KORIST: Hera Björk, som representerer Island under Eurovision i Oslo, har vært korist for andre islandske Eurovision-bidrag to år på rad. Her med resten av teamet til Yohanna, som deltok i Moskva i fjor.  Foto: Stella Pictures
KORIST: Hera Björk, som representerer Island under Eurovision i Oslo, har vært korist for andre islandske Eurovision-bidrag to år på rad. Her med resten av teamet til Yohanna, som deltok i Moskva i fjor. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Vi må ta de jobbene vi kan få

Islands Hera Björk var MGP-korist to år på rad. Se videointervju!

Publisert
Se videointervju med Islands Hera Björk nederst i saken! 


SEHER.NO: Tirsdag markerer startskuddet for konkurransedelen av Eurovision 2010, når den første semifinalen går av stabelen på Telenor Arena. 

Og blant de 17 deltagernasjonene er vår fjerne nabo i nord - Island, som representeres av den 38 år gamle sangstjernen Hera Björk med låten «Je ne sais quoi».

Selv om årets konkurranse er hennes debut som «hovedartist», er dette langt fra første gang Björk opptrer under Eurovision.

38-åringen har nemlig vært korist for det islandske bidraget to år på rad - først i 2008, da hun sang for Eurobandið i Beograd, samt i 2009, da hun sang for Yohanna, som endte på andreplass i Moskva.

Björk er heller ikke den eneste som både har vært korist og «hovedsanger» for Island under Eurovision. Friðrik Ómar, som representerte landet i Beograd i 2008, var også en av koristene for Yohanna i Moskva i fjor.

Og under åpningsfesten for Eurovision 2010 på Rådhuset i Oslo søndag, forklarte Hera at det er  flere grunner til at Island driver med «gjenbruk» av artister.

- Egentlig så er det mest fordi vi ønsker å hjelpe vennene våre. Vi er jo ikke så mange. Og ofte er det faktisk slik at koristene må være bedre enn hovedartisten, rett og slett fordi koristene ikke har råd til å gjøre feil. Også er det en jobb. På Island må man nemlig ta alle de oppdragene man kan få for å kunne overleve som artist. Og så synes vi det er gøy da, sier hun til Seher.no.

En liten befolkning er imidlertid ikke det største problemet Island har hatt de seneste årene. Som følge av finanskrisen gikk flere av landets ledende banker konkurs i 2008, noe som gjorde den økonomiske situasjonen svært vanskelig for mange.

Den ustabile økonomien har også ført til spekulasjoner om Island faktisk har råd til å arrangere Eurovision, dersom de skulle vinne konkurransen.
 
Arrangementet er nemlig en svært kostbar affære, og NRK, som betaler 211 millioner kroner for årets Eurovision, har tidligere denne måneden uttalt at de er usikre på om de har råd til å betale for nok en finale, dersom Didrik Solli-Tangen skulle vinne i år.

Hera Björk er imidlertid sikker på at Island vil klare å håndtere en Eurovision-finale, dersom de skulle ta hjem en seier fra Oslo.

- Vi har jo blitt profesjonelle på det å håndtere katastrofer, så dette vil ikke være noen krise for Island. Det ville være enkelt. Men selvsagt, dersom vi trenger det, vil vi spørre om hjelp fra våre venner i Skandinavia. Vi er ikke for stolte til å gjøre det. Så dersom vi trenger det, spør vi dere, smiler hun.

Island deltar i den første semifinalen i Eurovision, som går av stabelen på Telenor arena og sendes på NRK1 tirsdag fra kl. 21.00. Se Seher.nos TV-guide her.

Bli fan av Seher.no på Facebook her.

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Her er sveisen alle serbere vil ha

Se videointervju med Islands Hera Björk nedenfor:[obj:media:8652]

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer