Artisten Ruben Markussen (26) viser krefter i «Kompani Lauritzen». Kort tid etter at innspillingen var i gang, begynte tromsværingen å innse hvor tøft det var på Setnesmoen militærleir.

TV 2: - Ingen faste rammer
- Da jeg sa ja til dette her, så var jeg et godt sted i livet. Nå vet jeg ikke hva jeg holder på med, fortalte Ruben til TV 2 under innspillingen.
Likevel var det en del av ham som ønsket å få slite litt.
- Jeg har hatt det litt for komfortabelt i livet. Det kan være godt for meg å kjenne på motstand og å ha det litt vanskelig, sier han til kanalen.

Til sykehus etter konsert
Spellemann-vinneren har muligens levd et behagelig liv, men har vært gjennom flere emosjonelle påkjenninger.
Samtidig som karrieren blomstret i 2018 ble faren Trond rammet av kreft for fjerde gang. Det ble en tid fylt av kontraster for sangeren.

- Den ene dagen var jeg på VG-lista og hadde det dritgøy og var full av adrenalin. Neste dag var jeg, bokstavelig talt, på sykehuset og fikk en skikkelig realitycheck, har artisten fortalt til VG.
Høsten 2018 gikk faren bort, etter å ha blitt rammet av både lungebetennelse og infeksjon. I fire timer satt familien sammen på sykehuset, før respiratoren ble skrudd av.

- Jeg fikk en skikkelig smell
Til VG forteller Markussen at han og faren ikke hadde et slikt far-sønn-forhold som han hadde ønsket seg, men at det ble bra den siste tiden:
- Det er sinnssykt fint at vi kom så nære hverandre mot slutten.

Skrev sang om faren
Som artist og låtskriver bruker Ruben gjerne egne erfaringer i sangene som har blitt avspilt millioner av ganger på strømmetjenesten Spotify. En av de mest kjente sangene, «Lay By Me», handler om faren.
For den svært personlige sangen vant han prisen «årets låt» under Spellemannprisen 2020. Ruben satte stor pris på den varme mottakelsen, og fikk spilt låten for faren kort tid før han døde.
- Han likte den veldig godt, sier artisten til avisen.
Det er ikke første gangen han har delt av livet sitt i musikken. Den prisbelønnede artisten har skrevet flere sanger om psykisk helse.

Deltaker røpet seg: - En glipp
- Alle låtene jeg har jobbet med de siste par årene handler om mentale lidelser. Mest ting jeg selv har gått igjennom, og hvordan jeg har reflektert rundt det som har skjedd meg, fortalte han i 2019 til nettstedet Ballade.
Som 13-åring utviklet artisten sosial angst, og tilbrakte mye tid inne på gutterommet i på Bjørkøy i Troms for å slippe å omgås andre.
- Det endte med at jeg var mye på soverommet alene for å unngå å være sosial. I hodet mitt var det en trygghet i å være alene. Akkurat da visste jeg ikke at det var sosial angst. Det var noe jeg fant ut etter hvert. har artisten fortalt i NRK P3.

Musikk ble redningen
Musikken ble et verktøy for å få utløp for tanker og følelser, og den unge gutten viste tidlig et musikalsk talent.
- Jeg skrev musikk, og produserte, bare for å få tankene vekk fra angsten, forklarer han til ballade.no.
Den ektefølte låtene har gitt håp til andre som sliter psykisk.
- Jeg har fått mange tilbakemeldinger om hvordan musikken min har hjulpet folk, og at det er godt å ha noen som snakker om de vanskelige tingene, fortalte han i fjor til NRK.
De siste årene har Ruben vært på et bedre sted i livet, og til Dagsavisen har han fortalt at de indre konfliktene har begynt å gi slipp.
- Jeg liker melankolien. Den har alltid vært en stor del av meg. Og så har jeg hatt en del indre konflikter når jeg har skrevet musikken min, som har skint gjennom. Men nå begynner det som har vært kjipt mentalt å gi litt slipp. Jeg har aldri hatt det så bra som jeg har det nå.
LES OGSÅ: - Herregud, så glad jeg er