE TILSTANDER: De norske håndballjentene vant gull i Amsterdam i 1998. Bildet er tatt på banketten, og fra venstre ser vi Trine Haltvik, Heidi Tjugum, Sarah Hausmann, Else-Marthe Sørlie og Ann-Cathrin Eriksen. Foto: Aftenposten / NTB scanpix Vis mer

- Er det feste du kan best?

- Jeg tror det, fortalte hun.

Siden har det ballet på seg med gullmedaljer for jentene, som gjerne tar seg en fest når det harde arbeidet er over.

- Som om vi var 13

Den norske forfatteren Stian Haraldsen (37) ga nylig ut boken «30 år med håndballjentene», der han har skrevet opp historien til det norske seierslaget. 37-åringen er en anerkjent håndballreporter som fulgte jentene tett gjennom sin jobb som sportsreporter i Dagbladet. Flere steder i boka går Haraldsen også inn på de sene kveldene spillerne har hatt etter triumfene.

Da OL-gullet i Beijing var et faktum i 2008 var det full jubel blant spillerne. Gro Hammerseng-Edin påpeker i boken at det bare skal tre øl til før de blir fulle etter en så lang avholds-periode.

Selv om ikke alle jentene orket å holde på til langt på natt, var det ifølge Haraldsens bok et knippe jenter som ikke hadde planer om å gi seg.

De ville blant annet tulle med det danske herrelandslaget, som skulle spille om syvendeplass morgenen etterpå.

- Vi ble igjen da de fleste dro tilbake til deltakerlandsbyen. Og så kom vi på at Danmark skulle spille en tidlig kamp om sjuendeplassen. Vi dro innom McDonald’s og tok med litt nattmat, og så satte vi oss på en benk der de bodde, med medaljen rundt halsen. Da de kom, applauderte vi dem inn i frokostsalen, sier spiller Karoline Dyhre Breivang i boka.

Artikkelen fortsetter under.

TOK HJEM OL-GULLET: Gro Hammerseng var ekstatisk da hun kunne dele gleden over OL-gull i Beijing i 2008 med daværende kulturminister Trond Giske og kronprins Haakon. Jentene vant 34 - 27 over Russland. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
TOK HJEM OL-GULLET: Gro Hammerseng var ekstatisk da hun kunne dele gleden over OL-gull i Beijing i 2008 med daværende kulturminister Trond Giske og kronprins Haakon. Jentene vant 34 - 27 over Russland. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Der kunne jo gullfesten endt. Men den tok bare en pause, for jentene festet to dager til ende i den kinesiske hovedstaden.

Natt nummer to var det flere som var med. OL-søndagen ble også brukt til feiring, nok en gang med danskene.

- Vi satt ute i deltakerlandsbyen sammen med de danske spillerne og en del andre utøvere og festet. Deretter ble det en ny runde på et utested. Da vi kom tilbake, gikk noen av oss inn i blokka til danskene og vekket dem, for de hadde gått fra utestedet uten å si ha det, eller noe sånt. Vi oppførte oss som om vi var 13 år gamle. Vi sang og herjet, har Gro sagt til Haraldsen.

Snudde kjolene

I 2012 gjentok gulljentene OL-bragden, etter å ha slått Montenegro 26-23.

- Jeg hadde bare ikke sjans. Jeg grein og grein og grein og klarte ikke å stoppe, sa Camilla Herrem til VG den gang.

Flere av jentene husker godt seieren i London i 2012. I sin selvbiografi «Gi aldri opp» har Heidi Løke beskrevet hvordan de sene nattetimene etter at seieren var et faktum var. Kruttjentene sparte ikke på noe den augustkvelden.

FINSTASEN PÅ: Håndballjentene stilte i matchende, røde kjoler da de feiret seieren i Gibson Hall i London i august 2012. Champagnefaktoren var høy blant de jublende folkeheltene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FINSTASEN PÅ: Håndballjentene stilte i matchende, røde kjoler da de feiret seieren i Gibson Hall i London i august 2012. Champagnefaktoren var høy blant de jublende folkeheltene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

«Vi gikk tilbake til OL-landsbyen i åtte–ni-tida om morgenen, ganske tidlig, til oss å være. Jeg husker at jeg gikk ved siden av Ida og pratet. Vi hadde snudd kjolene våre», skriver hun og fortsetter:

«De var hvite med blå blomster på vrangsiden. Gullmedaljene rugget fra side til side over puppene. Morgen. London. Et eller annet sted, omtrent samtidig, startet OLs siste øvelse, maraton for menn. Ida og jeg. Gående. På stigende rus», heter det i Heidis selvbiografi.

Norge spiller mot Kroatia i kveld. Se kampen på TV3 klokka 20:40.

LES OGSÅ: Slik er håndballjentene privat