Kongens nyttårstale:

- Vi er sterkt preget av Ari Behns død

Kongen åpnet nyttårstalen med å minnes sin tidligere svigersønn.

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For nordmenn over det ganske land er kongens nyttårstale en selvskreven tradisjon når det nye året skal ringes inn.

Kong Haralds (82) årlige og tradisjonsrike nyttårstale ble sendt på NRK i kveld kl. 19.30 - og i talen ble Ari Behns tragiske bortgang, sammen med mental helse, naturligvis viet oppmerksomhet fra hans tidligere svigerfar.

- Sterkt preget

Innledningsvis sier kongen at hans ønske for kvelden er at alle bæres inn i det nye året med håp.

- Vi er sterkt preget av Ari Behns død denne julen. Det har varmet å oppleve folks medfølelse og tente lys på Slottsplassen. Det er trøst i alle de gode minnene og vakre ordene som har blitt formidlet om pappaen til tre av våre kjære barnebarn, sier en beveget kong Harald.

- Av og til er ikke livet til å holde ut. For enkelte blir det så mørkt at ingenting hjelper. Ikke engang kjærligheten til sine aller nærmeste. Noen ser ingen annen utvei enn å forlate livet. De som står igjen må leve videre. Fattigere – uten den de var glad i.

Videre sier han at det beste vi kan gjøre er å være der for hverandre, og at vi alle gjøres sårbare av uvissheten om det som skal møte oss.

TENNER LYS: Forfatter og kunstner Ari Behn er død. Han ble 47 år gammel. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Mine tanker er i kveld særlig hos alle dem som går ut av det gamle året med et sorgfullt tomrom etter noen de var glade i.

- Livet er skjørt

- Det var en sterk og rørende tale, sier Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle om kong Haralds nyttårstale og fortsetter:

- Kongen viser åpenhet, og viser oss alle hvor viktig det er å være nettopp åpen om også det vanskelige og vonde.

I nyttårstalen snakken kongen også om grunnverdiene i det norske samfunnet og på den enorme utviklingen nasjonen har hatt over de siste 75 åra, i det vi nå går inn i jubileumsåret for frigjøringsdagen etter 2. verdenskrig.

-Vi har vært heldige. Og vi har jobbet hardt. Hell og hardt arbeid trenger vi fremdeles for å styrke landet vårt og hverandre på vår videre vei.Vi står i dag på et fundament av alt dette vi har bygget sammen – og som vi må beskytte.For freden er skjør. Tilliten er skjør. Og livet er skjørt. Det blir vi stadig minnet om.

Som han også har gjort tidligere, adresserte kong Harald ulikhet hva gjelder kultur, religion, og legning, og manet til raushet og aksept for at vi nordmenn er ulike.

- Vi må leve med at vi er forskjellige. Vi må tåle ubehagelig kunnskap. Vi må klare å se utover vår egen lille teig.Vi må tørre å innse at vårt verdensbilde kanskje ikke er det eneste rette. Og vi må finne oss i å bli utfordret – ja til og med såret. Slik er det å leve sammen – både i små og store fellesskap, var blant det kongen sa i sin nyttårstale til folket.

LYSHAV: Hundrevis av lys er tent på Slottsplassen til minne om Ari Behn, som tok livet sitt første juledag. Reportere: Silje Vemøy og Thea Hope Vis mer

Endret nyttårstalen

I morgen, 1. nyttårsdag, holder også statsminister Erna Solberg sin årlige nyttårstale.

Hun valgte å endre sin nyttårstale i etterkant av Ari Behns dødsfall, det bekreftet Statsministerens kontor (SMK) overfor Dagbladet i forrige uke.

- Psykisk helse og selvmord har i lang tid vært et viktig tema for statsministeren og er det også i nyttårstalen som ble spilt inn før jul. I lys av Ari Behns bortgang er det ønskelig å gjøre noen justeringer i denne delen av talen, av omsorg for alle som var glad i Ari Behn og som nå er berørt av det som har skjedd, uttalte Ida Dahl Nilssen ved SMK til Dagbladet.

2016: Erna Solberg sammen med kongefamilien i 2016, i forbindelse med det norske kongeparets 25-årsjubileum. F.v.: Dronning Sonja, kong Harald, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og Marius Borg Høiby, og tatt Erna Solberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
2016: Erna Solberg sammen med kongefamilien i 2016, i forbindelse med det norske kongeparets 25-årsjubileum. F.v.: Dronning Sonja, kong Harald, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og Marius Borg Høiby, og tatt Erna Solberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Sentral rolle i kongefamilien

Det plutselige dødsfallet kom som et stort sjokk på det norske folk, og i etterkant har det strømmet inn med kondolanser. Blant de mange som var raskt ute med sine kondolanser, var flere kongelige i utlandet - og naturligvis også fra Behns forhenværende svigerforeldre, dronning Sonja (82) og kong Harald.

Ari Behn spilte en sentral rolle i den norske kongefamilien i årene han var gift med prinsesse Märtha Louise - fra 2002 til 2016. Sammen har de døtrene Maud Angelica (16), Leah Isadora (14) og Emma Tallulah (11).

- Det er med stor sorg dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham, sa kongeparet i en uttalelse etter at dødsfallet ble kjent.

Bisettes 3. januar

Ari Behns bisettelse vil finne sted i Oslo domkirke fredag 3. januar klokka 13.00.

Domkirkens dører åpner kl. 12, og Se og Hør vil ha direktesending fra bisettelsen, gjennom NRK 1.

- Ari Behns bortgang har rørt hele Norge, og det er mange som ønsker å følge bisettelsen fredag. Derfor er det viktig for Dagbladet å la seerne ta del i denne høytidelige seremonien for Ari, sier Jonas Jørstad, redaktør for SeogHør.no.

Til Se og Hør har Ari Behns manager og familiens talsmann, Geir Håkonsund, tildligere opplyst om at bisettelsen vil forrettes av biskopen i Oslo, Kari Veiteberg.

DØD: Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, hyller Ari Behn, som tok sitt eget liv første juledag. Vis mer

Detaljer rundt programmet er ikke kjent, men ifølge Håkunsund vil Behns familie, venner og de som sto han nær, gjøre bisettelsen i tråd med det han selv ønsket.

Håkonsund forteller også til Se og Hør at det ikke er reserverte plasser for andre enn familien og de nærmeste pårørende i domkirken, men at familien valgte Oslo domkirke for at så mange som mulig skal få plass og anledning til å ta farvel med Ari Behn.

Det er foreløpig ikke kjent hvilke av de kongelige som vil være til stede.

- Det er forventet stort oppmøte, så vi oppfordrer folk til å være ute i god tid om de ønsker å være inne i kirken under bisettelsen, uttalte familiens talsmann, Geir Håkonsund, til Se og Hør mandag.

LES OGSÅ: - De har funnet tilbake til hverandre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer