- Vi ble kledd ned til trusa

Tidligere NRK-profil Einar Lunde om sitt livs farligste døgn.

KORRESPONDENT: Lunde har opplevd mye positivt på sine turer til Afrika, men har også hatt sitt livs verste døgn.
KORRESPONDENT: Lunde har opplevd mye positivt på sine turer til Afrika, men har også hatt sitt livs verste døgn. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Den tidligere NRK-profilen Einar Lunde (70) jobbet lenge som Afrika-korrespondent for NRK. Da Lunde en periode oppholdt seg i Etiopia opplevde han sitt livs største mareritt.

Lunde og en svensk radioteknikker ble arrestert, mistenkt for spionasje og tatt som gissel av den afrikanske juntaen. Det skriver Her og Nå.

Når Lunde ankom fengselet overhørte Afrika-korrespondenten den vakthavende kapteinen si: «Jeg vil ikke ha to levende utlendinger. Jeg vil ha to døde utlendinger!». 

- Juntaen kom til huset med tanks og geværer og skjøt vilt. Helt til han falt død om. Selv fulgte jeg dramaet fra nabohagen og ble arrestert sammen med en svensk kollega. Soldatene som bragte oss til fengselet, ble banket opp av sjefen fordi de ikke hadde drept oss med én gang!, har Einar tidligere fortalt Se og Hør.

Fengselet var allerede overbefolket og de to skandinavene måtte tilbringe natten ute på fengselsplassen. Flere ganger iløpet av oppholdet ble de to journalistene truet på livet og var vitne til drap.

- Vi ble kledd ned til trusa, og avhørt av lite trivelige folk. Vi visste at de færreste som hadde vært her før oss kom levende ut igjen, forteller Einar til Her og Nå.

Einar forteller om hvordan han kunne høre skrikene fra torturofrene i rommet ved siden og om hvordan han var med på å stelle de blodige ofrene etterpå. 

Takket være intens diplomatisk innsats fra den svenske statsministeren Olof Palme og hans regjering ble Einar og de andre satt fri. 

Det var snakk om kort tid før de ville blitt henrettet. 

- Norge hadde ingen representanter i Etiopia, men den svenske regjeringen tok på seg ansvaret for oss nordmenn. Det var Olof Palmes regjering, og Sverige var på den tiden det landet som ga mest penger til utviklingshjelp til Etiopia. Det reddet livene våre, forteller Lunde til ukebladet.
 
Den erfarne TV-reporteren har opplevd svært mye i løpet av sin lange karriere, og har tidligere blant annet fortalt at han har vært fengslet to ganger.

- Man aner ikke hvor farlig en situasjon er før etterpå. Da kommer den store skjelven, marerittene og de vonde drømmene, har Einar tidligerer fortalt Se og Hør.

Det få mennesker vet er at Lunde i over ti år nesten daglig var plaget av kraftig migrene.

- Jeg har kastet opp og vært nødt til å ligge i mørke rom. Det var et smertehelvete som slet meg helt ut. Noen ganger krevde det en voldsom mobilisering for i det hele tatt å kunne gjennomføre sendingene. Men jeg klarte det, forteller han i et intervju med Dagbladet.

LES OGSÅ:  Levde i et smertehelvete

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer