- Vi levde på en usikkerhet om jeg kom til å dø

Idrettsstjernen Birgit Røkkum Skarstein avslører til Olaf Tufte hvordan hun reagerte etter at hun fikk den alvorlige beskjeden.

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Idrettsutøver Birgit Røkkum Skarstein (26) fikk livet snudd på hodet da hun etter en feiloperasjon ble lam.

I den nye TVNorge-serien «I hodet på Tufte» snakker den modige 26-åringen om da hun i 2008 skadet seg under en badeulykke på utenlandsferie og om komplikasjonene som kom i ettertid av ulykken.

Det første som gikk galt var da hun fikk en bakterieinfeksjon i det skadde beinet.

- Jeg var veldig syk, og da levde vi på en usikkerhet om jeg kom til å dø eller om jeg kom til å overleve, sier hun under episoden.

Se video øverst i saken!

Birgit forteller videre at hun lå lenge på akuttsykehus og at hun tenkte mye på hvordan familien hennes ville håndtere det dersom livet hennes ikke sto til å redde. 

- Jeg måtte forholde meg til at mine småsøsken på 13 og 17 år kanskje skulle videre uten meg, og at jeg kanskje var ferdig, forteller hun åpenhjertig til roer Olaf Tufte (39).

Saken forsetter under bildet. 

ROERE: Birgit og Olaf er lagkamerater på rolandslaget og skal begge til OL i Rio, men har aldri konkurrert mot hverandre. Foto: TVNorge
ROERE: Birgit og Olaf er lagkamerater på rolandslaget og skal begge til OL i Rio, men har aldri konkurrert mot hverandre. Foto: TVNorge Vis mer

Jobbet hardt for å bli bedre 

Etter flere operasjoner skulle Birgit under et siste inngrep for å prøve og få tilbake funksjonen i beinet, men det gikk galt da epiduralen hun hadde fått i ryggen ikke gikk ut av kroppen som den skulle. Hun våknet opp uten følelser fra livet og ned. 

Den beinharde Levanger-jenta forteller at hun trente hardt i ettertid av den mislykkede operasjonen, og at hun hele veien hadde klare mål. 

- Det som sto i hodet mitt var å lære meg og kjøre rullestol, bli sterk nok til å håndtere livet, flytte tilbake til Oslo, fortsette studiene og å gå på Blindern og drikke øl, forteller hun med et smil om munnen. 

Saken fortsetter under bildet. 

ÅPNET SEG: Birgit var gjest hos Fredrik Skavlan i januar 2012, og da fortalte trønderjenta om ulykken som senere gjorde henne lam fra livet og ned.  Foto: NTB scanpix
ÅPNET SEG: Birgit var gjest hos Fredrik Skavlan i januar 2012, og da fortalte trønderjenta om ulykken som senere gjorde henne lam fra livet og ned. Foto: NTB scanpix Vis mer

Idrett ble redningen

Skarsteins hardtrening førte til at hun ble tatt ut på Norges landslag i både roing og langrennspigging. I roing er hun en del av et felles landslag med både utøvere med og uten funksjonsnedsettelse. 

– Jeg var vant til å være en fysisk ressurs, til å være ute. Og plutselig så kræsjet det. Jeg måtte skape en ny måte å finne meg selv på, og redningen ble idrett, har hun tidligere uttalt til Se og Hør.

Skarstein ble kjent gjennom reality-serien «Ingen grenser», der hun deltok i den andre sesongen, som ble spilt inn i 2011 og sendt i 2012.

«I hodet på Tufte» sendes mandager kl 20.30 på TVNorge.

TØFF: Birgit fikk oppmerksomhet under Idrettsgallaen 2013, der hun kom gående inn på scenen da hun skulle dele ut pris sammen med Kristian Kjelling. Hun brukte da den elektroniske robot-selen «Exo Bionics», som gjorde at hun kunne gå selv. Foto: NTB scanpix
TØFF: Birgit fikk oppmerksomhet under Idrettsgallaen 2013, der hun kom gående inn på scenen da hun skulle dele ut pris sammen med Kristian Kjelling. Hun brukte da den elektroniske robot-selen «Exo Bionics», som gjorde at hun kunne gå selv. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Hver eneste dag jeg er borte, må være verdt det

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer