ETTERLYSER DEBATT: I et innlegg i VG skriver Anne-Kat Hærland hvorfor hun er for aktiv dødshjelp og etterlyser mer debatt om temaet i norsk politikk.
ETTERLYSER DEBATT: I et innlegg i VG skriver Anne-Kat Hærland hvorfor hun er for aktiv dødshjelp og etterlyser mer debatt om temaet i norsk politikk. Vis mer

- Vi kunne ikke holde ham i live for min skyld

Anne-Kat Hærland mener folk selv må få bestemme når livet er over.

SEOGHØR.NO: I en spalte i VG lørdag skriver komiker og TV-profil Anne-Kat Hærland (41) at hun mener folk selv må bestemme når de vil dø og at hun derfor er for aktiv dødshjelp.

- Hvis en person har lyst til å dø bør vedkommende få lov til det, skriver Hærland og uttdyper i et intervju med avisen;

- Jeg har alltid vært for aktiv dødshjelp. I møte med fysisk sykdom som er av en slik karakter at man ikke kan gjøre noe annet enn smertelindring, mener jeg det må være opp til hver enkelt å bestemme om livet skal fortsette.

For litt over ti år siden mistet hun faren i kreft. Han sa nei til livsforlengende behandling og døde hjemme.

Hærland sier opplevelsen ikke endret hennes syn på saken, og etterlyser nå mer politisk debatt rundt temaet.

- Jeg vet ikke hva han hadde ønsket de siste månedene for vi fikk ikke så mye kontakt med ham. Men han rakk å si at han ikke ville ha livsforlengende behandling, og det respekterte vi. Det er ikke slik at vi kunne holde ham i live for min skyld, bare fordi jeg ikke taklet at han skulle dø.

Trond Hærland døde i 2003 bare 58 år gammel. Anne-Kat fortalte om gode minner med faren i NRK-programmet «Litt av et liv» for to år siden.

- Pappa var veldig, veldig morsom. Helt til jeg var oppe i ungdomsårene syntes jeg det var morsommere å være hjemme og se på TV sammen med han enn å gå på byen, fordi han pleide å skrike til TV'en. «Ikke snakk til meg sånn», sa'n og slang mat rett i trynet på Kirsten Schøyen, eller hvem det nå var som var hallodame, fortalte programlederen den gangen.

LES OGSÅ: Anne-Kats farfar ble skutt i trappeoppgangen