Olena Zelenska

- Vi har holdt ut

Presidentfruen åpner om den vanskelige tiden.

ÅPNER SEG: Ukrainas førstedame snakker ut om krigens utfordringer. Foto: Efrem Lukatsky/AP Photo/NTB
ÅPNER SEG: Ukrainas førstedame snakker ut om krigens utfordringer. Foto: Efrem Lukatsky/AP Photo/NTB Vis mer
Publisert

President i det krigsherjede landet Ukraina, Volodymyr Zelenskyj (44), startet karrieren som komiker og skuespiller, og har blant annet svingt seg på parketten i landets variant av «Skal vi danse».

I forkant av 44-åringens politiske karriere møtte han også kona Olena Zelenska (44), som til da hadde holdt seg unna rampelysets glans. Hun har tidligere uttalt seg om at hun ikke ønsket seg et liv i offentligheten, men ektemannens yrke og Russlands invasjon i landet har medført at Zelenska stadig befinner seg i søkelyset.

Nylig prydet også presidentfruen fremsiden av Vogue, der hun brukte anledningen til å åpne seg om hvordan krigen snudde livet på hodet.

STOLT OG TRIST: Superstjernene Ashton Kutcher og Mila Kunis er stolte av Ukraina, tar oppgjør med Russland og donerer enorme summer i forbindelse med krigen. Vis mer

- Livet forandret seg for alltid

«Det finnes ikke noe manus for førstedamer i krigstid - så Olena Zelenska skriver sitt eget», innledes artikkelen om Ukrainas førstedame.

- Det har vært de verste månedene i mitt liv, og i livene til hver ukrainer. Oppriktig så tror jeg ikke at noen er bevisst på hvordan vi har holdt ut følelsesmessig, sier Zelenska til Vogue.

Da Russland invaderte landet 24.februar fikk president Zelenskyj hele verdens øyne rettet mot seg, og presidentfruen og deres to barn måtte isoleres. Her ble de flyttet rundt mellom ulike hemmelige plasser, der hun verken kunne ringe foreldrene sine eller møte mannen sin.

Av sikkerhetsmessige årsaker har ikke barna fått møte faren sin ennå.

- På den måten har han det verre en meg. Han lider. Og da lider barna mine også, ettersom de ikke får møte hverandre, forteller Zelenska

VINNERE: Ukrainske «Kalush Orchestra» gikk av med seieren i årets Eurovision Song Contest. Nå har de gitt ut musikkvideoen, som er spilt inn i noen av de hardest krigsrammede områdene i landet. Vis mer

- Ber om våpen

8. mai besøkte Zelenska, sammen med USAs førstedame Jill Biden (71), et hjem for internflyktninger. Her viste 44-åringen at hun har blitt en betydelig aktør i krigen.

I forkant av krigen var hun forpliktet til å kjempe for barn med spesielle behov, sunn mat på skolen og å rette oppmerksomheten mot vold i hjemmet. Med krigen endret fokuset seg til å overleve.

Nylig besøkte også Zelenska Washington och talte foran kongressen. Her viste hun et bilde av 4 år gamle Liza Dimitrieva som ble drept i et rakettangrep mot Vinnytsia. Her var hun klar i sin tale:

- Jeg ber om noe jeg aldri har villet be om: Jeg ber om våpen - våpen som ikke skal brukes for å bekjempe en krig mot noen andre, men for å beskytte hjemmet vårt og vår rett til å våkne opp levende i hjemmet vårt.

SER RØDT: Flere russiske influensere reagerer kraftig på at luksusmerket Chanel har trukket seg ut av Russland i forbindelse med Ukraina-krigen. Video: Instagram / Privat. Reporter: Julie Tran. Vis mer

TIl Vogue sa hun også at hun henter håp og inspirasjon fra det ukrainske folket.

- Vi ser frem til seieren. Vi tviler ikke på at vi kommer til å seire. Det er det som motiverer oss, forteller hun overfor motemagasinet.

LES OGSÅ: Bryter tausheten: - Forferdelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer