- Vi følte oss beleiret

Petter Northugs foreldre beskriver selv det dramatiske døgnet etter sønnens fyllekjøring i hans nye bok.

TØFF TID: Petter Northugs foreldre sier hele familien fikk det tøft etter skistjernens promillekjøring-ulykke i den nye boken «Northug - en familiehistorie». Foto: Henning Jensen, Se og Hør
TØFF TID: Petter Northugs foreldre sier hele familien fikk det tøft etter skistjernens promillekjøring-ulykke i den nye boken «Northug - en familiehistorie». Foto: Henning Jensen, Se og Hør Vis mer

SEOGHØR.NO: I Petter Northugs nye bok «Northug - en familiehistorie», beskriver skistjernens foreldre John og May Northug hvordan de opplevde tiden etter hans fyllekjøringsulykke 4. mai.

Petter Northug forteller i boken at han hadde 1,65 i promille og kjørte i 8-90-km/t i en 40-sone, da hans Audi kolliderte med autovernet.

Etter ulykken forlot Nortug ulykkesstedet med en skadet mann i passasjersetet.

Fikk telefon fra manageren

John Northug sier han fikk beskjed om ulykken fra Petters manager Are Sørum Langås.

- May var på arbeid, Even på familiebesøk i Molde hos kjæresten. Så ringer Are ved åtte-tiden og forteller at Petters bil har vært involvert i en ulykke. Senere kommer han med en ny beskjed om at det nok er Petter som har kjørt bilen.

MØTTE FAMILIEN I SVERIGE: Etter at han ble løslatt av politiet, reiste Petter Northug til Sverige, hvor han møtte foreldrene. Her er han foran familiegården i Norge. Foto: Anders Martinsen, Se og Hør
MØTTE FAMILIEN I SVERIGE: Etter at han ble løslatt av politiet, reiste Petter Northug til Sverige, hvor han møtte foreldrene. Her er han foran familiegården i Norge. Foto: Anders Martinsen, Se og Hør Vis mer

- Etter den første beskjeden klamret jeg meg kanskje til et lite, irrasjonelt håp om at ulykken likevel ikke hadde skjedd, men nå var all tvil borte.

- Jeg ringte May og informerte henne om det inntrufne, stengte laptopen for å ikke å bruke tid på nettaviser, lyttet ikke på radio, så ikke på fjernsyn, slo av lyden på mobilen, men jeg kunne se hvem som ringte og lese SMSene som kom.

Etter at stadig flere journalister prøvde å få kontakt med familien, bestemte de seg for å dra til Åre for å møte sønnen.

Følte seg beleiret

John Northug sier familien følte seg beleiret.

- Vi åpnet ikke, følte oss beleiret. Situasjonen var uhyggelig. og jeg kunne ikke gå ut for å si noe fornuftig.

- Dessuten vil ikke Petter at vi skal snakke på vegne av ham. Jeg skjønte at vi måtte bort, men hvordan og når?

Vanskelig for moren

Petter Northugs mor sier hun fikk en svært vanskelig arbeidsdag etter å ha hørt om ulykken.

- Jeg var selvsagt glad for at ulykken ikke hadde fått et verre resultat, noen kunne jo ha omkommet. Tanken på at hvis noen skulle ha dødd, burde det vært han som kjørte, surret også i hodet mitt.

VENTER PÅ TILTALE: Petter Northug venter nå på statsadvokatens tiltalebeslutning, etter at saken mot ham er ferdig etterforsket. Foto: IMAGO/ All Over Press
VENTER PÅ TILTALE: Petter Northug venter nå på statsadvokatens tiltalebeslutning, etter at saken mot ham er ferdig etterforsket. Foto: IMAGO/ All Over Press Vis mer

Møtet med Petter i Åre ble en sterk opplevelse.

- Vi snakket sammen lenge over en time og jeg forsto hvor viktig det hadde vært for ham at jeg hadde ett det unge mennesket som nærmet seg starten på voksenlivet, ikke bare en talentfull idrettsutøver som skulle oppnå resultater. Samtalen rørte meg dypt.

- I løpet av kvelden snakket vi ikke om fyllekjøringen, men fikk sagt at å flykte ville gjøre ham til en jaget mann resten av livet, sier John Northug i boken.

Ifølge Dagbladet idømmes man som hovedregel ubetinget fengsel med en promille på mer enn 1,5, men han kan søke om å sone hjemme med fotlenke dersom det er nødvendig for at han skal kunne passe jobben sin som skiløper.

Saken mot Northug skal nå være ferdig etterforsket og oversendt til Statsadvokaten for påtale.

LES OGSÅ: - Jeg trivdes på glattcellen