Stellan og Eija Skarsgård:

- Vi har mange nok i familien

Fem Skarsgård-sønner har gått i pappas fotspor. Datteren Eija (25) vil aldri bli skuespiller.

SKYR RAMPELYSET: Eija Skarsgård er datter av en av Sveriges mest berømte skuespillere, og flere av brødrene hennes har også vendt nesa mot Hollywood. Selv holder hun en mye lavere profil. Foto: Dagens Nyheter/ NTB scanpix
SKYR RAMPELYSET: Eija Skarsgård er datter av en av Sveriges mest berømte skuespillere, og flere av brødrene hennes har også vendt nesa mot Hollywood. Selv holder hun en mye lavere profil. Foto: Dagens Nyheter/ NTB scanpix Vis mer

(Seoghør.no): Ved siden av å være en av Skandinavias mest anerkjente skuespillere, er Stellan Skarsgård (66) far til intet mindre enn åtte barn.

Fem av dem har selv valgt å satse på et liv i kulturbransjen, deriblant eldstemann Alexander (41), som nylig har gjort stor suksess i filmer som «The Legend of Tarzan» og HBO-serien «Big Little Lies».

Også Gustaf (36), Bill (27) og Valter (21) har valgt samme karrierevei.

OSCAR-TRIO: Kon-Tiki-skuespillerne Gustaf Skarsgård, Jakob Oftebro og Tobias Santelmann prøvegår den løperen i Hollywood i forkant av Oscarutdelingen i 2013. Foto: NTB Scanpix
OSCAR-TRIO: Kon-Tiki-skuespillerne Gustaf Skarsgård, Jakob Oftebro og Tobias Santelmann prøvegår den løperen i Hollywood i forkant av Oscarutdelingen i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sam (35), som er nummer tre i søskenflokken, har derimot holdt seg mer i bakgrunnen. Han har likevel medvirket i noen filmproduksjoner, som «Att döda et barn», «Den osynlige» og «Skuggvärld».

- Maste om at jeg skulle gå ned i vekt

Hollywood-stjernens eneste datter, Eija (25), har på sin side valgt å holde seg helt unna filmbransjen og skuespilleryrket.

SPILTE TARZAN: Alexander Skarsgår har spilt i en rekke kjente filmer og TV-serier, blant annet i filmen om jungelhelten «Tarzan». Foto: NTB Scanpix
SPILTE TARZAN: Alexander Skarsgår har spilt i en rekke kjente filmer og TV-serier, blant annet i filmen om jungelhelten «Tarzan». Foto: NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med Dagens Nyheter i 2013, understreket hun at hun ikke kommer til å dukke opp på tv-skjermen eller det store lerretet:

- Nei, jeg synes vi har mange nok i familien, sa hun til avisa den gang, ifølge Expressen.

BERØMT FAMILIE: Eija Skaarsgård (ytterst t.v.) er et kjent fjes i Stockholms utelivsbransje, men stiller sjelden opp for pressen med familien. Her er hun, broren Valter, pappa Stellan og hans kone Megan, samt kusina Gro, avbildet på en gallapremiere i Stockholm i 2010. Foto: NTB scanpix
BERØMT FAMILIE: Eija Skaarsgård (ytterst t.v.) er et kjent fjes i Stockholms utelivsbransje, men stiller sjelden opp for pressen med familien. Her er hun, broren Valter, pappa Stellan og hans kone Megan, samt kusina Gro, avbildet på en gallapremiere i Stockholm i 2010. Foto: NTB scanpix Vis mer

Likevel er ikke Eija helt ukjent med rampelyset, ved siden av det å være datter av Sveriges kanskje aller mest kjente skuespiller.

Som 14-åring ble hun nemlig oppdaget av et modellbyrå, etter at hun ble avbildet i mengden på en «Pirates of the Caribbean»-premiere. Allerede som tenåring raget Eija 177 centimeter over bakken, og hun begynte å gjøre modelloppdrag.

Bare fire år seinere var det imidlertid slutt på modellkarrieren, da Eija var i ferd med å gå fra tenåring til ung kvinne. I intervjuet med DN forklarte hun at hun ikke ville være med på kravene som hadde begynt å dukke opp fra modellbransjen:

- Da jeg kom i puberteten og fikk bryster og rumpe, og de begynte å mase om at jeg skulle gå ned i vekt, så syntes jeg ikke det var noe morsomt lenger.

Jobbet i Los Angeles

De seinere årene har Eija Skarsgård jobbet i utelivsbransjen, og hun har vært nattklubbsjef på Vardagsrummet på Stureplan i Stockholm - en jobb hun fikk i en alder av knappe 20 år.

I et intervju med Nyheter24 i 2012, fortalte hun om hvor hun likte å gå ut i og at hun ofte skjemmer ut både seg selv og andre når hun fester på byen.

Saken fortsetter nedenfor.

- En bra fest for meg er en fest der det finnes glade, skjønne mennesker som liker å klemme hverandre og danse. Ikke fester der folk står i et hjørne og nipper til drinken sin. Jeg elsker å danse meg svett uten at noen bryr seg. Og så kan det godt pumpe hiphop ut av høyttalerne også, sa Skarsgård den gang.

For tre år siden gikk Eija fra jobben på Vardagsrummet til den populære restauranten og baren Vassa Eggen i den svenske hovedstaden. Hun har også jobbet med en nattklubb i Los Angeles, ifølge et intervju med Nöjesguiden.

Mora var alkoholiker

Selv om Stellan Skarsgårds eneste datter har gjort karriere i Stockholms uteliv, har familiens forhold til alkohol vært tveegget.

Mora til de seks eldste Skarsgård-søsknene, My Skarsgård (61), har vært åpen om at hun begynte å misbruke alkohol etter at hun ble diagnostisert med livmorhalskreft i 1998.

I et intervju med Aftonbladet i 2012, fortalte hun at hun begynte å drikke for å dempe dødsangsten sin:

- Det var et enormt sjokk. Jeg var livredd hele tiden. Jeg var ute etter den avslappende effekten.

TOK SLUTT: Stellan og My Skarsgård var sammen i drøyt 30 år, og fikk seks barn sammen. Her er de avbildet sammen på premieren på «Ronin» i Los Angeles i 1998, samme år som My fikk kreftdiagnosen. Foto: Fred Prouser/ Reuters/ NTB scanpix
TOK SLUTT: Stellan og My Skarsgård var sammen i drøyt 30 år, og fikk seks barn sammen. Her er de avbildet sammen på premieren på «Ronin» i Los Angeles i 1998, samme år som My fikk kreftdiagnosen. Foto: Fred Prouser/ Reuters/ NTB scanpix Vis mer

My Skarsgård drakk tett i drøyt åtte år, etterhvert en hel flaske vodka om dagen. Ekteskapet med Stellan, som hun hadde vært sammen med siden hun var 18 år gammel, raknet etter over 30 år.

Ved juletider i 2006 tok familien imidlertid grep, og hun ble lagt inn til avrusning. Det siste tiåret har hun vært tørrlagt, og hun har blant annet jobbet som rus- og alkoholterapeut, og ledet edruskapskurs.

Da sønnen Gustaf gjestet «Skavlan» i februar i år, fortalte «Vikings»-stjernen at han selv hadde hatt et problematisk forhold til alkohol gjennom halvparten av livet sitt:

- Mamma ville at alle hennes barn skulle ta kurset. Da slo det meg: «Det har ikke gått en måned uten at jeg har vært full fra jeg var tolv». Da var jeg 30.

EDRUSKAPSKURS: Skuespiller Gustaf Skarsgård forteller om hvordan han la om livet etter å ha deltatt på morens edruskapskurs. Video: NRK Vis mer

- Legger meg ikke oppi barnas liv

Etter at My og Stellan Skarsgård ble skilt i 2007, møtte han den 25 år yngre Megan Everett (41).

De to giftet seg i 2009, og samme år fikk de sønnen Ossian (8). Tre år seinere kom parets andre felles barn, og Stellans åttende totalt, til verden: Sønnen Kolbjörn (5). Foreløpig gjenstår det å se om de to gjør som sin berømte far.

I et ferskt intervju med Aftonbladet, understreker uansett Stellan Skarsgård at han aldri har oppmuntret sønnene sine til å følge samme karrierevei som ham.

- Nei, jeg legger meg ikke opp i deres liv. Fra 16-årsalderen skal man ikke legge seg i sine barns liv, det må de få styre selv. Ellers kommer de antakeligvis til å anklage deg for å ha ødelagt livene deres, eller så kommer de til å tro at de har et bra liv bare takket være pappa, og det er like forferdelig.

Stellan Skarsgård forteller om innspillingen av filmen Kraftidioten og da han lærte å kjøre beltebil i snøen på Beitostølen. Video/Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Alexander Skarsgård har blitt et internasjonalt kjent navn med roller i blant annet HBO-sukessen «True Blood» og Lars von Triers «Melancholia», mens lillebror Gustaf har spilt en av hovedrollene i tv-serien «Vikings».

Bill har roller i flere filmer bare i år, deriblant «Atomic Blonde» og nyinnspillingen av skrekkfilmen «IT». Han har også spilt i Netflix-serien «Hemlock Grove» og i den norske dramafilmen «Victoria».

I NORSK FILM: Bill Skarsgård (nr. to f.v.) spilte i «Victoria» (2013) sammen med Iben Akerlie og Jakob Oftebro. Her med regissør Torun Lian (midten). Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
I NORSK FILM: Bill Skarsgård (nr. to f.v.) spilte i «Victoria» (2013) sammen med Iben Akerlie og Jakob Oftebro. Her med regissør Torun Lian (midten). Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Valter er snart aktuell i thrilleren «Lords of Chaos», som handler om det norske black metal-miljøet på 90-tallet, og i fjor spilte han i tv-serien «Svartsjön».

Stellan Skarsgård vil likevel ikke gå med på at han uten videre er stolt over at sønnene har valgt å følge i hans fotspor.

- Nei, ikke bare for det. Jeg er stolt over at de er j*vlig trivelige, smarte og gode mennesker. Siden har de blitt utrolig gode skuespillere også, og det er jeg jo glad for, ettersom det hadde vært fælt for dem ellers. Men jeg er mest stolt over, er hvordan alle åtte er sammen og mot hverandre, sier han til Aftonbladet.

LES OGSÅ: - Han er en kjekk gutt