RANSOFRE: NRK-journalistene Arild Opheim og Elin Ruhlin Gjuvsland opplevde alles mareritt da de to ble ransofre i sitt eget hjem i desember 2011. Lørdag sto en kronikk de to har skrevet på trykk i Dagbladet hvor de hevder den strenge innvandringspolitikken i Norge og Europa er mye av grunnen til ransbølgen som har herjet den siste tiden. Her fra et besøk hos Skavlan i begynnelsen av oktober. Foto: NRK
RANSOFRE: NRK-journalistene Arild Opheim og Elin Ruhlin Gjuvsland opplevde alles mareritt da de to ble ransofre i sitt eget hjem i desember 2011. Lørdag sto en kronikk de to har skrevet på trykk i Dagbladet hvor de hevder den strenge innvandringspolitikken i Norge og Europa er mye av grunnen til ransbølgen som har herjet den siste tiden. Her fra et besøk hos Skavlan i begynnelsen av oktober. Foto: NRKVis mer

- Vi fikk som fortjent

NRK-profilene, som ble ransofre over natta, hevder at streng innvandringspolitikk i Norge og Europa har mye av skylden for ransbølgen som herjer.

SEOGHØR.NO: I desember 2011 opplevde NRK-journalistene Elin Ruhlin Gjuvsland (39) og Arild Opheim (36) alles verste mareritt da de ble utsatt for brutalt ran i deres eget hjem.

I oktober i år gjestet Gjuvsland og Opheim «Skavlan», hvor de fortalte om den dramatiske episoden, og avslørte også at de i ettertid har hatt kontakt med den ene av de to ranerne - en 18-åring fra Algerie.

I en kronikk som sto på trykk i Dagbladet lørdag hevder de to at den strenge innvandringspolitikken som Norge og Europa fører er mye av grunnen til ransbølgen som herjer:

«Vi fikk som fortjent. Det sa i hvert fall en av dem, mens vi lå der kneblet med hodet i puta og ranerne over oss. Han hadde tydeligvis et behov for å forklare hvorfor de ranet oss. De var ikke onde mennesker, sa han. Bare i en fortvilet situasjon. De skulle ønske de kunne få bo og jobbe og leve et normalt liv i Norge. Men asylsøknaden ble avslått. Nå hadde de ikke noe annet valg enn å rane oss for å skaffe penger til å komme seg hjem».

«(...)De kommer hit med en drøm om et bedre liv, for en periode eller permanent. Vi stuer dem inn på asylmottak. Som Frp-politikere nå vil låse, som fengsler. Vi tar imot drømmerne som kjeltringer. Og kanskje gjør det veien til å faktisk bli det kortere for dem? Når vi knuser drømmene deres om opphold og jobb, for så å overlate dem til et ulovlig liv på gata, så får vi kanskje som fortjent når de tyr til kriminalitet for å overleve. Det var det de som ranet oss sa. Vi har etter hvert skjønt hva de mente».

Gjuvsland og Opheim har sammen forfattet dokumentar- og debatt-boken «Ubudne gjester», hvor de har tatt en nærmere kikk på livet til den da 18 år gamle gutten fra Algerie for å forsøke å forså hans historie bedre - og hvorfor han gikk til det drastiske skritt å rane paret desemberdagen for snart to år siden.

Gutten fra Algerie tilsto ranet og ble dømt til ett år og syv måneder i fengsel for grovt ran. Den andre ransmannen har rømt fra landet, og er fortsatt på frifot.

LES OGSÅ: NRK-paret gikk hvert til sitt