«Kompani Lauritzen»- Ruben mistet pappa

- Vi kom så nære mot slutten

Da artistkarrieren tok av, pendlet sangeren mellom konsertscener og sykehuset for å være med sin kreftsyke far.

TUNGT TAP: Høsten 2018 mistet Ruben Markussen faren etter lengre tids sykdom. Han skrev senere en sang om faren som ble kåret til «Årets låt» på Spellemannprisen to år senere. Foto: Ole Berg-Rusten
TUNGT TAP: Høsten 2018 mistet Ruben Markussen faren etter lengre tids sykdom. Han skrev senere en sang om faren som ble kåret til «Årets låt» på Spellemannprisen to år senere. Foto: Ole Berg-Rusten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Artisten Ruben Markussen (26) viser krefter i «Kompani Lauritzen». Kort tid etter at innspillingen var i gang, begynte tromsværingen å innse hvor tøft det var på Setnesmoen militærleir.

- Da jeg sa ja til dette her, så var jeg et godt sted i livet. Nå vet jeg ikke hva jeg holder på med, fortalte Ruben til TV 2 under innspillingen.

Likevel var det en del av ham som ønsket å få slite litt.

- Jeg har hatt det litt for komfortabelt i livet. Det kan være godt for meg å kjenne på motstand og å ha det litt vanskelig, sier han til kanalen.

NYE UTFORDRINGER: Som deltaker i «Kompani Lauritzen» fikk artisten testet seg både fysisk og psykisk. Foto: TV 2
NYE UTFORDRINGER: Som deltaker i «Kompani Lauritzen» fikk artisten testet seg både fysisk og psykisk. Foto: TV 2 Vis mer

Til sykehus etter konsert

Spellemann-vinneren har muligens levd et behagelig liv, men har vært gjennom flere emosjonelle påkjenninger.

Samtidig som karrieren blomstret i 2018 ble faren Trond rammet av kreft for fjerde gang. Det ble en tid fylt av kontraster for sangeren.

KLAR FOR MOTSTAND: - Jeg har gjennom hele livet hatt det litt for komfortabelt, og jeg tror det kan være godt for meg å kjenne på motstand, sier artisten til TV 2. Foto: TV 2
KLAR FOR MOTSTAND: - Jeg har gjennom hele livet hatt det litt for komfortabelt, og jeg tror det kan være godt for meg å kjenne på motstand, sier artisten til TV 2. Foto: TV 2 Vis mer

- Den ene dagen var jeg på VG-lista og hadde det dritgøy og var full av adrenalin. Neste dag var jeg, bokstavelig talt, på sykehuset og fikk en skikkelig realitycheck, har artisten fortalt til VG.

Høsten 2018 gikk faren bort, etter å ha blitt rammet av både lungebetennelse og infeksjon. I fire timer satt familien sammen på sykehuset, før respiratoren ble skrudd av.

Til VG forteller Markussen at han og faren ikke hadde et slikt far-sønn-forhold som han hadde ønsket seg, men at det ble bra den siste tiden:

- Det er sinnssykt fint at vi kom så nære hverandre mot slutten.

INSPIRERER: I mange av låtene sine åpner 26-åringen opp om sine psykiske utfordringer, og tilbakemeldingene fra fansen har vært overveldende. Her på scenen i 2018. Foto: Audun Braastad
INSPIRERER: I mange av låtene sine åpner 26-åringen opp om sine psykiske utfordringer, og tilbakemeldingene fra fansen har vært overveldende. Her på scenen i 2018. Foto: Audun Braastad Vis mer

Skrev sang om faren

Som artist og låtskriver bruker Ruben gjerne egne erfaringer i sangene som har blitt avspilt millioner av ganger på strømmetjenesten Spotify. En av de mest kjente sangene, «Lay By Me», handler om faren.

For den svært personlige sangen vant han prisen «årets låt» under Spellemannprisen 2020. Ruben satte stor pris på den varme mottakelsen, og fikk spilt låten for faren kort tid før han døde.

STOLT KJÆRESTE: «Kompani Lauritzen»-aktuelle Mayoo Indiran tok med seg kjæresten da han dukket opp på premierefest. Reporter: Thea Hope. Video: Kine Falch Vis mer

- Han likte den veldig godt, sier artisten til avisen.

Det er ikke første gangen han har delt av livet sitt i musikken. Den prisbelønnede artisten har skrevet flere sanger om psykisk helse.

- Alle låtene jeg har jobbet med de siste par årene handler om mentale lidelser. Mest ting jeg selv har gått igjennom, og hvordan jeg har reflektert rundt det som har skjedd meg, fortalte han i 2019 til nettstedet Ballade.

TÅRER: Tone Damli brøt ut i tårer da hun tenkte på avreise til «Kompani Lauritzen». Video: TV2 Vis mer

Som 13-åring utviklet artisten sosial angst, og tilbrakte mye tid inne på gutterommet i på Bjørkøy i Troms for å slippe å omgås andre.

- Det endte med at jeg var mye på soverommet alene for å unngå å være sosial. I hodet mitt var det en trygghet i å være alene. Akkurat da visste jeg ikke at det var sosial angst. Det var noe jeg fant ut etter hvert. har artisten fortalt i NRK P3.

AVDELING – RETT: Her er årets rekrutter i «Kompani Lauritzen». Ruben står bakerst i rad tre fra venstre. Foto: TV 2
AVDELING – RETT: Her er årets rekrutter i «Kompani Lauritzen». Ruben står bakerst i rad tre fra venstre. Foto: TV 2 Vis mer

Musikk ble redningen

Musikken ble et verktøy for å få utløp for tanker og følelser, og den unge gutten viste tidlig et musikalsk talent.

- Jeg skrev musikk, og produserte, bare for å få tankene vekk fra angsten, forklarer han til ballade.no.

«KOMPANI LAURITZEN»: Da deltakerne skal gjennom en hinderløype skjer det en ulykke. Video: TV 2 Vis mer

Den ektefølte låtene har gitt håp til andre som sliter psykisk.

- Jeg har fått mange tilbakemeldinger om hvordan musikken min har hjulpet folk, og at det er godt å ha noen som snakker om de vanskelige tingene, fortalte han i fjor til NRK.

De siste årene har Ruben vært på et bedre sted i livet, og til Dagsavisen har han fortalt at de indre konfliktene har begynt å gi slipp.

- BLIR IIRRITERT: En av deltakerne sliter med å ta ordre fra løytnanten i «Kompani Lauritzen». Video: TV 2 Vis mer

- Jeg liker melankolien. Den har alltid vært en stor del av meg. Og så har jeg hatt en del indre konflikter når jeg har skrevet musikken min, som har skint gjennom. Men nå begynner det som har vært kjipt mentalt å gi litt slipp. Jeg har aldri hatt det så bra som jeg har det nå.

LES OGSÅ: - Herregud, så glad jeg er

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer