BISETTELSE: Torsdag 8. november 2018 ble forfatter og NRK-profil Vera Micaelsen stedt til hvile fra Skedsmo kirke. En rekke venner og familiemedlemmer tok farvel med Micaelsen, som døde av kreft bare 43 år gammel. Video: Linn-Christin MarthinussenVis mer Vis mer

Vera Micaelsens bisettelse:

- Vi lo helt til det siste

Venner og familie tok et siste farvel med forfatteren og NRK-profilen.

Publisert
Sist oppdatert

SKEDSMO (Se og Hør): I dag ble Vera Micaelsen bisatt fra Skedsmo kirke klokka 14.00.

Den tidligere NRK-programlederen og forfatteren hadde vært kreftsyk de siste fire årene, og døde søndag 28. oktober. Hun ble 43 år gammel.

Micaelsen etterlater seg tre barn, samt ektemannen, regissør Atle Knudsen. Torsdag var både familie og venner samlet for å minnes forfatteren og for å ta et siste farvel.

<strong>PERSONLIG:</strong> Inni programheftet står det mange søte og små personlige meldinger. Foto: Linn-Christin Marthinussen
PERSONLIG: Inni programheftet står det mange søte og små personlige meldinger. Foto: Linn-Christin Marthinussen Vis mer

Ektemannen talte

Noen av de første som ankom kirken, var venner som Steinar Sagen, Bjarte Tjøstheim, Solveig Kloppen, Tuva Sivertsen, Sigrid Bonde Tusvik og Petter Schjerven.

Blant de oppmøtte var også musiker Tuva Syvertsen, kjent fra Valkyrien Allstars, samt TV-profil og programleder Pia Lykke og skuespiller Nikis Theophilakis.

<strong>TIL STEDE:</strong> Komiker Sigrid Bonde Tusvik (i midten). Foto: Morten Eik
TIL STEDE: Komiker Sigrid Bonde Tusvik (i midten). Foto: Morten Eik Vis mer

Ingen av gjestene ønsket å snakke med Se og Hør før bisettelsen. Allerede en halvtime før det startet, hadde mange strømmet på. Kirken tar rundt 400 besøkende, men selv før selve bisettelsen startet var det fullt.

Enkemannen Atle Knudsen var blant dem som talte i kirken torsdag ettermiddag. Han fortalte blant annet om hvordan han og kona møttes, og om hvordan de tok farvel.

- I den siste samtalen jeg og Vera hadde sammen, før hun sovnet, snakket vi om hvor fint vi hadde hatt det, om alle tingene vi hadde gjort, om de fantastiske barna våre og om at vi hadde snakket om alt. Om at vi ikke hadde noe usagt eller hemmelig mellom oss, sa han, og fortsatte:

Vi lo helt til det siste Atle Knudsen, ektemannen til Vera Micaelsen

- Vi gråt masse, vi kyssa og vi lo helt til det siste. Hun sa vi hadde ledd så voldsomt sammen, og at vi hadde hatt så mange fine prosjekter sammen. Vera ga meg hånda si for 22 år siden. Hun tok den hardt, og sa at hun synes det var fint å være sammen med meg og at vi skulle være kjærester. Jeg var i begynnelsen litt vond å be, og syntes det var litt pågående, flirte han blant annet.

Artikkelen fortsetter under bildene.

<strong>TIL STEDE:</strong> Petter Schjerven var også blant de oppmøtte i bisettelsen. Foto: Mortein EIk
TIL STEDE: Petter Schjerven var også blant de oppmøtte i bisettelsen. Foto: Mortein EIk Vis mer
<strong>TIL STEDE:</strong> «Radioresepsjonen»-programleder Steinar Sagen. Foto: Morten Eik
TIL STEDE: «Radioresepsjonen»-programleder Steinar Sagen. Foto: Morten Eik Vis mer
<strong>SANG OG SPILTE:</strong> Odd Nordstoga bidro med musikalske innslag under bisettelsen. Foto: Morten Eik
SANG OG SPILTE: Odd Nordstoga bidro med musikalske innslag under bisettelsen. Foto: Morten Eik Vis mer
<strong>RØRENDE:</strong> Den folkekjære artisten opptrådte med innlevelse da han sang til Vera Micaelsen. Foto: Morten Eik
RØRENDE: Den folkekjære artisten opptrådte med innlevelse da han sang til Vera Micaelsen. Foto: Morten Eik Vis mer

Delte Veras siste ord

Det var en gråtkvalt enkemann som avsluttet den lange talen sin i Skedsmo kirke denne grå ettermiddagen i starten av november.

Han fortalte at kona ville avslutte livet med en dansefest, samtidig som hun forsonet seg med døden og de rundt seg med at hun skulle dø.

- Det siste hun sa, mens hun og jeg gråt og kysset, var at livet vårt sammen hadde vært et fantastisk eventyr. Det hadde vært som et tivoli, og som en berg-og-dalbane. Det har gått opp, det har gått ned, og det har gått opp. Også sovnet hun med et smil, sa han - og takket kona for fantastiske år sammen.

<strong>SORGTYNGET:</strong> Etter den rørende bisettelsen ble kisten båret ut til en ventende bårebil. Vera Micaelsens enkemann, Atle Knudsen, var blant dem som bar kisten. Foto: Morten Eik
SORGTYNGET: Etter den rørende bisettelsen ble kisten båret ut til en ventende bårebil. Vera Micaelsens enkemann, Atle Knudsen, var blant dem som bar kisten. Foto: Morten Eik Vis mer

Micaelsens tre døtre Selma (20), Ylva (19) og Milla (16) talte også i bisettelsen. Det var likeledes en svært sterk affære.

- Du fylte livene våre med latter og lek, og fantastiske tradisjoner. Du satte alltid av tid til oss og er vårt største forbilde. Du aner ikke hvor mye vi savner deg. Det er så mye vi skulle ønske vi kunne delt med deg. Vi var ikke klare til å ta farvel så tidlig. Du kommer aldri til å bli glemt. Vi elsker deg.

Artikkelen fortsetter under bildene.

<strong>TIL STEDE:</strong> Artist Tuva Syvertsen. Foto: Morten Eik
TIL STEDE: Artist Tuva Syvertsen. Foto: Morten Eik Vis mer
<strong>TIL STEDE:</strong>TV-profil Pia Lykke. Foto: Morten Eik
TIL STEDE:TV-profil Pia Lykke. Foto: Morten Eik Vis mer
<strong>TIL STEDE:</strong> Programleder Solveig Kloppen. Foto: Morten Eik
TIL STEDE: Programleder Solveig Kloppen. Foto: Morten Eik Vis mer
<strong>TIL STEDE:</strong> Skuespiller Nikis Theophilakis. Foto: Morten Eik
TIL STEDE: Skuespiller Nikis Theophilakis. Foto: Morten Eik Vis mer
<strong>BLOMSTERHAV:</strong> Mange vakre kranser og blomsteroppsatser med fargerike blomster pryder Skedsmo kirke under bisettelsne torsdag ettermiddag. Foto: Morten Eik
BLOMSTERHAV: Mange vakre kranser og blomsteroppsatser med fargerike blomster pryder Skedsmo kirke under bisettelsne torsdag ettermiddag. Foto: Morten Eik Vis mer

Det var ektemannen Atle Knudsen som først meldte om dødsfallet på Facebook tidlig søndag ettermiddag 28. oktober.

«Det fineste, sterkeste og mest rause mennesket jeg vet om, finnes ikke lenger. Hun som er halve livet mitt og mer til, har endelig fått hvile. Jeg elsker deg og savner deg, og vil for alltid bære deg i hjertet mitt», skrev han.

<strong>GRIPENDE FARVEL:</strong> Ektemannen delte nyheten om Vera Micaelsens bortgang på Facebook. Innlegget ble gjengitt med tillatelse. Foto: Privat
GRIPENDE FARVEL: Ektemannen delte nyheten om Vera Micaelsens bortgang på Facebook. Innlegget ble gjengitt med tillatelse. Foto: Privat Vis mer

- Vi savner deg

Ifølge VG fikk Micaelsen påvist livmorhalskreft med spredning i 2014. Hun gjennomførte behandling, men fikk tilbakefall i fjor høst.

I dødsannonsen i Aftenposten, publisert tidligere denne måneden, kom familien med rørende minneord til den avdøde 43-åringen.

«Vera Micaelsen døde fra oss så altfor tidlig. Livet med deg har vært en fest full av kjærlighet og varme. Vi savner deg og vil for alltid elske deg.», het det i annonsen.

<strong>DYPT SAVNET:</strong> Vera Micaelsen døde som følge av kreft søndag 28. oktober. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
DYPT SAVNET: Vera Micaelsen døde som følge av kreft søndag 28. oktober. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix Vis mer

Veras siste hilsen

Helt fram til sin død skrev Micaelsen for spalten «Spør oss» i Aftenposten Junior. Det hadde hun gjort helt siden den første utgaven kom på trykk.

Når dere leser dette, er jeg død Vera Micaelsen, publisert i Aftenposten Junior

Etter 43-åringens bortgang publiserte avisa en siste hilsen fra Micaelsen til alle Junior-leserne. Den ble trykket etter ønske fra familien selv, og fylte den siden der forfatterens spalte vanligvis har stått:

«Når dere leser dette, er jeg død. Dessverre har jeg levd med kreft i over fire år. Kreften jeg har, er av en type folk vanligvis ikke dør av i Norge, men jeg har vært veldig uheldig. Uansett er jeg takknemlig for livet jeg har levd, og ikke er jeg spesielt redd for å dø heller.»

<strong>2004:</strong> Vera Micaelsen ble ofte omtalt som barnas venn. Her har hun akkurat vunnet pris for beste journalistiske program i Prix Nordica, i 2004. Foto: Truls Brekke / Dagbladet
2004: Vera Micaelsen ble ofte omtalt som barnas venn. Her har hun akkurat vunnet pris for beste journalistiske program i Prix Nordica, i 2004. Foto: Truls Brekke / Dagbladet Vis mer

«Jeg prøver ofte å overbevise sørgende venner om at jeg er oppriktig takknemlig for å ha opplevd å bli alvorlig syk. For det har ikke bare vært fælt. Tvert imot er det en enorm gave å møte så mye varme, så mange klemmer, så mye sterk kjærlighet, og det er ikke alle som får en slik bekreftelse i sitt liv.

Det eneste som kunne toppe det, bortsett fra å bli frisk, selvfølgelig, er at alle dere skjønner hvor stor gave livet er, og at dere snur dere mot de dere har nær og sørger for at de forstår hvor mye de betyr for dere.

Livet er nemlig for kort til å bli sjenert av å si: Jeg elsker deg.», het det i Aftenposten Junior-utgaven.

- Livet med Vera var en fest

Micaelsen og hennes nærmeste skal ha vært klar over at 43-åringen siste behandlingsforsøk ikke ville bite på kreftsykdommen.

Da dødsfallet ble gjort kjent, skrev VG at tv-profilens venner arrangerte en stor avskjedsfest for henne i begynnelsen av samme måned, der Micaelsen blant annet lærte bort zorbadans fra sykesenga. Dette festen nevnte også hennes ektemann i talen han holdt i bisettelsen.

<strong>TOK FARVEL MED JUNIOR-LESERNE:</strong> Vera Micaelsen avbildet i forbindelse med et bokslipp for fire år siden. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
TOK FARVEL MED JUNIOR-LESERNE: Vera Micaelsen avbildet i forbindelse med et bokslipp for fire år siden. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

I en SMS til Se og Hør skrev Atle Knudsen at Micaelsen var takknemlig for å slippe å leve lenger med de grusomme smertene.

- Som Vera selv sa: Idiotkreften som valgte å sette seg på nervene i stedet for å sette seg på vitale organer, som annen anstendig kreft ville ha gjort. Livet med Vera har vært en fest full av kjærlighet, latter og varme. Vi må få takke alle de gode vennene våre, familien og kollegaene som har støttet oss hele den lange veien og en stor takk til alle de på AHUS og Radiumhospitalet som har holdt i Vera og i oss. Vi vil alltid elske henne og savner henne allerede enormt. Hvil i fred, skrev han.

<strong>1997:</strong> Vera Micaelsen ledet blant annet Spellemannprisen sammen med Knut Borge i 1997. Foto: Erik Johansen Scanfoto / NTB Scanpix
1997: Vera Micaelsen ledet blant annet Spellemannprisen sammen med Knut Borge i 1997. Foto: Erik Johansen Scanfoto / NTB Scanpix Vis mer

Foruten å jobbe som spaltist, var Micaelsen knyttet til NRK i tolv år, der hun blant annet ledet programmer som «Go' elg», «Jubalong», «Holger Nielsens Metode» og «VeraVera». 43-åringen jobbet også med en rekke prosjekter innen kanalens barne- og ungdomsseksjon, før hun debuterte som ungdomsforfatter med boka «Hyperpubertet» i 2013.

Micaelsen rakk å gi ut totalt syv bøker, deriblant barnebøkene «Å klemme fingeren i døra - ei bok om følelser» og «På månen spiser de kameler - filosofi for barn».

LES OGSÅ: - Det har nok blitt felt mange tårer bak lukkede dører

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer