Vibeke Skofterud

- Vi har et tydelig bilde på hva som har skjedd

Politiet forteller at de vet hva som har skjedd.

OMKOM: Vibeke Skofterud døde rundt midnatt natt til søndag, ifølge politiet. Likevel kan det ta flere uker før alle detaljene er på plass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OMKOM: Vibeke Skofterud døde rundt midnatt natt til søndag, ifølge politiet. Likevel kan det ta flere uker før alle detaljene er på plass. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Søndag kom den tragiske beskjeden om at den tidligere langrennsstjernen Vibeke Skofterud (38) hadde omkommet i en antatt vannscooterulykke utenfor Arendal, sør i Norge.

Vibeke ble funnet på en holme på øya St. Helena i 11:30-tiden søndag formiddag, og ble erklært død på stedet av en lege. Familien ble kort tid etter orientert, og rundt 14:30 opplyste politiet i en pressemelding om at det var Skofterud som hadde omkommet.

1980-2018: Vibeke Skofteruds liv i bilder. Video: Bjørn Langsem / NTB / Scanpix Vis mer Vis mer

- Veldig, veldig vanskelig

Nå forteller politiet at de har en oversikt over hva som skjedde natt til søndag.

Overfor Dagbladet forteller etterforskningsleder Torbjørn Trommestad at natt til søndag var den første kvelden på lenge det var mørkt ute.

- Det å føre båt og andre kjøretøy på sjøen når det er mørkt, er svært utfordrende. Det gikk galt denne gangen, sier Trommestad og fortsetter:

- Hun traff en holme. Det høres rart ut at man ikke klarer å manøvrere et kjøretøy i mørket, men det kan være veldig, veldig vanskelig, selv om man er kjent.

Det var idrettsheltens kjæreste Marit Stenshorne (44) som meldte henne savnet, da hun ikke dukket opp på hytta på Tromøya. Savnet-meldingen kom rundt klokken ett natt til søndag. Politiet var usikre på når ulykken fant sted, men har nå, ved hjelp av vitner, fått klarhet i tidsperspektivet.

- Den siste sikre observasjonen av Skofterud er rundt midnatt. Avstanden fra siste observasjonspunkt til holmen hun ble funnet på, er ikke lang. Derfor mener vi at ulykken skjedde rundt midnatt, forklarer etterforskningslederen.

Likevel gjenstår fortsatt flere steg i etterforskningen. Trommestad sier at politiet avventer svar fra en foreløpig obduksjonsrapport som vil komme i løpet av denne uka. I tillegg venter de på en kriminalteknisk rapport om kjøretøyet, blant annet. Overfor NRK opplyste politiet om at det kan ta flere uker før de vet hva som virkelig skjedde natt til søndag.

- Jeg tror dette kan ta lang tid på grunn av omfanget av undersøkelsene, sa Bård Austad, leder for felles operativ enhet i Agder politidistrikt, og fortsatte:

- Mest sannsynlig flere uker. Men hovedbildet er at dette er en ulykke uten noen andre involverte enn Skofterud, fortalte Austad.

Skulle til hytta

Vibeke og kjæresten hadde feriert på en hytte på Tromøya i Arendal siden fredag, og skulle etter planen være der i to uker. De hadde tilbrakt lørdagskvelden ved Pollen i sentrum av Arendal, der flere kjente artister spilte under festivalen Canal Street.

På Instagram la den meritterte idrettsprofilen ut flere videoer, blant annet av seg selv og kjæresten som kjørte vannscooteren i retning Arendal.

DELTE SOMMERBILDER: Kvelden før Vibeke Skofterud omkom i en vannscooterulykke, delte hun bilder på sin story på Instagram. Foto: Privat
DELTE SOMMERBILDER: Kvelden før Vibeke Skofterud omkom i en vannscooterulykke, delte hun bilder på sin story på Instagram. Foto: Privat Vis mer

«På vei til Pollen», skrev hun, etterfulgt av en smilende emoji med hjerteøyne.

Det skal ha vært på vei hjem igjen at ulykken fant sted. Da flere medier søndag besøkte området Vibeke ble funnet død i, kunne man tydelig se røde merker på svaberget etter kjøretøyet.

- Min elskede

Søndag ble en tung dag for Vibekes mange venner, tidligere kolleger og familie. Kondolansene har strømmet på i sosiale medier og i pressen. Marit Stenshorne valgte å bryte tausheten kort tid etter at budskapet ble kjent offentlig.

I et innlegg på Instagram tok hun farvel med sin kjære.

«Vibeke, du er min store kjærlighet, min kjæreste, min elskede, min helt, min mentor og bestevenn. Vi sa: Vi to for alltid. Vi skulle jo bli gamle og krokete sammen. Det kommer til å bli så trist og vanskelig uten deg. Du gav meg så mye positivitet, takknemlighet, latter, glede, kunnskap og kjærlighet. Elsker deg», skrev Stenshorne i meldingen.

Talsmann for familien, Pål Tømmerhoel, fortalte til Dagbladet at det er en sorgfull og knust familie som nå må fortsette uten henne.

- Familien har mottatt beskjeden med sjokk og sorg. Det er noe man er helt uforberedt på. De er knust over tapet. Det som skulle bli en fin sommerdag, endte med den verst tenkelige beskjeden, sa Tømmerhoel til Dagbladet.

- Nå tar de vare på hverandre, det trenger de tid til. Den personen som sto dem nærmest, har forsvunnet. De prøver å sette et bein foran det andre, og håper at sola går opp i morgen, enda det ser mørkt ut.

Flere norske kjendiser kom i går med sine kondolanser. En av dem er håndballspiller Camilla Herrem (31), som på Instagram skrev at hun vil huske Vibeke som «sprudlende, smilende og alltid positive».

Skistjernen Petter Northug (32) var også blant de mange som kom med sine kondolanser i etterkant av dødsfallet.

- Ufattelig trist å høre at Vibeke Skofterud er borte. Vi hadde mange morsomme år sammen på landslaget. En skikkelig fargeklatt og ikke noen A4-person. Mine tanker går til hennes nærmeste. Hvil i fred, Vibeke, skrev Northug på Facebook.

Det er tydelig at Vibeke Skofterud vil bli savnet av mange. Som golfspiller Suzann «Tutta» Pettersen skrev på Instagram:

«Ufattelig trist å høre at verden har mistet et så fantastisk menneske som deg! En jente med mer tæl og humør skal en lete lenge etter! Tusen takk for all glede og latter du har gitt!»

LES OGSÅ: - Det er ufattelig trist