Dag Erik Pedersen:

- Vi har hatt et tøft år

Dag Erik Pedersen og samboeren Ania innledet det nye året med latter, TV-suksess og fornyet tro på livet.

NYTT ÅR: Dag Erik Pedersen og samboeren Aina Veliz legger ikke skjul på at de har lagt et tøft år bak seg. Foto: Espen Solli
NYTT ÅR: Dag Erik Pedersen og samboeren Aina Veliz legger ikke skjul på at de har lagt et tøft år bak seg. Foto: Espen Solli Vis mer

(Se og Hør): - Jeg er glad for at vi er ferdig med 2017. Det var et tøft år. I 2018 starter vi med blanke ark og fargestifter, slår Dag Erik Pedersen (58) fast.

Sammen med samboer Ania Veliz (49) og døtrene Sunniva (23) og Selma (18) inviterte «Mesternes mester»-sjefen deltakere med følge til premierefest på Hamar.

Ros fra samboeren

Jubelen sto i taket blant deltakerne og deres kjære da den første timen av seersuksessen ble vist. Dag Erik har bevisst puttet inn mer humor, musikksnutter og nye øvelser for å fornye serien.

Lettet kunne NRK-veteranen konstatere at grepene fungerte, også for hans nærmeste.

- Jeg synes det var kjempebra. Litt nytt og friskt med tanke på bilder og musikk. Og Dag Erik imponerer som alltid. Han er stødigheten selv, roser Ania.

FAMILIEKJÆR: Dag Erik med samboeren Ania Veliz og døtrene Selma og Sunniva. Foto: Espen Solli
FAMILIEKJÆR: Dag Erik med samboeren Ania Veliz og døtrene Selma og Sunniva. Foto: Espen Solli Vis mer

Million-suksess

- Det er alltid spesielt å slippe serien ut til folket når jeg vet at det sitter mange hundre tusen mennesker og ser på. Men jeg sitter igjen med en stolt følelse. Humoren og musikken fungerer, konstaterer Dag Erik fornøyd.

Tallenes tale viser at han har rett. Premieresendingen ble en seersuksess. Imponerende 1,1 million seere fulgte Gro Hammerseng-Edin (37) og de andre idrettsheltene på jakt etter mer heder og ære.

Dag Erik skryter også av den erfarne staben som produserer suksesserien.

Trenger latter

Kanskje er det ikke uten grunn at TV-stjernen har villet ha litt mer humor inn i den niende sesongen av «Mesternes mester». 2017 ble slett ikke noe å le av for Dag Erik og familien.

Ti dager før julaften 2016 slo bomben ned: Hans kjære Ania var blitt rammet av kreft, en forholdsvis sjelden type som det bare blir gjort ti operasjoner av årlig i Norge.

CT-skanningen viste kreft med spredning, og Ania måtte gjennom operasjon, stråling og en knallhard cellegiftkur.

- Det var brutalt. Plutselig satt vi der, fra å være supportere i kreftsaken - gjennom vårt arbeid for Kreftforeningen med årets viktigste sykkeltur «Granfondo Don Pedro» - til å bli pasient og pårørende. Jeg har jo hatt nære venner og NRK-kolleger som har mistet livet i kreft, men det ble naturligvis enda mer personlig nå. Det rammet med kolossal tyngde, fortalte Dag Erik til Se og Hør i fjor.

2018 - et leveår

Den vakre og ungdommelige 48-åringen - som har stått ved Dag Eriks side siden de ble kjærester for over 27 år siden - legger ikke skjul på at fjoråret ble av det tøffe slaget. Men nå ser heldigvis verden annerledes ut.

- Det går bra. Helsen har stabilisert seg, forsikrer tobarnsmoren.

- Hva er håpet ditt for 2018?

- Å leve! kommer det kontant fra Dag Eriks aller nærmeste. – God helse betyr alt. Det har vi fått merke. Vi har ingenting uten den, medgir den livserfarne programlederen.

Trofast støtte

Han har stått last og brast med sin kjære i den tøffe tiden.

- Dag Erik har vært veldig viktig for meg gjennom sykdomsperioden. Jeg har sagt «vi» hele tiden, for det er «vi» som har vært syke, og det er «vi» som har vært til behandling. Jeg tør ikke tenke tanken på hvordan det ville vært å gå gjennom dette alene, så jeg er veldig glad for at jeg har hatt ham, understreker Ania.

Steffen Iversen og Andreas Wiig viser oss rundt i huset deltagerne bodde i under Mesternes mester. Video: Thomas Rasmus Skaug Vis mer Vis mer

Døden nær

Den populære Skien-karen har selv vært ute en vinterdag før. Han har hatt sine utfordringer som gjør at han virkelig vet å sette pris på det livet han lever i dag.

Dag Erik glemmer aldri dagen i 2008 da han ble rammet av et kraftig hjerteinfarkt. Firebarnsfaren - som har en voksen sønn og datter fra tidligere forhold – ble fortalt at han var sekunder fra å dø.

- Jeg hadde lykken på min side, og sykebilen rakk Rikshospitalet akkurat i tid, heldigvis. Jeg har tidligere sagt at jeg opplevde hjerteinfarktet som et målfoto mellom liv og død. Heldigvis ble det riktig vinner, forteller Dag Erik.

Ja-mann

Den språkmektige NRK-veteranen har vært en ettertraktet mann i mange sammenhenger, ikke minst som foredragsholder. Men til slutt ble det for mye.

- Det tårnet seg opp med mange forespørsler om foredrag fra hele Norge, og jeg klarte aldri å skuffe folk og si nei. Det ble en ond sirkel, har den tidligere sykkelhelten innrømmet overfor Se og Hør.

Hjerteinfarktet ble starten på et nytt liv.

- Det ble en vekker. Jeg lærte meg å sette pris på de viktige tingene: Familien og dem rundt meg.

HVEM STRIKKER BEST?: I lys av den velomtalte strikke-kommentaren til «Mesternes mester»-programleder Dag Erik Pedersen, har Dagbladet utfordret årets deltakere, og ham, i nettopp strikking. Vis mer

Tar hensyn

Etter hjertesvikten ble Dag Erik sjekket grundig. Han fikk sterke smerter kort tid etter operasjonen, men heldigvis var det bare spenninger i brystkassen og et forsvarsmodus etter infarktet.

I ettertid har den populære NRK-veteranen vært bevisst på å holde et tempo som kroppen er fortrolig med. Men det betyr fortsatt mange prosjekter og reisedøgn. Heldigvis får han sine nærmeste på besøk hvis oppholdene blir for lange - som under innspilling av «Mesternes mester».

Årets høydepunkt

Tradisjonen tro fikk han både samboer Ania og døtrene Sunniva og Selma på besøk under innspillingen av årets sesong, denne gang i portugisiske Faro. For barna er «Mester»-turen et årlig høydepunkt.

- Vi fikk være der nærmere to uker denne gangen. Veldig gøy, for det gjør blant annet at vi får mulighet til å bli godt kjent med deltakerne, stråler de to sjarmtrollene.

BITTER: Den tidligere snøbrettkjøreren, Helene Olafsen, har imponert stort denne våren med hennes innsats i «Mesternes mester». Dessverre glapp seieren såvidt, etter en nervepirrende duell med Anders Jacobsen. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Gir pappa energi

De er begge godt kjent med rutinene rundt «Mesternes mester» og tar mer enn gjerne i et tak om det trengs. Selma har tidligere hatt sommerjobb som deltakerassistent i TV-suksessen.

De er ikke redde for å ta litt av æren for at faren kan skinne i sin programlederrolle.

- Vi reiser ned mot slutten av innspillingen, og da begynner han gjerne å bli litt sliten. Men så kommer vi ned, gir ham det lille ekstra og får ham til å blomstre igjen, forklarer Selma med et stort smil.

Stolte døtre

Pappa Dag Erik bekrefter at jentene hans gir ham verdifulle puff i baken.

- Selma og Sunniva gir meg både ro, inspirasjon og energi med sitt smittende humør. Det kommer jo alltid godt med. Og når de kommer, ja, da vet jeg at finalen er nær forestående, sier Dag Erik med et smil.

Selma og Sunniva er full av lovord om sin populære pappa.

- Han er veldig fokusert og profesjonell, men sammen med oss klarer han også å slappe av, påpeker døtrene.

Steffen Iversen skadet seg stygt under en badelek i Mesternes mester. Video: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Mammahjelp

De var også svært viktige for foreldrene da mamma Ania ble rammet av kreft. Mens hun gikk på cellegift, bodde hun hos eldstedatter Sunniva i Oslo.

- Jeg orket ikke pendle fram og tilbake til hjemmet vårt i Helgeroa. Derfor var det perfekt å bo hos Sunniva. Hun disket opp med middager, takeaway og det jeg ville ha etter behandlingen. Å komme hjem til en skulder å gråte på - for så å få sushi eller et glass kaldt vann, var helt ubetalelig, roste Ania til Se og Hør i fjor.

Lysere tider

Nå går hele familien på med uforminsket styrke og fornyet tro på et godt og sykdomsfritt 2018. Minnene fra «Mesternes mester» er alltid gode å ta med seg.

Som regel skjer det uforutsette ting - så også i Portugal i fjor sommer. Ekstreme skogbranner påvirket TV- innspillingen, og i likhet med mor, far og deltakere fikk Selma og Sunniva merke brannherjingene på relativt nært hold.

- Vi kjente det først og fremst på varmen. Til tider må det ha vært over 40 grader, sier de sprudlende jentene.

LES OGSÅ: - Jeg tror kanskje han ble litt lei av meg